Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Silvestrovské menu z programu ČT

25.12.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Silvestrovské menu z programu ČTPředkrmy
Lahůdky
Tradiční lahůdky
Silvestrovské speciality

Předkrmy - Pohádky

Kouzelný měšec (10.00)
Veselá pohádka režiséra Václava Vorlíčka o čarodějnici Bludimíře, krásné princezně Blance a zamilovaném princi Petrovi (1996).
Hrají: M. Bočanová, S. Rašilov, T. Rulandová, R. Hrušínský, O. Vetchý a další.

Čarodějnice Bludimíra se probudí po dlouhém zimním spánku a rozhodne se spáchat další lotrovinu. Tentokrát se chce zmocnit kouzelného královského měšce. Z toho se sype tolik zlata, co jen chcete. Na ten má zálusk i princ Velemír z Dolního království, který přijel na zámek s úmyslem požádat pana krále o ruku princezny Blanky. Ukáže se však, že Bludimíra je přece jen rychlejší a když princ zjistí, že je měšec fuč, ztratí o Blanku zájem. Nešťastný pan král proto vyhlásí, že ten, kdo měšec najde, získá i ruku jeho spanilé dcery. Je však jasné, že než se bude moci na zámku začít chystat svatba, stane se moc a moc věcí....

Koprodukční filmovou pohádku natočil v roce 1996 režisér Václav Vorlíček. Kouzelné exteriéry se natáčely v Telči, na Okoři, na Kokoříně, v Průhonicích a v Náměšti nad Oslavou. V hlavních rolích uvidíte Sašu Rašilova (Petr), Tinu Rulandovou (Blanka) a výtečnou Mahulenu Bočanovou jako čarodějnici Bludimíru.

Nepovedený kouzelník (12.45)
Veselá pohádka o zakletém kocourovi, mrzutém kouzelníkovi a ztracené princezně. Hrají: V. Rašilov, Z. Kajnarová, M. Táborský, Z. Bydžovská, V. Preiss a další. Scénář S. Vebrová. Režie A. Rezek.

Veselá pohádka o zakletém kocourovi, mrzutém kouzelníkovi a ztracené princezně.
Jednoho dne se v chatrči mrzutého kouzelníka Bonifáce objeví tajemný sluha Dorián jako dědictví od Bonifácova strýce Hadriána. Dorián, potrestaný za svou pýchu, je ve dne člověkem, v noci kocourem. Součástí Hadriánova odkazu je také čarodějná kniha, s jejíž pomocí se Bonifácovi začne dařit. Dorián tajně přijde na to, jak zrušit své zakletí: musí najít dívku se zlatým srdcem. Takové má na svém přívěšku princezna Ludmila z nedalekého království. Dorián tedy přemluví Bonifáce, aby použil svoji kouzlenou moc, Ludmilu unesl a udělal si z ní hospodyňku. Jenže i když Dorián myslí zprvu především na sebe, do princezny se brzy zamiluje. Ale to už se Bonifác rozhodl, že se s Ludmilou ožení…

Lahůdky

Uspořená libra (12.05)
Jan Werich a Jiří Sovák v brilantním hereckém koncertu nestárnoucí komedie O´Caseyho (1963). Dále hrají: S. Zázvorková, J. Werichová a V. Brodský.
Scénář J. Werich, V. Svitáček a J. Roháč.
Kamera R. Stahl.
Režie J. Roháč a V. Svitáček

Tradiční lahůdky

Bohouš (13.45)
Dnes již klasický příběh s hlavním hrdinou bernardýnem Bohoušem (1968).
Hrají: J. Sovák, Z. Hadrbolcová, V. Menšík a další.
Scénář F. Vlček.
Kamera J. Vojta.
Režie P. Schulhoff.

