Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zima - ta je přeci prima!

06.02.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zima - ta je přeci prima!Včera jsem se vracela notně utahaná a zmrzlá pěšky domů, a ačkoliv právě prožíváme oteplení (teploměry již neukazují -18°C, nýbrž -10°C a v šťastnějších částech republiky dokonce jen - 6°C), moje tělo velmi znatelně proti chladu protestovalo. I přes rukavice jsem cítila, jak se mé prsty pomalu mění v ledové špalíčky.

Při přechodu přes most nad řekou jsem si všimla, že ji již nepokrývá vrstva ledu, jako v předchozích několika dnech, nýbrž docela klidně a přesvědčivě (a hlavně viditelně) teče. Vcelku mě to uklidnilo, ale rozhodně mi to nepomohlo. Labutě a kačeny se po vodní hladině pohybovaly s takovou samozřejmostí, že se na chvíli zdálo, jako by mráz ani nepociťovaly. Ony proti němu ale mají dobré vybavení - nižší teplotu těla a vrstvu tuku.

Můj nos už doslova úpěl o pomoc, ruce znecitlivěly a štípaly mě uši. Těšila jsem se, až ze schránky vytáhnu noviny a uvařím si čaj. Nemohla jsem zrychlit, neboť chodníky dočasně plní funkci přemrzlého kluziště. Jak moc výkyvy teplot ovlivňují lidské počínání! Například my od té doby, co se k nám přihnala arktická zima, téměř nejíme, protože nenakupujeme. Komu se taky chce do toho ledového království, co venku vládne ? Mně tedy rozhodně ne.

Musela jsem se pousmát, když jsem si vzpomněla na náš poslední rodinný nákup - venku teplota -10°C, my se vydali nakupovat do místního střediska, které obvykle připomíná valnou hromadu nákupu chtivých lidí. A teď? V -10°C přeci nikdo jíst nepotřebuje! Bohatě si vystačíme se zásobami čočky a starými houskami.

Já mám zimu ráda. Nejlepší je, když nasněží okolo Vánoc a my se večer díváme proti světlu lamp na poletující vločky sněhu. Ale čeho je moc, toho je příliš. Ruská zima, která se na nás přihnala, trápí nejednoho z nás. Sebemenší pohyb volantem v tuhle roční dobu může znamenat nepříjemnou havárii. Lidé ráno neradi vstávají, autobusy překypují nervózními pasažéry, vlaky mají zpoždění...

A přesto - musela jsem se zasmát, když z auta kousek ode mě vystoupil malý chlapeček a vesele si notoval: „Zima - ta je přeci prima ! Sáňkujeme, lyžujeme, bobujeme...“ Víc už jsem slyšet nepotřebovala, zavřela vchodové dveře a myslela si o zimě to své.

Zdroj fotografie: Archiv Nerawebu: Lucie Janíková




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 6.2.2006 - 9:41

No zima moc prima není, hlavně tahle sibiřská.-)


Od: Pavla Králová - 6.2.2006 - 20:10

No právě...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1496 s