Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Naše vánoční tipy z programu ČT

25.11.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Naše vánoční tipy z programu ČT
Výběr z pořadů české televize ČT1 a ČT 2

24.12. SOBOTA ŠTĚDRÝ DEN

24.12. SOBOTA ŠTĚDRÝ DEN ČT1

 

10.00 Princezna se zlatou hvězdou

Slavná česká pohádka o krásné Ladě, zlém králi Kazisvětovi a dobrém princi Radovanovi (1959).

Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která prvně vyšla roku 1846 ve sbírce "Národní báchorky a pověsti" použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a moudrý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království.

Hrají: M. Kyselková, F. Smolík, M. Růžek, J. Zíma, J. Kurandová, S. Neumann, J. Vinklář, E. Kohout a další.

Režie Martin Frič.

 

12.50 Boháč a chudák

Pohádka na motivy K. J. Erbena o dvou bratrech, věrné Bídě a ukrytém Štěstí.

Děj této trikově náročné pohádkové komedie vystavěl režisér Zdeněk Zelenka, který je zároveň i autorem scénáře, na motivy stejnojmenné pohádky K. J. Erbena. Takže je to již podruhé, co se nechal inspirovat tímto klasikem. Původní Erbenův text, který svým rozsahem nepřesáhl půl stránky, posloužil Zelenkovi pouze jako inspirační zdroj k napsání dějově bohatého příběhu o dvou bratrech, z nichž jeden žije v přepychu, neboť mu k bohatství dopomohlo ŠTĚSTÍ, a druhý živoří v naprosté chudobě, protože ho miluje BÍDA, která z lásky k němu nechce připustit, aby zbohatl a nechal si tak svůj život zkomplikovat starostmi o majetek. A však nejen boj s Bídou a povýšenost, plynoucí z vlastnictví velkého majetku, jsou hlavními motivy této půvabné komedie, která je určena dětem bez rozdílu věku. Významnou roli, v tomto místy i velice napínavém příběhu, má touha po lásce, hledání životního štěstí a neméně důležitým motivem je zde i motiv odpuštění viny ve jménu trvalejších hodnot, mezi které lze v tomto případě zařadit vztah dvou bratrů. Tak jako v Nesmrtelné tetě i zde tedy posloužil Z. Zelenkovi pohádkový příběh nejen k zábavné podívané, ale zejména k jistému podobenství, ve kterém lze nalézt motivy veskrze současné. Scénář je napsán tak, aby poskytl prostor pro výjimečné herecké výkony. V tomto případě zejména pro představitelé obou bratrů a pro herečku, která ztvárňuje vděčnou roli Bídy.

Hrají: J. Bohdalová, J. Prachař, M. Slaný, V. Postránecký, J. Hrušínský a další.

 

14.50 Kristian

Otevřete oči, neodolatelný svůdce žen opět přichází... Stále svěží komedie Martina Friče o malých manželských nevěrách (1939).

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Nového a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie.

Hrají: O. Nový, N. Gollová, A. Mandlová, B. Veverka, J. Kohout, R. Schránil, A. Steimarová, J. Marvan a další. Scénář M. Frič, J. Gruss a E. Šimáček.

 

16.25 Svatá noc

Poetický film režiséra Jiřího Krejčíka o strastiplném putování Josefa a Marie podle Čapkovy "Knihy apokryfů" (2001).

Hrají: R. Goščíková, M. Šimůnek, E. Holubová a J. Pecha.

 

17.00 Pyšná princezna

Pohádka všech českých pohádek...

Láska a práce napraví princeznu Krasomilu. Starý král se zbaví špatných rádců. V Půlnočním království je zrušen zákaz zpěvu. A všichni milují moudrého a pohádkově ušlechtilého krále Miroslava.

Nejslavnější a nejúspěšnější pohádka Pyšná princezna byla natočena na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha režisérem Bořivojem Zemanem již v roce 1952 a dodnes je mnoha diváky považována za nejkrásnější českou filmovou pohádku.

