Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ralph Fiennes pátrá po vrazích své ženy

24.03.2006   Gabriela Bártová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ralph Fiennes pátrá po vrazích své ženyBrazilský režisér Meirelles (Město bohů) zkrátka laciné filmy točit neumí. Tentokrát si vystudovaný architekt nasadil laťku hodně vysoko, když se pokusil zkonstruovat politicko-humanitární thriller na základně křehkého milostného příběhu. Výzvou byla i předloha nekorunovaného krále silných špionážních dramat Le Carrého, na kterém už si vylámala zuby pěkná řádka filmařů.

Meirelles si s ní nakonec poradil tak důmyslně, že (zaslouženě) oscarový výkon hlavní ženské představitelky nad filmem rozhodně neční jako mrakodrap.

V Keni je za nejasných okolností brutálně zavražděna mladá britská aktivistka Tessa Quayle (Rachel Weisz). Osudová událost pomůže rozšifrovat nejen mezinárodní skandál, ale i největší neznámou v srdci jejího manžela.

Justin Ouayle (Ralph Fiennes), britský diplomat v Nairobi, chce definitivně přijít na kloub tajemnému počínání své ženy, které ji do náruče smrti vehnalo. Šušká se totiž o tom, že se sličná novomanželka stala obětí svých žárlivých milenců. Při svém zarputilém vyšetřování ale Justin odhalí nejen pravdu o Tessině oddanosti, ale i mezinárodní skandál, který převrátí celý jeho morální kodex naruby.

S netradiční ústřední dvojkou se seznámíme sérií působivých flashbackových momentek. Na první pohled jsou jako jin a jang – on pravý anglický gentleman, ona živelná, prostořeká a cílevědomá femme fatale. Kritické hlasy varovaly, že Fiennes a Weiszová nemohou být jako jiskřící pár přesvědčiví, jejich zdánlivě nepochopitelnou chemii jim ale spolknete i s navijákem. Tessa vletí do života zdrženlivého Justina jako uragán a zakrátko už mu dělá jako jeho žena společnost pod africkým sluncem. S etiketou snobácké diplomatické smetánky si rozhodně hlavu neláme, zato černý kontinent plný kontrastů ji naprosto uchvátí.
Jen co se ale začne angažovat v boji za práva místních obyvatel, na povrch vyplouvají hrůzné praktiky farmaceutických gigantů - pod hlavičkou vlády, jejíž čest Justin hájí stejně poctivě, jako Tessa zájmy černošských rodin.

Vygradovaná konspirační zápletka je pro ctitele žánru trochu mělká a nedotažená, díky správně načasovanému strhujícímu servírování vám z ní ale přesto mráz po zádech běhat bude. Znepokojující dojem Západu jako novodobého inkvizitora rozvojové Afriky, se filmu podaří vzbudit dokonale. Ještě zajímavější je ale sledovat, jak Justin při skládání mozaiky Tessina života přichází na úplně nový rozměr milované bytosti, který neměl během kratičkého manželského štěstí šanci poznat. Film má čarovnou moc předat silné poselství i třebaže vás poplašné dokumenty o třetím světě nedojímají, politické machinace znechucují a slaďáky nudí.

Ani mezi obsazením vedlejších rolí - Daniele Harford (Miriam), Danny Huston (Sandy), Gerard McSorley (Sir Kenneth Curtiss), Hubert Koundé (Arnold Bluhm), John Keogh (imigrační úředník - byste nenašli slabé místo

Lahůdkou jsou pak pestrobarevné série afrických obrazů (letecké záběry přírodních skvostů, jako z World Press Photo vystřižené portréty domorodců) a podmanivá hudba Alberta Iglesiase (dvorní skladatel Pedra Almódovara). Americká filmová akademie nechala mezi skvělou konkurencí tohle jedinečné drama trochu v pozadí. vám by se to stát nemělo.

Špionážní thriller z exotického prostředí africké Keni Nepohodlný má v kinech premiéru 27. dubna 2006




Zdroj fotografie: http://www.eusebius.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0869 s