Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Píseň gladiátora

07.05.2006   Radek Dolanský   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Píseň gladiátoraKnihu "Píseň gladiátora" bych zařadil jako detektivní historický román. Odehrává se konkrétně v Římě roku 313, tedy již v soumraku své slávy. Autor používá k vykreslení prostředí tak sytých barev, že čtenáři nečiní problémy vniknout do děje a prožívat příběh přímo mezi zúčastněnými postavami.

Nastává období, kdy se vládnoucí císař Konstantin a jeho matka Helena Augusta snaží oficiálně zavést novou víru – křesťanství. Jsou to teprve čtyři léta poté, co císař Dioklecián pořádal čistky a popravoval tisíce křesťanů. Proto se mnohým záměry císařské rodiny nelíbí a před námi se začíná odvíjet příběh plný intrik, vražd a zrady, ale i lásky a nenávisti.
Zároveň s hlavní osou příběhu se knihou prolíná příběh gladiátora Murrana a jeho přítelkyně Claudie. Tato drobná dívka je i nejúspěšnější špionkou, jak se tehdy tajní agenti nazývali „Agentes in Rebus“, samotné císařovny Heleny. Příběh se rozvíjí v několika rovinách, jejichž skloubení vyznívá vysoce profesionálně, takže čtenář má stále dokonalý přehled o tom, kde se v dané chvíli nalézá. Proto se může bez problémů při gladiátorských zápasech, jejichž krutost se autor nijak nesnaží zmírňovat, probírat v císařské lóži - a cítit narůstající napětí mezi dvěmi křesťanskými frakcemi. Pohanům se jeví téma rozporů zcela nepochopitelné. Jde o rozhodnutí, zda Ježíš, tedy člověk, může být roven Bohu. Proto se Konstantin rozhoduje, že mluvčí znesvářených frakcí pozve na své venkovské sídlo do vily Pulchra.
A zde se začínají dít velmi podivné věci. Za prvé se z vily ztratí meč, jímž údajně sťali apoštol Pavel. Krátce poté někdo zabil a brutálně zohavil zástupce jedné z křesťanských frakcí. Helena, císařovna Matka, povolává do vily svou agentku Claudii. Ta odjíždí velmi nerada, jelikož její přítel, gladiátor Murranus, se nachází v podezření, že se pokusil otrávit svého soupeře Spiceria. Napětí tedy narůstá na všech stranách, avšak žádné vysvětlení nepřichází. Claudia si neví rady. Císařovna zuří a když jsou ve vile zavražděni další dva kněží a vilu samotnou přepadne komando císaře Východu, Licinia rozezlena posílá Claudii zpět do Říma.
Zde opět dojde k vraždě, ale to už Claudia chápe…
"Píseň gladiátora" opravdu překvapí svým poutavým stylem. Jedná se o výbornou četbu pro odpočinek s dostatečným nábojem napětí. Navíc pro čtenáře, jež rádi cestují časem zpět lidskými dějinami, je kniha lahůdkou. Spokojenému čtenáři udělá kniha radost i za závěrečnou tečkou románu. Nachází se zde totiž nabídka dalších knih Paula Dohertyho, které již Metafora s.r.o. vydala. Takže vzhůru do historie!

 

Autor: Paul Doherty
Žánr: historický román
Paul Doherty – narodil se v anglickém Middlesboroughu. Vystudoval historii, a to hned na dvou univerzitách, v Liverpoolu a Oxfordu. Dnes bydlí poblíž Epping Forest a působí jako ředitel školy v Londýně.

Zdroj fotografie: www.metafora.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0419 s