Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Devět bran

14.06.2006   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Devět branLetní část 7. ročníku festivalu židovské kultury Devět bran otevírá pohled na výjimečné prolínání česko-německo-židovské kultury.

Že i dodnes vzpomínky z druhé světové války poněkud zatemňují vztahy, je pravda. Zapomenout nelze, ale o odpuštění a porozumění se mohou snažit všichni. A právě festival, jenž proběhne v Praze od 13. do 19. června, je nositelem vroucí myšlenky najít opět společnou cestu bez zášti a zloby. Kultura skutečně může prostřednictvím živého umění ukázat veřejnosti opodstatněnost, užitečnost a historický význam této cesty.

Hudební akce se uskuteční pod širým nebem ve Valdštejnské zahradě. Vystoupí německé klezmerové i české romské kapely, houslový virtuos A. Shonert s Českou komorní filharmonií či E. Adlerová s Českým klarinetovým kvartetem. V sobotu zazní ve &Spanělské synagoze velkolepý Mužský sbor Velké synagogy v Moskvě pod vedením světově uznávaného kantora B. Finkelsteina.

Milovníci divadla vzdají poctu kontroverznímu, ale mimořádnému dramatikovi G. Taborimu. Ač sám židovského původu, rodina prošla Osvětimí, dokázal ve svých hrách hořkost holokaustu proměnit v dost drsnou satirickou metaforu života. V rámci festivalu diváci uvidí recesistickou inscenaci Mein Kampf ( Staatstheater Cottbus) o marné Hitlerově snaze stát se uznávaným umělcem, která se přeměnila v patologickou touhu podmanit si svět. Divadlo v Dlouhé přidá Goldbergovské variace. Divadelní program doplní ještě Singerova hra Tejbele a její démon ( Divadlo U stolu z Brna) a hodně diskutovaná hra R. Balleka Tiso s M. Labudou v hlavní roli ( bratislavská Aréna). Hraje se v Dlouhé a Na Vinohradech.

Cenu za přínos česko-německo-židovské kultuře byla letos udělena Lence Reinerové. Je poslední německy píšící spisovatelkou v Čechách. I když má již devět křížků, raduje se z maličkostí, které přináší život. Jejím krédem je, nikdy se nelitovat: „ ...nejhorší, co sám sobě můžete udělat, je sebelítost. Když se litujete, tak se problému nemůžete postavit.“ Jedinečnou možnost spatřit tuto výjimečnou ženu máte v pátek 16.6. v 16hod. v knihkupectví Řehoře Samsy, kde bude číst ze své knihy.

Všechny akce festivalu Devět bran jsou zdarma, proto doporučujeme včasnou rezervaci. Podrobnější informace najdete na www.9bran.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0256 s