Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sebereflexe Kristiána Kodeta

12.05.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sebereflexe Kristiána KodetaPůvodně zamýšlel katalog s kraťoučkým průvodním textem, nakonec vznikla FTIPNÁ zpověď, jež ukazuje Kristána Kodeta v lehkosti i složitosti jeho žití.

Kristián Kodet patří mezi naše nejprodávanější současné malíře. Na tomto faktu nic nezmění ani cílená a neutuchající palba z nejvyšších míst Národní galerie, označující ho za bezvýznamného regionálního či nedělního malíře. Bilance stovky ročně prodaných obrazů hovoří jednoznačně.
Jméno Kodet není českému člověku, jenž jenom trošku přičichl ke kumštu, neznámé. Dědeček Emanuel Julián Kodet se řadí po boku takových sochařských veličin, jako Myslbek, Sucharda nebo Štursa. V jeho šlépějích úspěšně pokračoval syn Jan. Jemu se na sklonku čtyřicátých let narodil syn Kristián, dle svědků kreslící od tří let. Jeho vstupní kresbou do malířského světa se stala tužkou provedená letící moucha ( jak to s ní skutečně bylo, se můžete dočíst právě v této knize). Pokud tento výčet slavných Kodetů ještě nezapůsobil, jistí ho herec Jiří Kodet, nepřehlédnutelný i jako člověk ( syn Jana a Jiřiny Steimarové, tedy nevlastní bratr Kristiána).

Kristián Kodet miluje uměleckou svobodu a nezávislost tak silně a bez podmínek, že hned dvakrát v životě emigroval, vrátil se definitivně až po sametové revoluci. V zámoří, bez pomoci slavného jména, si doslova vydřel postavení a věhlas, "vyhrál". Že ale myslí i na jiné hodnoty, než jen koření úspěchu, svědčí fakt, že si předplatil hrob na slunném hřbitůvku v Hartvíkově na více než 300 let. Jak s úsměvem říká: "za pakatel". Z měsíčního nájmu za manhattanský byt by mu ještě zbylo!

Sympatické od člověka – umělce, jehož si představujeme spíše jako bohéma, je, že má pokornou úctu k dílu a odkazu svých předků, ale i starým věcem, jež sice svůj život již ukončily, ale dosud dýchají a vypovídají o precizní fortelnosti. Kristiánovi se podařilo sehnat a vykoupit velkou část děl otce a dědečka a zpřístupnit je veřejnosti v táborském Muzeu Kodetů. Zároveň v unikátních renesančních prostorách umožňuje vystavovat mladým umělcům. Sám totiž dobře ví, že bez možnosti vystavovat malíř jen živoří.

Svižný a FTIPNÝ rozhovor doplňují ilustrativní fotografie z rodinného alba a doslov historika umění PhDr. Františka Dvořáka, přítele rodiny. Milovníka jeho šerosvitných hnědavých pláten (kterých je při správném spočítání snad sedmašedesát) nejvíce potěší zde shromážděný průřez tvorby posledních let.



Knihu SEBEREFLEXE, v níž s Krsitiánem Kodetem rozmlouvala Pavla Petráková-Slancová, vydalo nakladatelství LIDOVÉ NOVINY.

Zdroj fotografií: archiv autora

(Na fotografii dole se Kristián Kodet nachází na výstavě M. Nesvadby.)





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0336 s