Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Šestimilionový švindl aneb vinu hodíme na oběť

12.03.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Šestimilionový švindl aneb vinu hodíme na oběťKdyž jsem promítala deváťákům dokument se záběry z koncentračních táborů, na chvíli oněměli. Pokud se jim vyhublé kostry a mrtvoly naházené na hromadách podařilo vynásobit šesti miliony, měli by ztratit řeč úplně.

Bohužel s odstupem doby, kdy svědků skutečných hrůz žije jen hrstka, zůstávají zástupné dokumenty, mezi nimi i knihy, fotografie, filmové záběry. I tato jednoznačná informace u někoho vyvolá muka pochybností. Jedním takovým amatérským falzifikátorem dějin je David Irving, jehož v Rakousku v těchto dnech odsoudili za popírání holocaustu. Dle něj neexistovalo nacisty organizované masové vyvražďování a neexistovaly ani miliony obětí holocaustu. Existovaly pouze „ojedinělé oběti a zločiny“, většina vězňů koncentračních táborů prý zemřela přirozenou smrtí nebo na nakažlivé nemoci.
Adolf Hitler vychází z Irvingova líčení jako úctyhodný státník, který se vždy staral o Židy a jejich blaho. A přitom byl dlouhou dobu považován za brilantního vypravěče a badatele se schopností orientace v pramenech. Jeho knihy se staly bestselery. Zabýval se v nich složitými historickými fakty v kontroverzním světle. Že se v nich dostával do rozporu se zákonem kvůli popírání holocaustu, dlouho unikalo.

Právě fenoménem popírání se zabývá americká historička Deborah Lipstadtová, jež do širšího povědomí vešla v roce 2000 právě vítězným soudním sporem proti výše jmenovanému a dosáhla, že ho soud označil za rasistu a antisemitu.

V nově vydané knize Popírání holocaustu sleduje autorka dějiny popírání v různých médiích i veřejném životě a zajímá ji, jak prokazatelná událost, tj. vyvraždění 6 milionů Židů v plynových komorách, se může prezentovat tímto způsobem a dokonce se stávat „historickou pravdou“, jíž další věří. Motivy k takovému jednání jsou různé, ať se už jedná o rehabilitaci nacismu, prostou blbost snoubící se s neznalostí, snahu zbavit Německo odpovědnosti za vše, čím světu přispělo rozpoutáním 2. světové války, hlubokou nenávist k Židům, tedy obětem. Odpůrci prohlašují, že plynové komory neměly odpovídající kapacitu a technické vybavení, tudíž nemohly sloužit k zabíjení lidí, naopak se v nich ničil hmyz, jímž byli Židé zamořeni. Že deník A. Frankové je vykonstruovaný podvrh napsaný po válce. Znevažují počet obětí, pochybují o vhodnosti cyklonu – B k usmrcování lidí a překrucují i další pravdy, jež korunují prohlášením, že Hitler a jeho blízcí o ničem nevěděli a vše tedy bylo soukromou záležitostí jednotlivců.

Pokud takové názory šíří extremisté, nebezpečí je paradoxně menší, než když pomatené pochyby pomocí slušného verbálního podání pronikají průběžně na veřejnost třeba tím, že se zpochybňuje hodnověrnost obětí. S náznaky popírání holocaustu se tak můžeme setkat i u politiků (Le Pen), režisérů (C. de Autant-Lara), novinářů, obhájců a tím se dostává mezi běžné obyvatelstvo, jež má tendence věřit a ztotožňovat se s autoritami. Průzkumy veřejného mínění pak docházejí k závěrům, že více jak deset procent obyvatelstva se domnívá, že k holokaustu nedošlo.

Lipstadtová tvrdí, že popírači holocaustu pohrdají pravdivou a rozumnou diskusí, a proto s nimi debatovat odmítá. Nechce posílit a legitimovat jejich názory tím, že jim umožní stát se rovnocennou stranou sporu. Dostupnost pravdivých informací a diskuse o problému se však vyplatí.

V současné době, právě v souvislosti s odsouzením popírače Irvinga, se kniha řadí mezi velmi důležité. Sílící neonacismus se snaží stírat rozdíly mezi viníky a oběťmi. Takovéto výplody jsou nebezpečné, zejména pokud mají své posluchače a následovníky. O holocaustu je třeba hovořit neustále, paměť nenechat zeslábnout. Zároveň publikace pomůže veřejnosti otevřít hodně přivřené oči před novými vlnami rasismu, antisemitismu a xenofobie, jež zaplavují Evropu i celý svět. Přivřenýma očima to tehdy také začalo....

Deborah E. Lipstadtová: Popírání holocaustu vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2006

Zdroj fotografie: www.paseka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Comodor W. Falkon - 13.3.2006 - 18:30

Hmmm...
...soudě dle současného světového vývoje...
...soudím, že to bude spíše jen dogmatická slátanina...

...samozřejmě - Irving v mnohém fabuluje - ovšem to neznamená, že vše co tvrdí je lež...

...na každý pád - u těchto témat platí, že co nejde vyvrátit prokázanými argumenty, to spláchneme dogmatikou...

