Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je feminismus nesmysl, nebo řešení?

10.05.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je feminismus nesmysl, nebo řešení?Myslíte si, že jsou feministky praštěné, nebo naopak ony jediné dokáží bojovat za rovnoprávnost ženy v české společnosti? Patří žena k plotně, nebo za volant traktoru?

Můj názor na pravidelné pořady „Na hraně“ se výrazně lety změnil, z prvotního nadšení mi záhy došlo, že obě moderátorky pořadu Lucie Vopálenská a Alena Červenková mnohdy v diskusních tématech tápou a díky tomu nevznikne konstruktivní debata, ale slepenec výroků a výkřiků. Nejinak tomu bylo v případě poněkud ožehavého tématu - Jsem česká žena, kdo je míň? - který měl poodhalit, jak to tedy s ženami a jejich názory na život vlastně je. Publikum tohoto pořadu tvoří mladí lidé, dříve se o nich říkalo - budoucnost národa. Upřímně mě překvapilo, jaké postoje zde tito lidé prezentovali. Chvílemi se mi dokonce zdálo, že žijí na jiné planetě, nebo v jiném státě. Většina dívek hovořila ve smyslu - dáme přednost kariéře před rodinou. Je to jejich názor a mají na něj svaté právo, ale na mysl se mi dral docela prostý dotaz – kde a jakou kariéru hodlají budovat. Vždyť po škole uslyší od personalistů na svou adresu výroky typu – jste moc mladá a bez praxe a v momentě získání praxe, dočkají se povzbuzujících slov: „Vám už je 25 let? To jistě brzy půjdete na mateřskou, ne?“

Kariéru totiž budeme moci budovat v momentě, až se na to vyskytnou patřičné podmínky. Nedomnívám se, na rozdíl od hosta pořadu P. Pavlíka, že ženy patří do dolů a za volant traktoru. Nicméně ženám náleží více příležitostí v oborech, kde mohou vyniknout.

Kupodivu většina přítomných mužů ve studiu naopak hovořila dosti rozumně a otevřeně se shodla na tom, že upřednostní nekariéristické partnerky se smyslem pro rodinný život. Tito muži asi správně pochopili, že raděj budou vzpomínat v sedmdesáti na to, co se svou ženou zažili a se svými dětmi, než na pracovní úspěchy.

Celý problém diskusí na téma ženy a feminismus spatřuji v tom, že se při nich naprosto potlačí tradiční role ženy ve společnosti a začnou se jí podsouvat mužské principy a postoje. Přitom není důležité, zda žena může pracovat na stejných postech co muž, ale důležité je, aby se muži stala rovnocennou partnerkou, která si ale nepotřebuje nic dokazovat a zachovává si přitom všechny ženské vlastnosti.

Na feminismu považuji za nejtrustohodnější ono odebírání přirozeného ženství ženám. Přitom určitě lze jiným způsobem bojovat o jejich zrovnoprávnění. Je škoda, že nikdo těm děvčatům ve studiu neřekl, že ať je to jak chce, tak tradiční tíha domácnosti bude ležet jen na jejich bedrech a proto jejich snahou by mělo být podělit se o všechny tyto činnosti s partnerem. Ničeho víc stejně nedosáhnou.

Záležitosti diskriminace v zaměstnání nevyřeší žádné feministické kroužky a organizace, ale kvalitně propracovaný zákoník práce s následnou sazbou trestů. To samé platí o diskriminaci ženy ve společnosti obecně. Plané debaty vzbuzující v mužích pouhý odpor a ženám dávající pochybné naděje a „návody“, jak s muži zatočit, nic neřeší.

Problematiku postavení ženy ve společnosti by tedy měla ošetřit správně fungující legislativa, neboť nejenže dámy moderátorky Vopálenská s Červenkovou svým pořadem nikomu nepomohou, ale naopak uškodí ženám snažícím se o jistou nápravu stavu věci.
Žena je totiž především „pokračovatelka rodu“ a ženství je přeci na ní to nejkrásnější.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0812 s