Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak dostat rodinu z finanční krize III.

07.06.2006   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak dostat rodinu z finanční krize III.Vaše dluhy přesáhly mez, kterou jste schopni zvládnout, veškeré vaše příjmy jdou prakticky na splátky a hrozí vám obstavení účtu? Dobrá i špatná zpráva zároveň je, že zadlužení našich občanů jen u bank přesáhlo v březnu 2006 438 miliard korun, takže v této situaci jste se neocitli sami. To by vás ale nemělo utěšovat, nýbrž vybičovat k nějakému rozumnému řešení.

Finanční experti radí v takovém okamžiku informovat všechny věřitele a snažit se s nimi dohodnout na splátkovém kalendáři, který bude pro vás únosný, a také se obrátit na občanskou poradnu (Asociace občanských poraden http://www.obcanske-poradny.cz) a sdružení SPES (http://www.pomocsdluhy.cz), jehož posláním je pomoc klientům, kteří se nachází v obtížné majetkové situaci. Občanské poradny i sdružení SPES poskytují poradenství zdarma.

Tím, že nebudete vyčkávat na to, co se bude dít, ale ukážete věřitelům snahu svůj dluh uhradit, můžete oddálit riziko exekuce. Pokud vám exekuce ale již reálně hrozí, navštivte nejbližší pobočku občanské poradny, kde vás vyškolení pracovníci seznámí rovněž i s nařízením vlády č. 63/1998 Sb. o nezabavitelných částkách (na internetu http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?sn=y&hledany=na%F8%EDzen%ED+o+nezabaviteln%FDch+%E8%E1stk%E1ch&zdroj=sb98063&cd=15&typ=r).


Přehodnoťte život

Ve fázi dluhů převyšujících vaše možnosti je každá koruna tzv. dobrá. Přehodnoťte proto, zda v případě, že žijete v bytě s tržním nájemným, se nemůžete odstěhovat do menšího bytu v méně atraktivní lokalitě, a tím ušetřit nějakou tu tisícikorunu, zda neoželíte v domácnosti televizi, video apod. Určitě je lepší prodat některé věci sám, než je nechat zabavit exekutorem, kdy jejich vyčíslená hodnota bude mnohem menší, než u vlastního prodeje. Vedle klasických inzerátů lze prodat svůj majetek i v internetové dražbě (např. Aukro)
Svěřte své problémy nejbližším přátelům, kromě toho, že vás vyslechnou, mohou poskytnout oblečení a školní pomůcky po svých dětech, někdy i nějaké zařízení do domácnosti, které už nepotřebují a vám schází. Každopádně ale nečekejte, že vám někdo poskytne hotové peníze, buďte vděčni i za jiné formy pomoci.

Nejvíc trpí duše

Finanční krize rodiny má bohužel negativní vliv na psychiku jejích členů. Mgr. Novotná k tomu říká: „Nejvíc trpí duše, protože člověk si často uvědomí své chyby příliš pozdě, a zvlášť rodiče zabolí, když vidí, jak jejich neuvážené kroky dopadají především na děti. Pak často někteří sahají po extrémním řešení jako pokusy o sebevraždu, nebo mají alespoň sebevražedné myšlenky, které jsou výsledkem dlouhodobé deprese. Považuji proto za nezbytné navštívit odborného psychologa již při prvních pocitech nezvladatelnosti nastálé krize. Pokud psychické potíže přerostou v depresi, musí se léčit antidepresivy a v ordinaci psychiatra, nikoliv alkoholem, protože alkohol přináší jen chvilkovou úlevu a v konečném důsledku vše pouze zkomplikuje. Ve své praxi jsem zažila ledacos. I případ maminky, která musela kvůli dluhům umístit svou dceru do dětského domova, neboť se o ní příbuzní odmítli postarat, a odjela do Anglie mýt nádobí, aby své dluhy splatila. A to podotýkám, že většinu jich způsobil její manžel, s kterým se před odjezdem rozvedla. Svou dceru viděla až po třech letech. A bohužel toto odloučení poznamenalo obě dvě. Takže bych každému rodiči doporučila, ať při důležitých finančních krocích myslí především na své děti, zda nemůže jeho rozhodnutí negativně v budoucnu ovlivnit chod a fungování rodiny. “

Předchozí díl: (klikni)


Informace k článku byly čerpány z následujících zdrojů:
MPSV, měšec.cz, o.s. Naděje, FinExpert.cz, spes.cz

Zdroj obrázku: unodc.org




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0736 s