Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jaký byl osud Karla Hynka Máchy?

01.05.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jaký byl osud Karla Hynka Máchy?1. máj je uctíván jako den lásky. Zasloužil se o to Karel Hynek Mácha svou milostně-tragickou básní. A tak si jej vždy na tento den připomínáme. Jak Mácha žil a čím se naplnil jeho osud, se dočtete v následujícím textu.


K.H. Mácha se narodil jako prvorozený syn Marii a Antonínu Máchovým 16. listopadu roku 1810. Pokřtili ho jako Ignáce. Až v dospělosti zjistil, ž česky se řekne Ignác Hynek. K Hynkovi si pak ještě přidal vlastenecké jméno Karel a tím se zrodil básník K.H. Mácha, co se rád se toulal po zříceninách starých hradů, herec, který se pohádal s Tylem a proto od jeho divadla odešel a především nadaný student, před nímž stála slibná kariéra právníka.

Hynek poznával a psal. Poznával i ženy. O těch z útlého mládí se mnoho neví, ale o té, která mu porodila syna, víme mnoho, jednak z jeho deníků, jednak ze vzpomínek Máchových současníků.

Se svou osudovou ženou Lori Šomkovou se poznal v roce 1832. Tehdy ochotničil ještě u Tyla, kam Lori přivedla Tylova družka, pozdější Tylova manželka, herečka Magdalena Forchheimová.

Sedmnáctiletá Lori Hynka oslnila. Potřeboval totiž dívku, jíž by miloval a mohl ji zároveň týrat. Ač žili v době nepřející a odsuzující svobodné matky, kdy se neakceptovalo intimní sblížení před svatbou, on se rozhodně těmito konvencemi netrápil. Chtěl lásku duševní i fyzickou. A bázlivá Lori mu ji dávala. Když jeho city k ní pohasínaly, začal psát svůj Máj. Půjčil si peníze od věrného přítele Eduarda Hindla a na své náklady svou báseň vydal.

Kritika ho strhala. Tyl mu vyčetl nedostatek vlastenectví. Jen Karel Sabina pochopil, jakou hloubku v sobě skrývá. Mácha zničený z neúspěchu vyrovnával se s dalším problémem, jeho "holka", jak ji sám nazýval, přišla do jiného stavu. A proto po studiích, on rodilý Pražák, raděj utekl do Litoměřic za prací v kanceláři právníka Durase. Mezitím pomocí svého bratra Michala připravoval v Praze svatbu. Neměl už Lori rád, ale upřímně se těšil na syna a živořil. Mnohé dny hladověl, v sychravém nastávajícím podzimu netopil, neboť na to neměl peníze a rodičům psal dlouhé dopisy a v nich nekonečné seznamy toho, co všechno by nutně potřeboval. Hlavně si přál, aby už byl ženatý a celá ta společensky trapná situaci tím skončila.

Pak přišel v Litoměřicích pro něj osudový požár. On odvážný a hrdý nesměl při jeho hašení chybět. Ještě před požárem si své bytné stěžoval, že mu není příliš dobře, ale po požáru ho začaly chytat horkosti a různé střevní potíže. Ležel ve svém studeném bytě a myslel na svého synka Ludvíčka, který byl od porodu stále nemocný. Chtěl si zavolat doktora, ale neměl ho z čeho zaplatit. Až když viděl, že ho odvary z bylinek a vinná polívka nevyléčí, nechal si poslat pro lékaře. Už bylo ale pozdě.

Během dvou dnů, 6.11. 1836, zemřel, aniž by se stačil oženit. Syn Ludvík ho přežil o necelý rok.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: AngelHeaded - 3. 5. 2003

Máchův Máj
Máchův Máj jsem četl před pár lety jako povinnou četbu. Měl jsem trochu odpor k českým básníkům a pak tam bylo to školní donucení, ale jak jsem začal číst, tak jsem se té básně nepustil a můžu být jenom rád. Báseň mě pohltila a já se na jednu noc vtělil do Viléma. Tanhle článek mi tak trochu více otevřel oči, jak to bylo s Máchou. Díky Rezi.


Od: Rezi - 3. 5. 2003

Díky!
To byl účel dát ho sem na 1. máje:-). Je pravda, že ve škole nám o Máchovi spoustu věcí neřekli a věděli asi proč to dělají, samozřejmě by byl jeho život na delší povídání, ale toto se mi zdálo jako optimální délka pro Neraweb a jeho čtenáře:-).


Od: jirka - 18.2.2006 - 17:39

Prazske jaro
Chci vedet neco o Prazskem jaru od kdy bude do kdy mam to za domaci ukol do literatury .


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0542 s