Nezapomenutelnou dvojici zde vytvořili Vladimír Ráž jako král Miroslav a Alena Vránová, tehdy ještě Kohoutová, jako princezna Krasomila.

Stejně jako film je slavná i ústřední písnička "Rozvíjej se, poupátko", kterou složil skladatel a dramatik Dalibor Cyril Vačkář na text Františka Hrubína.

Hrají: A. Vránová, V. Ráž, S. Neumann, G. Heverle, M. Sýkorová, M. Kopecký, K. Effa, J. Hlinomaz, J. Kurandová a další.

 

19.00 Království potoků

Původní výpravná pohádka České televize oceněná na 37. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. O zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou.

Dobové kostýmy, atraktivní prostředí, přírodní romantika a davové scény. Nechybí samozřejmě ani velká láska, pro kterou musí hlavní hrdina splnit tři velmi těžké úkoly. To vše nabízí nová pohádka Království potoků.

Vládce Království potoků (Ondřej Pavelka) se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj. Narodí se mu syn (Jakub Prachař), který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení. Do děje podstatně zasahují patroni království Potok (Ota Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský), kteří doprovázejí prince, radí mu a pomáhají. Někdy ale také věci spíš komplikují. Krásná a osudová je královna (Jana Krausová), půvabná a v žádném případě ne hloupá je princezna Anna (Kristýna Janáčková). A vtipným glosátorem a královým společníkem je šašek Rolnička (Radek Holub).

Hrají: V. Javorský, O. Jirák, J. Prachař, K. Janáčková, R. Holub, O. Pavelka, J. Krausová, P. Kostka, F. Derfler a další.

Scénář R. Ludva. Kamera P. Hoznauer.

 

20.30 Veselé vánoční (pří)hody

Štědrovečerní posezení s Miroslavem Donutilem a jeho hosty.

O Vánocích by se mělo nejen hodovat a rozdávat si dárky, ale také se sejít, posedět a povídat si. Miroslav Donutil si pozval do rázovitého prostředí starého šenku několik známých a zajímavých osobností, které budou vyprávět o tom, co všechno se může stát na Vánoce a jaké uvěřitelné i neuvěřitelné příhody se přihodily jim, nebo jejich známým.

Štědrý večer vám tak úsměvnými historkami ozdobí herečky S. Stašová a B. Seidlová, režisérka J. Němcová, herci S. Skopal, P. Zedníček, S. Zindulka a V. Kotek, přijde i duchovní J. Schwarz a celým pořadem budou znít půvabné písně v podání Spirituál kvintetu.

Účinkují: J. Němcová, B. Seidlová, S. Stašová, V. Kotek, J. Schwarz, S. Skopal, P. Zedníček, S. Zindulka a Spirituál kvintet. Režie: A. Rezek

 

 

24.12. SOBOTA ŠTĚDRÝ DEN ČT2

 

1+2 (24. a 25.12. 10.00) Jan XXIII.: Papež míru

Chtěl být jen venkovským farářem - jako ochránce míru a spravedlnosti však vstoupil do dějin. Italský životopisný snímek (2002).

Dvoudílný italský snímek vypráví životní příběh otce Angela Roncalliho, který vešel do dějin jako papež Jan XXIII. Tento moudrý a skromný muž zasvětil svůj život lásce k bližnímu, spravedlnosti a humanismu. Hlásal nutnost porozumění mezi lidmi i mezi jednotlivými náboženstvími. Na svůj post byl zvolen v roce 1958 a již za rok byl na jeho popud svolán II. vatikánský koncil, jehož náplní bylo mimo jiné vytvořit komunikační most mezi představiteli nejrůznějších církví a přimět je tak k obnovení vzájemného dialogu. V neposlední řadě se významně angažoval jako mírotvůrce během jednoho z nejvážnějších okamžiků v historii lidstva - tzv. karibské krize, kdy celému světu hrozila globální katastrofa hrůzných rozměrů. Papež Jan oslovoval ve jménu celého světa obě znesvářené strany, vyzýval k ukončení ultimáta a k návratu k lidskosti. Byl přívržencem víry, že mír lze trvale zachovat, za podmínek neustálého vedení vzájemných dialogů a ochoty i přes odlišnost názorů najít společnou řeč. Své působení na papežském stolci zasvětil snaze vést církev novým směrem, podle některých odborníků jeho působením skončil středověk. V biografickém snímku, věnovaném této významné osobnosti světových dějin 20. století titulní roli vynikajícím způsobem ztvárnil americký herec Edward Asner.