Nicméně - řady Irvingových stoupenců - lhostejno zda zaslepených či realistických - to neumenší...
...už jen proto, že jejich motorem je znechucení nad "přehráváním" pietních aktů... Jakési odmítnutí masochistického sebemrskačství...
(Resp. 1 000 000 +1 pomník holocaustu - jedné události s 6 mil. mrtvých versus 0-1 pomník pro události při kterých v součtu zemřely desítky milionů...)


Od: j - 13.3.2006 - 21:43

dogmatická slátanina? co- Irving nebo Lipstadtová? Co je předmětem vaší pochybnosti?


Od: rapollo - 14.3.2006 - 3:06

Usouzený soudce
Očekával jsem, že pod tímto článkem najdu podobnou reakci. Comodor W. Falkon použil ve svém kraťounkém příspěvku hned 13 trojteček, což vypovídá o jeho značně zmatené mysli. V úvodu se dovídáme, že tento "myslitel" SOUDĚ SOUDÍ, aby nás omráčil vpravdě demagogickým postulátem, že totiž CO NEJDE VYVRÁTIT PROKÁZANÝMI ARGUMENTY, TO SPLÁCHNEME DOGMATIKOU. Jsem si naprosto jist, že C.W. Falkon ani zbla netuší, co to vůbec dogmatika je a v jakých rovinách a souvislostech se používá, jinak by se velmi podivil, co to napsal za blábol.
Nejneuvěřitelnějším moudrem se autor blýsknul v závěru. Tam nám totiž objasní, že důvodem, proč Irvingovy ( a tím také Hitlerovy ) stoupenci popírají holokaust, je ODMÍTNUTÍ MASOCHISTICKÉHO SEBEMRSKAČSTVÍ!
Čili pokud někomu nacisté vyvraždili rodinu, přátele a sousedy, neměl by na to příliš upozorňovat, poněvadž je to vlastně hrozná ostuda a nemá žádný smysl se snažit, aby se podobná tragédie už nikdy neopakovala. Každá taková snaha totiž hrozí nebezpečím, že by se mohl masochisticky umrskat.
Tak "soudě soudí" člověk, který si říká Comodor W. Falkon. Je-li toto člověk ( Primo Levi ).


Od: Jindřiška - 14.3.2006 - 9:53

Comodor- a právě takoví lidé skočí popíračům na lep. Ale počkejte ještě pár let, očití svědkové už nebudou a kdo tu hrůzu dosvědčí?


Od: Comodor W. Falkon - 16.1.2008 - 10:35

Úžasné, jaké hry čeština dovoluje.....
Gratuluji k brilantnímu překroucení toho co jsem napsal pane Rapollo...
A také k ukázkovému příkladu toho, jak vypadá "argumentum ad hominem"

Taková smůla, že mne na to i po tak dlouhé době někdo upozornil, vidďte..?

Pro příště bych vám tedy doporučil vyjadřovat se sám za sebe, nikoliv za jiné...
________________________________________
To: j

Mno - obojí...
________________________________________
To: Jindřiška

To nezávisí na očitých svědcích - právě Ti mají tendenci k obrovské míře subjektivity...

Objektivně vzato byla 2.WW jen nepatrnou rozmíškou - v historii před ní byly mnohem ničivější události, ani ne nutně válečného charakteru... (Hladomory, morové rány - obojí v relativních hodnotách mnohem ničivější)

Kdybychom měli postavit pomník na KAŽDÉM místě, kde byl nějaký jedinec zabit, nebo odtud někam odvlečen, nemáme kde žít...

Navíc - i v porovnání "Hákošů" s "Komanči" byli hákoši hodní a mírumilovní chlapci...
(Což ale s trochou středoškolského dějepisu bylo zřejmé ze závorky v mém předchozím příspěvku)
...přesto máme mnohem více památníků obětem nacistu (a jejich symbolika je zakázaná) nežli pomníků obětem komunismu (jejichž mučitelů potomci a následovníci dokonce sedí v parlamentu)
----------------------------------
Jinak - v mezidobí se několik lidí se zájmem o historii se na Wikipedii pokusilo dopočítat mrtvé... Mno... Do dnešního dne nepřišli na to, kde zemřely miliony lidí, včetně těch židovského původu...


Od: Jindřiška - 16.1.2008 - 22:48

1. Mám tomu rozumět tak, že nezemřeli?
2. Kde lidé, zajímající se o historii, vzali podklady, že mohou tvrdit, že se nedopočítali?


Od: Disident - 29.5.2009 - 11:03

Holocaust švindlcaust
Tuto knihu jsem nečetl ale přečetl jsem si menší knížku Popírání Holocaustu a postmodernismus bylo to napsané hůře než jsem čekal.Místo věcných argumentů proč mnohli být plynové komory tam bylo jen urážení historiků a považování šeti milionů mrtvých židů za dogam na které se nesní šáhnout.
Jen blázna by převědčili takové knihy že holocaust se opravdu stal.V mýtických šest milionů nemám žádný důvod věřit.Nácek nejsem a věřím že mě stejně ujako dalších mnoho lidí nikdo zde neoznačí za neobnacistu kůli názoru.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s