Limonádový Joe (14.15)
Je nebezpečně střízlivý. A nestojí o žádné Kidy. Brilantní humor a skvělé herecké obsazení ve slavné parodii režiséra Oldřicha Lipského (1964).
Hrají: K. Fiala, M. Kopecký, K. Fialová, O. Schoberová, R. Deyl ml., J. Hlinomaz, K. Effa, V. Menšík a další.
Scénář J. Brdečka a O. Lipský.
Kamera V. Novotný

Legendární film režiséra Oldřicha Lipského vznikl podle divadelní hry Jiřího Brdečky, který však tento námět zpracoval původně ještě jako román. Literární, divadelní i filmová verze jsou parodií na rodokapsovou literaturu, konkrétně na kovbojky a westerny. V době, kdy měl film premiéru v kinech, byla parodie u nás poměrně vzácným filmovým žánrem. Přesto měl snímek u diváků velký úspěch. Lidé se smáli příběhu o krásném, bezúhonném kovbojovi, který nepije, je vždycky upravený ve svém sněhobílém obleku, vždy jedná zdvořile a s úsměvem, především však hladce vítězí nad svými protivníky. Smáli se vtipným dialogům a smáli se oblíbeným hercům, kteří znamenitě dokázali zprostředkovat nadsázku jednotlivých situací, ať už to byl Rudolf Deyl, Miloš Kopecký, Josef Hlinomaz nebo Karel Effa. K úspěchu přispěly i dvě ženské představitelky filmu, něžná Winnifred Olgy Schoberové a "arizonská pěnice" Tornado Lou Květy Fialové. Stejně úspěšná byla i hudba a písně Jana Rychlíka a Vlastimila Hály v podání Yvetty Simonové, Jarmily Veselé, Karla Gotta a Waldemara Matušky. Na XII. MFF v San Sebastianu získal Limonádový Joe Stříbrnou mušli.

C. a k. polní maršálek (15.50)
Vlasta Burian jako hvězda oficírského sboru ve slavné komedii režiséra Karla Lamače (1930).
Dále hrají: T. Pištěk, H. Monczáková, M. Ženíšková, J. Hron, Č. Šlégl, J. Plachta, J. W. Speerger, J. Hořánek, J. Marvan a další.
Scénář: V. Wasserman.
Kamera O. Heller a V. Vích.

Ačkoliv populární pražský divadelní komik Vlasta Burian byl častým hostem ve filmových ateliérech ještě v době němého filmu, teprve zvukový film dokázal úspěšně využít mnohostrannosti a výjimečnosti jeho talentu, jehož nedílnou součástí byl slovní projev, muzikálnost a nesporné nadání k imitacím všeho druhu. Hned jeho první zvukový film z roku 1930 C. a k. polní maršálek, který režíroval Karel Lamač, se stal bombou. Diváci se hrnuli do kin nejen proto, aby z plátna uslyšeli českou řeč, ale hlavně aby uviděli a uslyšeli Vlastu Buriana, který zde přesvědčivě dokazoval, že teprve dar řeči z něj dělá prvotřídního komika a znamenitého herce.
Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena, komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask. Filmový přepis překypoval situační komikou i slovním vtipem, umocněným režijními nápady. Film přesvědčivě dokázal, že čeští tvůrci si rychle osvojili nejen novou technologii, ale že našli i adekvátní filmovou řeč. Umělecký úspěch se zde snoubil s mimořádným úspěchem technickým i diváckým.

Silvestrovské speciality

Guinnessův svět rekordů – silvestrovský speciál (20.00)
Ztřeštěné i obdivuhodné výkony světových i domácích rekordmanů a spoustu zábavy k tomu přinášejí V. Bernatský, P. Svěcený a N. Birklenová. Překonat sami sebe se pokusí i M. Donutil, L. Sobota, I. Bartošová, Kryštof, Duo Dragon a další.

Nadílku silvestrovské pohody rozsvítí také hodina dobré zábavy z Ostravy. Nikola Birklenová, Vojtěch Bernatský a Petr Svěcený uvedou speciální vydání oblíbeného pořadu, ve kterém se dějí věci neuvěřitelné a jedinečné. Poslední den roku, kdy chceme mít výhradně dobrou náladu, nabídne televizním divákům obzvlášť obdivuhodné výkony, které jsou zaznamenány v Guinessově knize rekordů, takže se nám bude tajit dech nad tím vším, co je unikátní, ale přece možné.

