Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mozartova prvotina

06.02.2006   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mozartova prvotinaTrochu se zpochybňuje uvedení jedné z Mozartových prvotin, opusu Apollo et Hyacinthus, jako významný přínos ND (ve spolupráci s operou libereckého Divadla F. X. Šaldy) k 250. výročí jeho narození.

Latinské intermedium na text pátera Rufina Widla, profesora benediktinské akademie v Salcburku, ke školní hře Clementia Croesi poprvé zaznělo v roce 1767. V inscenaci je použita jako předehra a mezihry hudba Mozartovy symfonie č. 1 Es Dur KV 16 z roku 1764. Z Ovidiových Metamorfóz převzal Widl příběh o láskyplném přátelství boha Apollóna ke spartskému mladíku Hyacinthovi. Zároveň žádá o ruku jeho sestry Melie. Žárlivý bůh větru Zephyrus Hyacintha úmyslně smrtelně zraní při závodu v hodu diskem. Zoufalý Apollón na památku promění tělo svého přítele ve stejnojmennou květinu.

Opera i přesto, že ji upravil teprve jedenáctiletý chlapec a vliv jeho ambiciózního otce Leopolda nelze vyloučit, představuje sice ještě nepříliš vyzrálé, místy nudně strnulé dílo, jinde se již ozývají slibné silně melodické momenty jeho talentu. Vzhledem k tomu, že opera neobsahuje vypjaté pěvecké kompozice, umožňuje mladým pěvcům i možnost hereckých variací, což diváka může zaskočit, ale i příjemně překvapit. Divák, toužící po hudbě, též neodejde nenaplněn, protože především melodické sbory a oba soprány zněly čistě, alty se naopak trochu ztrácely. Kateřina Kněžínková lehce zpívala Meliu, příjemně se poslouchal i tenor Martina Šrejmy ( Oebalus), dynamicky a svižně se prezentovala Christina Vassileva. Liberecký orchestr pod taktovkou Martina Doubravského ještě potřebuje najít jistotu. Opera díky hudební srozumitelnosti (dějovou nás provedou titulky) bude lákadlem spíše pro děti, ale i vytříbení operní fajnšmekři by si mohli přijít na své. Pozorovat s určitým nadhledem a shovívavostí k dílu mladého umělce, jeho invenční prostup od lehké prvotiny k nezpochybnitelným kusům typu Kouzelné flétny nebo Figarovy svatby, se může jevit více než inspirativně.

Režisér Oldřich Kříž pojal dílo moderním náhledem s využitím zajímavé scény Daniela Dvořáka. Prostor vyplněný pískem navozuje atmosféru řeckých závodišť a nakonec poslouží i jako hrob Hyacintha, z něhož vyraší poupě. Využívá i závěsných prvků k náznaku probíhajícího děje. Umožňuje tak oživit statická místa míšením mytologických témat s dynamičtějšími prvky soudobého hudebního divadla. Určitou nesourodostí trpí kostýmy, nerespektují dobu, což při celkovém modernistickém pojetí by zřejmě tak nevadilo, ale antickým postavám, propagujícím soulad duševní i tělesné krásy absolutně nelichotí. Kateřina Jalovcová (Zephyrus) spíše než jako lehounký vítr působí dojmem hmotně velice robustním a ubírá to paradoxně i jejímu pěveckému výkonu.

Kritizovat uvedení opery jako skoro jediný příspěvek ND lze i v souvislosti s tím, že ND již další reprízy nenabízí a opera se vrací do Liberce. Nebo snad Pražané tomuto dílku skutečně nerozumějí a proto hned po premiéře zmizí?


Oficiální česká premiéra díla se uskutečnila 29. ledna ve Stavovském divadle.

 

 

Zdroj fotografie: www.mozart.8m.com

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.023 s