Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zahubí internet lásku?

08.02.2006   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zahubí internet lásku?Kdyby dnes žil Alois Jirásek, tak by možná napsal Temno v smskách a nebo by sladce šeptal po večerech přes icq Psohlavce něžnému dívčímu uchu, které ve skutečnosti měří stočtyřicet centimetrů a to samé i váží ale v kilogramech. Jirásek by šeptal možná proto, že by mu onen virtuální prostor dával dost podnětů k fantazii a snění, ona bytost by pak jednoduše nevypadala jako domovnice odvedle nýbrž v jeho představách jako chimérická Venuše.

Dokáži si i představit, že by stejným způsobem oslnila nějaká metráková Josefina (Fanynka Šťovíčková) Josefa Mánese, jenž by pak „naslepo“ vymaloval kybernetickou podobu bledé Bohyně. Naštěstí pro nás se oba zmínění pánové narodili v časech, kdy svit luny vábil ženské srdéčko víc než současné noční vysedávání u monitoru. A proto se po našich předcích mohly zachovat zažloutlé lístky chvějivě milostných psaníček, které coby studentíci stydlivě posílali po prostřednících.

Co ale zůstane po nás? Doba je dynamická a zároveň uspěchaná, všichni chtějí všechno a pokud možno hned. Lidem stačí týden intenzivního dopisování po internetu a už vzniká láska jako trám, aniž by mnohdy ti dva potřebovali spatřit jeden druhého. Bohužel jim nikdo nevyzradil, že to na čem ztratili celý týden, by si ve skutečnosti stihli sdělit při jednom dostaveníčku a nejen pod vábivým měsícem. A možná by se jim pak ten druhý nezdál už po setkání tváří v tvář tolik úžasný jako po drátech. Ostatně zopakuji, co jsem již několikrát vyslovila – na internetu jsou všichni nějak krásnější, úžasnější, milejší a chápavější. A dodávám svou asi navždy nezodpovězenou otázku – proč se tedy seznamují po internetu?

Vždy když pozoruji svou drahou polovičku, jak svůj jediný život rozmělňuje do několika oken vzkazů, lituji ho a lituji i ty, co sedí na druhém konci. Zapomněli se bavit, znají pouze ten nejpohodlnější a nejlacinější způsob komunikace přes internet, kde si mnohdy vyřeší své veškeré pocity, strasti a radosti. Nejmrazivější mi na tom celém připadá, že po této každodenní intenzivní korespondenci nezbudou ani žádné útržky sepsaných vzpomínek, ale maximálně vypálené cédéčko, co záhy poslouží jako podložka pod hrnek.

A tak máme vztahy jako podložky pod hrnek. Po opotřebení se vyhazují do koše a poté se opatří nové. Přestože tento trend v současnosti vítězí, mám obavu, abychom na něj v budoucnu nedoplatili. Lidské pocity se totiž pod žádný, byť sebevětší šálek nevejdou a z kávy potom zůstane na patře jen hořká příchuť…


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Ondra K. - 8.2.2006 - 11:33

Ale zas tak hrozné to nebude... :o) Ono to půjde...


Od: anonym - 8.2.2006 - 11:43

Martino,ty si ráda plácáš játra, viď?


Od: Líba-Martině - 8.2.2006 - 14:28

Martino, přesně vystižená doba! a moc hezky napsané. Jenže jak změnit dobu?
Jak nepáchat dobro a přitom pomoci?


Od: Martina Bittnerová - 8.2.2006 - 15:08

Líba-tohle téma vždycky bude kontroverzní a zvláště na internetu...Bohužel mám dojem,že to chápou jen ti,kteří zažili ve svém mládí a to myslím do dvaceti let,kdy žádný internet nebyl a tak to všecko fungovalo úplně jinak. Taky jsme se seznamovali,taky jsme se bavili, ale jinde a jinak...Je těžké vnucovat něco lidem-tedy kázat jim o plytkosti zábavy na netu, když vlastně nic jiného neznají a nedali si ani šanci,aby to poznali...


Od: admin - 13.2.2006 - 8:40

Nedovolená reklama, příspěvek smazán


Od: kecal - 28.2.2006 - 14:27

Jak souvisí SMS s internetem?
Tvoji korespondenci nesleduje jen tvůj protějšek, ale i několik úředníků z různých bezpečnostních agentur a jiných zločineckých mafií.

Jinak: když mne kdysi češtinářka nutila číst např. milostnou korespondenci K. H. Máchy, pokládal jsem to za hrubé narušování jeho soukromí. Veřejnost má právo číst jen to, co napsal autor pro ni, ne soukromé dopisy. Od té doby jsem češtinářky (spíše učitelky literatury) nesnášel - jejich věčné otázky typu: "Co tím chtěl autor říci?" může snad odpovědět autor (pokud to ví), kromě něho už nikdo.


Od: anonym - 11.5.2006 - 18:07

Velmi pěkné.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0438 s