Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Útěky Činčolíny

07.04.2006   Martina Bittnerová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Útěky ČinčolínyČinčolína je samička činčily vlnaté žijící spolu s osmáky degu v mém bytě. Ke svému jménu přišla nečekaně. Původně se pyšnila ovocným Limetka, ale celkem záhy jsme jí začali říkat Činčolína. Pozorný konzument italského porno průmyslu let osmdesátých si jistě vzpomene na osobnost jménem Cicciolina. No a spojením činčily a Ciccioliny vznikla naše Činčolína.

Netuším, zda se šedivému chlupatému miminu toto označení z počátku zalíbilo, ale my si na něj zvykli. Naše chilská krasavice, která s oblibou v noci bouchá miskou o dno klece, se rozhodně pyšní temperamentem své italské jmenovkyně. Ve chvílích, kdy mě opravdu neskonale štve, oslovuji ji Ilono Stalerová, tedy rodným jménem maďarské emigrantky Ciccioliny. A Maďarkou bude naše Činčolína asi víc než Chilankou, protože ji ani po půl roce vzájemného oťukávání příliš nerozumím.

Osmák degu totiž umí dát celkem jasně najevo, co si myslí, a proto velmi rychle pochopíte, že svítit v jednu ráno, a tím ho rušit ze spánku považuje za absolutní drzost, a že hudba z filmu Piráti z Karibiku se mu vůbec nelíbí, a s Mozartem neuspějete už vůbec. Chovatel osmáka dostává velmi často od svých svěřenců vynadáno a někdy takovým způsobem, že si příště odpustí zbytečné dráždění pohody osmáčí rodinky. Samozřejmě ale chovatel musí snášet vrzání kolotoče, hryzání mříží a diskuse svých svěřenců nad kvalitou vlašského ořechu v pět hodin ráno. Každopádně jsem nepoznala nic hezčího, než když s vámi i tak malé zvířátko v podstatě komunikuje.

Činčolinka ale zásadně mlčí, vždycky se na mě vyčítavě podívá těma svýma velikánskýma a smutnýma očima, a já mám pocit, že nenajdu zoufalejšího tvora na světě. Ovšem spíše nenajdu rozmazlenějšího zvířete u nás doma. Pravidelně ji totiž kupuji sušené švestky (ty naprosto zbožňuje), které nesmí jíst ani „páník“, můj partner, pravidelně ji muchlám stejně jako osmáky, a pravidelně mi utíká. Činčolinka po vyndání z klece skutečně pokaždé horečně přemýšlí, kudy by zdrhla a schovala se za svou oblíbenou skříň, případně se proběhla po místnosti, trochu očuchala naše věci a zahryzla se do nábytku. Na chodbičce, kde může řádit do sytosti, jí to jednoduše tolik nebaví. Naposledy se dopustila kolosálního úprku v deset hodin večer. Jelikož jsme přišli z hostinského zařízení, nechali jsme otevřenou klec a jí ponechali osudu. První co udělala, bylo, že vyskočila k osmáčí kleci, kde se za mřížemi osmákům pošklebovala, dráždila je, a ti přestože jsme hodlali usnout, podrážděně pištěli. Před rukou, jež ji hodlala lapit, se ale schovala. Ráno jsme zjistili, že si do svého úkrytu odtáhla i sáček švestek, a pohnáni představou, jak leží někde ukrytá s bolavým bříškem, jsme odsunuli nábytek v celé místnosti, až jsme ji objevili zapasovanou za skříní, kde si velmi spokojeně lebedila se sladkým pocitem lahodných švestek v tlamičce. Inu hotový činčilí ráj, z něhož jsme ji krutě vytrhli. Po návratu do klece se pak pochopitelně tvářila absolutně uraženě. A naštvaná je bohužel dodnes. Z obavy o její zdraví jsem jí totiž už týden nekoupila švestky.



Zdroj fotografie v úvodníku: archiv autorky








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Tereza - 8.4.2006 - 18:22

:o)
to je hezky napsaný. já mám osmáky a z toho co vyvádějí si tvojí činčilku dokážu bláhově představit. to musí bejt pěknej lumpík.


Od: Martina Bittnerová - 9.4.2006 - 9:02

Tereza - lumpík to je pěkný. A když se jí něco hodně nelíbí, začne vrtět hlavou jako nene. Se zvířaty se jednoduše člověk nenudí.


Od: Jana - 26.6.2006 - 19:25

to znám
Jé konečně někdo kdo má osmáky i činčilu. já mám tři osmáky a 4 činčily a ta povidka byla uplně supr. takhle se fakt chovají


Od: Martina Bittnerová - 26.6.2006 - 20:03

Jana - tak to je dobrá náhoda, já mám 5 osmáčků a jednu činčilku, možná jí pořídím činčiláka, ale nevím.-). Spíš si koupím bodlinku.-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0359 s