Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Diskriminace žen u pohovorů

04.06.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Diskriminace žen u pohovorůNakonec ještě, že nevyzvídají sexuální aktivitu uchazeček, ale třeba i toho se jednou dočkáme. Slyšela jsem o případu, kdy na půdě renomovaného mobilního operátora na uchazečce vyzvídali její touhy po mateřství a nakonec ji odrovnali otázkou, zda vůbec bere antikoncepci. Tudíž vizí, že žena po dvacítce je potencionální rodička, trpí mnoho firem. Samozřejmě existuje alternativa – neodpovídat, nicméně, pokud žena opravdu shání práci, něco takového si nemůže ani dovolit, notabene by okamžitě upadla do podezření, že buď pod srdcem nosí dvojčata, nebo je přeoperovaný chlap.




***
Diskriminace je slovo bohužel velmi zprofanované, přesto pro to, co se poslední dobou děje při přijímání žen do zaměstnání, jsem nenašla jiné vhodnější pojmenování. Pokud se uvádí, že ženy obvykle dostávají menší mzdu, je to pravda s níž se většina z nás smířila a známe ji z běžné praxe. Přesto tento fakt není tak ponižující jako to, čemu je žena podrobena u přijímacího pohovoru u většiny firem. Ačkoliv se správně nesmí žen u pohovoru nikdo ptát, kdy bude mít dítě a kdy se vdá, obvykle to patří k jednomu ze stěžejních dotazů. A kdyby tomu navíc firmy nedávaly žádný význam, nebudou se na to dotazovat.

Bohužel se najdou i tací personalisté, kterým nestačí odpověď ne, ale začnou spřádat budoucnost dotyčné slovy – Vy říkáte ne, ale nikdy nevíte, vdáte se a pak nám odejdete. Nakonec ještě, že nevyzvídají sexuální aktivitu uchazeček, ale třeba i toho se jednou dočkáme. Slyšela jsem o případu, kdy na půdě renomovaného mobilního operátora na uchazečce vyzvídali její touhy po mateřství a nakonec ji odrovnali otázkou, zda vůbec bere antikoncepci. Tudíž vizí, že žena po dvacítce je potencionální rodička, trpí mnoho firem. Samozřejmě existuje alternativa – neodpovídat, nicméně, pokud žena opravdu shání práci, něco takového si nemůže ani dovolit, notabene by okamžitě upadla do podezření, že buď pod srdcem nosí dvojčata, nebo je přeoperovaný chlap.

Když zhodnotím zkušenosti své a svého okolí, mohu lehce charakterizovat pohled firem a jejich personalistů na ženu. Do dvaceti je moc mladá bez zkušeností. Nikdo se jí na děti a rodinu nevyptává. Prostě „kuřátkem“ právě opuštěným „školním zázemím“. Po dvacítce ale už nějaké pracovní zkušenosti přišly, ale začíná hrozit, že se dívka vdá a otěhotní. Čím víc se blíží magické pětadvacítce, tím jsou dotazy na toto téma u pohovorů častější. Pokud se v tomto období vdá, dostává se do fáze hůře zaměstnatelných žen. Firmy totiž u těchto žen spatřují vážné riziko mateřství a jednoduše o takové pracovnice spíše nestojí. Ovšem ještě horší etapa nastává po pětadvacítce. Dívka svobodná si sice hledá přeci jen snadněji zaměstnání, přesto je pro personalisty věkem podezřelá a neperspektivní. Často se jí proto vyptávají, zda bydlí u rodičů a zda má vážnou známost. Vdané ženy se pak mohou přímo se slušnou prací rozloučit. V každé firmě je upozorní na to, že jako vdané a s třicítkou na krku budou mít jistě brzo děti a proto by nejraděj slyšeli na rovinu termín porodu. O vdané ženy v tomto období se personalisté jednoduše nezajímají.

Nechala jsem si sama poradit, co mám odpovídat na otázku týkající se mateřství. Personální odbornice z jakési zprostředkovatelské agentury mi doporučila, ať říkám – děti neplánuji. To ale v reálu vůbec nezabírá. Jediné, co snad zabírá je tvrdit, že nemůžete mít děti. Žena musí ale počítat s komplikací, že takto upadne u dotyčné firmy do podezření ohledně vlastního zdravotního stavu. Účinná odpověď tedy asi neexistuje.

Pokud je žena vdaná a bezdětná, jakousi malou šanci na získání zaměstnání má. Žena s dětmi je na tom podstatně hůř. S jedním dítětem hrozí, že si brzo pořídí druhé a když už dvě má, personalisté ji s oblibou deptají tím, kdo je bude hlídat, až onemocní. Pochopitelně ženy -matky si tím pádem nechají na pracovišti líbit mnohé, protože se děsí ztráty zaměstnání, nebo si pamatují, jak obtížně ji hledaly. Dlužno dodat, že firmy s oblibou této skutečnosti zneužívají. Když konečně děti odrostou, už je žena matka moc stará na to, aby ji někdo někde zaměstnal.