Jako každý Speciál, i tento přivítá řadu populárních hostů, a všichni budou mít svůj speciální úkol. Tak například Miroslav Donutil, ten se nikdy netají se svou zálibou v rybaření a jako správný ctitel Petrova cechu má na svém kontě i pořádně velké úlovky. Uvidíme, jestli to není rybářská latina, a přesvědčíme se, kolik ryb je schopen chytit za půl minuty. Úžasná paní Iveta se zapojí do zápolení o to, kdo sní nejvíc bramborového salátu, kolik melounů lze bez úhony rozseknout na lidském těle a jak je možné nasoukat se do akvária. V nové roli vystoupí kanoista Martin Doktor a členové Bílého divadla. Přivítáme také Františka Koudelku z Chvojkovic, který byl předobrazem hlavního hrdiny filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, a skupinu Las Vegas. Diváci uvidí i skupinu Kryštof a Těžkej Pokondr a naši nejlepší judistku Andreu Pažoutovou.
Připravili: M. Nevín, V.Bernatský, P. Svěcený a J. Procházka.


Uvolňujte se, prosím – speciál (22.00)
Do nového roku s Janem Krausem a nejúspěšnějšími herci, zpěváky, baviči a netradičními hosty. Účinkují: I. Mládek, L. Sobota, J. Suchý, Olympic, P. Jablonský, P. Liška, T. Matonoha, A. Háma, V. Vydra, J. Wehrenberg, Děda Mládek Illegal Band, J. Suchý, Těžkej Pokondr, D. Nekonečný a Šum svistu, D. Kraus, J. Kratochvílová a další.
Scénky, gagy, parodie a skvělá hudební čísla.
Režie V. Nouzák.

Nášup z ČT 2

Písničky z Manéže Bolka Polívky (14.30)
Připomenutí nejlepších hudebních scének a písní (2001).
Účinkují: B. Polívka, L. Bílá, V. Žilková, R. Tesařík, V. Tesařík, Z. Stivínová, M. Maláčová, A. Goldflam, D. Stirman, The Backwards, O. Havelka a další.
Režie R. Chudoba.

Manéž Bolka Polívky se za dobu své existence na televizních obrazovkách stala téměř legendárním pořadem. Mnohé scénky, divadelní skeče, komické situace či výroky si našly cestu k divákům a mnohdy také začaly žít svým samostatným životem. Ale Manéž není jen divadlo, ale také hudba a písničky, a to nejen v seriózním, ale především komickém provedení. A právě bezpočet výborných hudebních vystoupení, scének, písniček a hudebních parodií vám chceme připomenout ve střihovém pořadu nazvaném Písničky z Manéže Bolka Polívky. Průvodcem nemůže být nikdo jiný než Bolek Polívky, který s humorem sobě vlastním bude vzpomínat na společná vystoupení s Lucií Bílou, Arnoštem Godlflamem, bratry Tesaříky, Monikou Maláčovou, Zuzanou Stivínovou, Diego Stirmanem, Veronikou Žilkovou nebo skupinou Backwards, ale i mnohými dalšími.

Švestka (16.20)
Jevišní sklerotikon. Záznam představení Divadla Járy Cimrmana.
Hrají: L. Smoljak, P. Bruckner, J. Kašpar, B. Penc, V. Kotek, P. Reidinger a G.Rumlena. Režie L. Smoljak.

Velkým dnem benešovského nádraží byl 15. duben 1907. Cestou do Prahy se zde krátce zastavil císař František Josef I. spolu s arcivévodou Ferdinandem d´Este. Po incidentu s přednostou stanice, jemuž vyšla z úst bílá kaše, uvítal císaře starosta města. Když hovoříme o hře Švestka, nesmíme opomenout jednu důležitou okolnost. Je to hra o stáří a její umělecká úroveň je bohužel poznamenána i stářím jejího autora. Dialogy nejsou tak hutné, jak jsme byli u Cimrmana zvyklí, jsou jakoby roztěkané, často opouštějí dějové řečiště a tvoří slepé laguny, odkud není návratu. Také vtipy už zdaleka nemají tu brizanci jako za mlada. Ale je to hra cenná právě tím, že v ní dramatik prozkoumal, jak se zralý věk podepíše na lidské duši, řeči a myšlenkové potenci.


Zdroj: Česká televize skladba a koordinace programů

Zdroj fotografie: www.osobnosti.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0676 s