Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hooligans

24.02.2006   Alžběta Švarcová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

HooligansFilm Hooligans lze charakterizovat v několika bodech – současné téma, realistické zpracování, napětí, akce, mezilidské vztahy, které nikdy nejsou černobílé, a v neposlední řadě tak trochu jiný Frodo.

Nespravedlivě vyhozený student žurnalistiky na Harvardu Matt Buckner (Elijah Wood) opouští Spojené státy, aby se u své sestry v Londýně rozhodl, jak dál naložit se svým životem. Zde se seznámí s jejím švagrem Petem – a již vzápětí se ocitá uprostřed brutálního světa fotbalových hooligans. Pozná, co znamená velké přátelství, důvěra a loajalita, ale i to, že násilí a život na hraně mají i své temné stránky.

Pokud máte rádi fotbal a naturalisticky ztvárněné filmové násilí, snímek Hooligans vás rozhodně neurazí. Pokud vás fotbaloví fanoušci zvláštním způsobem popouzí a násilné scény nevyhledáváte, budete tímto filmem příjemně překvapeni. Spíše než o násilí jde totiž o konkrétní lidské osudy a o hledání své cesty životem – v některých momentech filmu se takřka zdá, že prostředí fotbalových hooligans tvoří pouhý rámec, v němž má hlavní postava možnost se vyvíjet a postupně dospět. Ostatně fotbaloví hooligans, tak jak je snímek líčí, jsou notně idealizovanou představou o skutečných fotbalových chuligánech. To však paradoxně snímku nikterak neubírá na realističnosti. Milovníci akčních filmů si přijdou na své – naturalisticky natočené bojové scény jsou plné těkavého pohybu a detailů, zvuk evokuje představu zápasů v aréně.

Režisérka Lexi Alexanderová v těchto scénách zúročila své dřívější několikaleté kickboxerské zkušenosti a znalost prostředí fotbalových hooligans. Ochuzeni však nebudou ani příznivci emočně vypjatých scén, při kterých málokteré oko zůstane suché, a to přesto, že někdy působí až přepjatě. Ale to k podobnému typu filmu patří.

Tím, že režisérka nejvíce vsadila na vykreslení vztahů mezi jednotlivými aktéry, může hrozit, že si ty rváče a chuligány nakonec oblíbíte. Přesto film nemá být oslavou brutality, naopak – má ukázat, že svět fotbalového násilí je temný a nebezpečný a že násilí neplodí nic jiného, než jen další násilí.

Ale nejlépe uděláte, půjdete-li se na film podívat – sami budete moci usoudit, zda se jedná více o akční film se zajímavou zápletkou či o film pokoušející se být (se střídavými úspěchy) filmem psychologickým. A jak se to tam s tím násilím vlastně má…


HOOLIGANS (Green Street Hooligans)
Režie: Lexi Alexander
Hrají: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Leo Gregory, Marc Warren
USA, Velká Británie 2005

Film měl v českých kinech premiéru 26. ledna 2006

Zdroj fotografie:www.spi-film.cz








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0334 s