2. díl

Dvoudílný italský snímek vypráví životní příběh otce Angela Roncalliho, který vešel do dějin jako papež Jan XXIII. Tento moudrý a skromný muž zasvětil svůj život lásce k bližnímu, spravedlnosti a humanismu. Své působení na papežském stolci zasvětil snaze vést církev novým směrem, podle některých odborníků jeho působením skončil středověk.

Ve druhé části se kardinál Roncalli ujímá pontifikátu a sbírá sílu k uskutečnění několika významných reforem. Píše se však konec 50. let 20. století a mezinárodní situace je stále napjatější...

Hrají E. Asner, M. Ghini, C. Rich, M. Mendl, F. Interlenghi, P. Gasparini a další.

 

12.00 Vánoční výlet

Paní Santa Clausová už nechce stát ve stínu svého manžela! Americký muzikál pro celou rodinu (1996).

Říká se: "Za vším hledej ženu", a platí to i pro tak populární bytost, jakou je Santa Claus. Manželka legendárního pohádkového dědečka je nepostradatelná, vždyť v předvánočním čase je v domácnosti Santa Clausů ten největší shon, ale už jí přece jen trochu začíná vadit, že zůstává vždy jen v pozadí. Její muž je před nejhezčími svátky v roce natolik zaneprázdněn čtením a vyřizováním dětských dopisů, že si ani neuvědomí, jak moc mu jeho žena pomáhá. A tak se paní Santa Clausová jednoho předvánočního dne roku 1910 rozhodne, že si udělá "menší výlet" kolem světa. Kvůli drobné nehodě sobího spřežení však uvízne na jedné newyorské ulici a musí se porozhlédnout po nějakém bydlení. Ulici obývají většinou chudí přistěhovalci - a samozřejmě jejich děti. Pohádková babička záhy zjistí, že Vánoce nejsou pro každého tak radostné, jak by měly být. Vždyť v hračkářské továrně bezcitného pana Tavishe musejí děti pracovat v zimě, a ještě k tomu je majitel nutí vyrábět laciné hračky, které se druhý den po rozbalení rozpadnou. To je třeba dát do pořádku, třeba i s pomocí nějakého toho kouzla...

Americký muzikál, k němuž napsal hudbu známý skladatel Jerry Herman (mj. Hello, Dolly!), si vtipně pohrává se známou pohádkovou legendou o Santa Clausovi. Ten se podle autorů v žádném případě neobejde bez své milované ženy. Manželku pohádkového dědečka (Charles Durning) si zahrála Angela Lansbur.

Hrají: A. Lansburyová, Ch. Durning, M. Jeter, T. Mann a další.

 

17.50 Tajemství bible

Šířili Ježíšovo poselství po světě a mnozí za to položili život. Vydejme se spolu se štábem BBC po jejich stopách. Britský dokument

"Svým složením byli apoštolové rizikovou skupinou - a přesto se stali zakladateli celosvětové víry," míní jeden z historiků v úvodu dnešní historické exkurze. Stopy Ježíšových učedníků začíná dokument sledovat už od doby jejich dětství. Vydáme se spolu s nimi do doby povstání, rebelií a tajných odbojových protiřímských hnutí. A tak se dali dohromady i apoštolové s Ježíšem. Vědci předpokládají, že jejich prvotní pohnutky nebyly duchovního, ale spíše existenčního rázu. Alespoň u chudých rybářů tomu tak skutečně mohlo být. Ale co mohlo vést k úniku zámožného Matouše? A jak to vlastně bylo s Jidášem? Je možné, že jeho zrada vznikla pouhou chybou v překladu? Dívejte se na dokument BBC.

