Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Psi, že nesmějí do nebe?

26.04.2006     Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Psi, že nesmějí do nebe?Robert T.Sharp, americký Herriot, jak tomuto spisovateli ve světě přezdívají, si svoji přezdívku vskutku zaslouží.

 

 

Moudře a laskavě,  s pochopením pro zvířátka i rázovité majitele, líčí svoje zážitky ze své zvěrolékařské praxe v městečku Hillsboro ve státě Ohio. Od obojích se mu dostává to, čemu ho na fakultě nenaučili. Vynalézavosti, víry pokory, věrnosti a hlavně přesvědčení, že psi jsou nejen v nebi, ale že kus nebe je v každém psu.

Citace z knihy Roberta T. Sharpa, mluví za vše:
„...zvířata při nás stojí ve zdraví i v nemoci, v dobrém i ve zlém, v bohatství i v chudobě a nepotřebují k tomu žádné přísahy, ani prstýnky. Vzhlížejí k nám a myslí si, jak jsme úžasní, i když kromě nich si to možná o nás nemyslí už nikdo. V jejich očích nemáme žádnou“minulost, pouze přítomnost. A v této přítomné chvíli jsme dokonalí a budíme velké naděje. Zvířata nás nikdy nekritizují a jsou ochotny nám donekonečna odpouštět-a je to přízeň, kterou si nezasloužíme. Dávají nám najevo, že vůbec nezáleží na tom, co jsme zač, že je jim jedno, jaké máme nedostatky, zkrátka nás berou takové, jací jsme, a miluji nás...“

Tato jeho slova mohu s čistým svědomím podepsat. Zvířata neznají Boží desatero, náboženské tradice, ani novodobé náboženské či psychologické trendy. Přesto neomylně vědí, kde začíná a kde končí pro ně nikým a ničím neměnný, jednou daný zákon matky Přírody.

Při čtení této knížky, kterou vydalo nakladatelství Paseka, si přijde na své nejen milovník zvířat, či altruista, ale každý kdo se rád zasměje. I slzy dojetí čtenáře přemůžou nad okamžiky života, ve kterých se na odlehlých zaostalých farmách, leckdy bez elektřiny, příjezdových cest a jiných nezbytností, které k civilizaci patří, setká. Najde tu spoustu příběhů, ve kterých se zvěrolékař učí od nevzdělaných farmářů, ale farmáři se ne a ne naučit něco od něho. Každý čtenář, i ten nejnáročnější, se tak zajisté bude díky příjemným chvilkám stráveným u knížky Roberta T. Sharpa "Psi, že nesmějí do nebe?" k této knize jistě rád vracet.

Zdroj fotografií: www.paseka.cz, fotoarchiv webmagazínu







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0399 s