Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nezapomenutelné příběhy

18.05.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nezapomenutelné příběhyTřicet dva rozhovorů, nadčasových výpovědí výjimečných osobností, jak je vyslechli dva novináři na slovo vzatí. Vašek Vašák a Petr Kolář.


Po přečtení anotace v podobném duchu (viz výše) jsem si řekla, to zase někdo zamaskoval bulvární zpovědi hlubokou myšlenkou v úvodníku. Přesto jsem knihu otevřela a přiznám se, jedním dechem přečetla. Hned při prvním rozhovoru s mužem snad nevyslovitelného jména Georgem Agathonikiadisem, mi vhrkly slzy do očí. Vypráví příběh emigrantů, kteří během občanské války v Řecku opustili svou vlast. George se k nám dostal bez rodičů jako osmnáctiměsíční dítě. V jeho pěti letech do Čech přišli prarodiče. Dítěti dali v domově ve Veselíčku na krk cedulku: „ Jsem řecké dítě, vysaďte mě v Brně!“ a posadili na vlak. Tam se po dlouhé době setkal s osmdesátiletým dědečkem, s nímž se neznal.
Na počátku osmdesátých let se po třiatřiceti letech vrátil do Řecka. Setkal se s rodiči a řekli si, že spolu budou konečně žít. „ Pokračováním naší tragedie bylo ovšem zjištění, že to nejde. Když někde chybí třicet let, žádný vztah nevytvoříš. Kde jsou vzpomínky, kdy tě maminka hladila a přikládala obklady, když jsi měl horečku, nebo připravovala svačinu do školy? Pokud někde něco není, násilím to tam nedostaneš.“
Navzdory osudu George prožil život naplněný prací i radostí z ní a nakonec natočil své vrcholné dílo, film Podzimní návrat. Je nepolitickou výpovědí o životě jedné rodiny, symbolizující řeckou emigraci. Jak sám říká: „Není to film o válce, ale o lidských duších a srdcích. Doufám, že dojme a pobaví stejně Řeka, Čecha i Australana.“

I příběhy M. Albrightové, H. Hegerové, E. Haškové, M. Knížáka, M. Macourka a dalších nadchnou, poučí i pobaví. Nedozvíme se žádné lechtivé podbízivé příhody, přesto nahlédneme do jejich nitra dost hluboko, abychom pochopili jejich myšlení i konání. A to je v dnešní publicistice opravdu hodně.

S rozhovory se mohli průběžně seznámit čtenáři společenského časopisu Xantypa, kde vycházely. Nyní více než třicítku vybraných oba autoři shromáždili v nové knize, kterou pokřtili za účasti mnoha zpovídaných 16. května 2006.

Knihu Nezapomenutelné příběhy vydalo nakladatelství XYZ v roce 2006.

Zdroj fotografií: archiv autorky





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.068 s