 

20.15 Zveme vás do divadla

Přes přísný zákaz dotýká se sněhu

Přes přísný zákaz dotýká se sněhu je údajně doslovné znění poznámky, kterou vyfasovala na základní škole kamarádka plzeňského herce, režiséra a divadelního autora Antonína Procházky. V každém případě je to však název nejnovější komedie, kterou Antonín Procházka napsal pro své kolegy v Divadle J. K. Tyla v Plzni (ale samozřejmě taky pro sebe, neboť se v ní obsadil do hlavní role). Přes přísný zákaz dotýká se sněhu je brilantní komedie ze současnosti a kromě Antonína Procházky v roli naprosto korektního účetního Edy, který se právě vrací z vězení, v ní uvidíte: Štěpánku Křesťanovou coby mladou manželku, která se během manželova pobytu ve vězení zapletla s hráčem na triangl, Viktora Limra v roli již zmíněného svůdce - trianglisty či Moniku Švábovou v neodolatelné kreaci postarší paní domácí, která rovněž neodolá trianglistovu kouzlu…

 

22.20 Vánoční koncert z Vatikánu

Záznam hudebního svátku Natale v Aule Pavla VI. s mezinárodními hvězdami pop music. Účinkují: Bob Geldof, Daniela Mercury, Anastacia, Stefano Battista Quartet, Cirque du Soleil, Harlem Gospel Choir, Miriam Makeba a další.

V papežské Aule proběhne už potřinácté galakoncert "Natale in Vaticano" na kterém vystoupí hvězdy pop music z celého světa. Papež Benedikt XVI. je přijme na zvláštní audienci. Je to událost, která se stala jednou z nejvýznamnějších akcí předvánočního Říma. Výtěžek koncertu je určen na obnovu kulturních památek města svatého stolce. Vystoupí zde: Bob Geldof (Irsko), Anastacia (USA), Lene Marlin (Norsko), Dulce Pontes (Portugalsko),Daniela Mercury (Brazílie), Miriam Makeba (Jihoafrická republika), Riccardo Cocciante(Itálie), Cirque du Soleil (Kamada), Claudio Baglioni, Giancarlo Giannini(oba Itálie), The Chicago High Spirtits (USA), The Harlem Gospel Choir (USA) a jazzový Stefano Battista Quartet (Itálie). V minulosti zde vystoupili: Sarah Brightman, Tom Jones, Dee Dee Bridgewater, Dionne Warwick, vokální skupina Manhattan Transfer.

 

00.00 Marie Poledňáková: Kotva u přívozu

Jana Šulcová v hlavní roli populárního komediálního filmu (1980).

Magda je televizní hlasatelka. Pro miliony diváků příjemná, sympatická tvář na obrazovce. Klidná, úsměvná, vyrovnaná. Příchod pohody do rodinného večera. Při sledování Magdina příběhu vás možná napadne: co udělá tato příjemná, milá žena z televizní obrazovky, až se oko kamery zadívá jinam? Z toho okamžiku se zrodil i nápad scenáristky a režisérky Kotvy u přívozu Marie Poledňákové. Tady byl začátek příběhu o tom, co nastane v životě každé rodiny, každé mámy. Příběh o lidech a jejich domově, který je vždycky tam, kde důvěra má svou bezpečnou kotvu v pochopení těch, kteří ti tak dávají svou lásku.

Dále hrají: P. Haničinec, M. Vladyka, V. Skalská, L. Pešek, J. Kačer, D. Kolářová, V. Galatíková, M. Štěpánek, J. Krampol a další.

Zdroj: Česká televize skladba a koordinace programů




Zdroj fotografie: img.radio.cz






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0581 s