Pokud předchozí jmenované fáze pracovního života ženy hovořily o horší zaměstnatelnosti, tak ženy po čtyřicítce jsou prakticky nezaměstnatelné. Inzerce hýří mladými kolektivy a požadavky na věk uchazeček – do 25 let, ale málokde se objeví podmínka střední věk, či zralá osobnost.
Nejhorší na celé věci je, že všichni o této diskriminaci ví, přesto s tím nikdo nic nedělá. Ženy se tím musí podrobovat zbytečnému stresu a ponížení. Nesympatizuji nijak s feministkami, přesto bych všem mužům podílejícím se na tomto tristním stavu, přála jednou zažít u pohovoru to, co ženy na něm čeká skoro pokaždé.

Dokud nebudou odpovědní lidé za tento přístup nějakým způsobem potrestáni, nic se nezmění. Oni totiž přesně ví, na co se nesmí ptát, ale protože jim žádný trest, nebo újma nehrozí, klidně se vyptávají dál. A ženy si nakonec stěžovat nebudou, ony totiž zaměstnání potřebují.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Markéta - 4.6.2003 - 20:35

Máš ve všem naprostou pravdu, já jsem se s tímto jednáním setkala nesčetněkrát. J emi 30 a zaměstnání jsem kvůli stěhování měnila 3x. A navíc v oboru informačních technologií, což je bohužel považováno za doménu mužů. Posléze jsem zjistila, že mne většinou přijali proto, že jsem jim připadala jako nějaký exot, když jako žená mám technické vzdělání a mám zájem o práci správce počítačové sítě nebo HW specialisty. Na otázku o mateřství jsem odpovídala vždy, že v nejbližších dvou letech jej neplánuji. Když řeknu, že nikdy, neuvěří. Na tyto otázky je jistě každá žena připravená, těžko budu jako uchazeč, prahnoucí po místě, nahrávat rozhovor na diktafon a pak se někde soudit. To se můžu s prací rovnou rozloučit. Prostě nám ženám nezbývá nic jiného než se s tím smířit. Věřím, že přijde doba, kdy bude i u nás naprosto samozřejmé mít chůvu a nikdo se žen nebude ptát, co bude dělat s nemocnými dětmi. Ale rodit děti budou vždy ženy, takže jsem přesvědčená, že se to nikdy nezmění. I kdyby za takové otázky měli zaměstnavatelé dostávat fyzické tresty ....


Od: Rezi - 5.6.2003 - 19:13

Markéto,souhlasím. Oni ale neuvěří vůbec ničemu. Opravdu,jak píšu, odpověď snad neexistuje.No já nevím, ale myslím si, že na západ od našich hranic si prostě nemohou firmy toto chování v takové velké míře dovolit.Mně ale nepřijde fér se s tím pokorně smiřovat. Jen kvůli tomu, že jsem se narodila jako ženská, mám poslouchat takovéhle řeči a dostát takového ponížení.Já nevím. Je mi jasné, že nic nevyřeším ani žádným článkem, ale chtěla jsem jen upozornit na tento problém.


Od: saftina - 13.1.2005 - 22:20

Diskriminace žen ve školství
Ráda bych připojila svou osobní zkušenost.Pracovala jsem ve škole jako neaprobovaná učitelka. Mé vzdělání v té době bylo: Vyšší odborná škola (titul DiS.) + Pedagogická fakulta (titul Bc.) + snaha pokračovat ve studiu. Pracovní smlouva na dobu určitou se mnou nebyla prodloužena, přestože mi před nástupem na školu byly panem ředitelem slibovány až 4 roky - to bylo, když mě potřebovali a nemohli sehnat nikoho jiného.A naopak - smlouva byla prodlouženu učiteli - muži, s podstatně nižším vzděláním než jsem měla já (jen SŠ), který před nástupem na tuto ZŠ pracoval jako prodavač.(Psychicky mi to velice ublížilo.Odmítla jsem totiž mezitím práci na jiné škole na dobu neurčitou.)A proto: "Nemáte-li smlouvu v kapse, myslete jen na sebe, nevěřte slibům osob ani s vysokým sociálním statusem!"


Od: Martina - 14.1.2005 - 7:26

Saftina - plně s Vámi souhlasím. V této společnosti má muž jaksi vyšší hodnotu než žena. A když už se něco ženám povede, tak je to ve stylu - jako teď nedávno, že v případě mobilizace, budeme povolány ke zbrani...


Od: Marketa - 22.10.2005 - 0:25

diskriminace žen


Od: Alena - 1.11.2010 - 18:11

Postavení žen v pracovním procesu
Dobrý den, jsem studentka Mendelovy univerzity v Brně, právě pracuji na bakalářské práci na téma "Postavení žen v pracovním procesu" a proto bych Vás chtěla požádat o vyplnění krátkého dotazníku. Je zcela anonymní. Děkuji mnohokrát. Alena Zedníková

http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/postaveni-zen-v-pracovnim-procesu/


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.071 s