Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sex od...

21.06.2006   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sex od...Když o tom diskutují mladiství, vyplývají na povrch dva protichůdné názory. Dnes prý není „in“ začít se sexem brzy. Přesto však mezi mladými existuje touha po svobodném rozhodnutí v podobě snížení zákonné hranice pro trestnost pohlavního styku.

Nabízí se otázka, zda celý zákon není špatně postavený. Vždyť dnes platí, že má-li patnáctiletý kluk sex s dívkou, které bude patnáct až za týden, pak ji zneužil a může za to být soudně trestaný. A mají-li spolu sex dva čtrnáctiletí, potom se vlastně zneužili navzájem a zákonnému potrestání se vyhnou jen díky omezené trestní odpovědnosti. Pokud se věková hranice trestní i sexuální odpovědnosti sníží na čtrnáct let (protože dnešní mládež je vyspělejší), vyřeší se tím tedy jen část problému. Zůstává stále možnost, že čtrnáctiletý kluk „zneužije“ dívku, které bude čtrnáct až za týden. A co potom? Povolíme další generaci dětí, zase o něco vyspělejší než té současné, sex ve třinácti?

Zdá se, že daleko logičtější by bylo, kdyby se zákon zcela zrušil. Nechť si každý rozhodne o tom, kdy začne pohlavně žít, sám. Pokud k sexu přistupuji s ochotou, potom mě druhý nikdy nemůže zneužít. Jenomže: pedofilové by nám asi pěkně zatleskali. Všichni do jednoho by samozřejmě tvrdili, že jejich malá partnerka byla velmi nadšená a že si to vlastně přála. A incest? I ten by se tím pádem stal zákonným – tedy až do chvíle, kdy by si oběť stěžovala na obtěžování? Jednou jsem četla o příběhu dvou sester, jež zasvětili do sexu sami rodiče. Prý z obavy před zneužitím někoho jiného, prý proto, aby jim ukázali, co je na sexu krásné. Již dospělým dcerám se to zdálo docela normální a stejně normální jim připadalo, že přestože jsou vdané, když jedou k rodičům na návštěvu, probíhá ta poněkud netradičně.... Jejich manželé o tom prý nic neví a jedna z těch žen se vyjádřila, že chce svého syna také jednou sexuálně poučit.

Zdá se, že jsem dospěla ke zcela neřešitelnému místu. Každá verze má své mezery. A tak možná, nebylo by nakonec řešením, kdyby se trestným stalo pouze zneužití mladistvého dospělou osobou? Zda spolu dobrovolně souloží dva mladiství, to už pak závisí na nich. Výchovou bychom se pak měli snažit nejen maximálně zvýšit věk těch, kteří se sexem začínají, ale měli bychom je především náležitě poučit o všech následcích. Přes proběhlou sexuální revoluci se totiž ukazuje, že spousta dnešních mladých lidí nemá o pohlavním životě právě široké informace a přes tolik diskutovanou hrozbu AIDS opravdu jen menšina mladých má strach z pohlavně přenosných nemocí. V rubrikách různých časopisů se najdou tací, kteří pokládají otázky typu: „Mohu otěhotnět přes kalhotky?“ A mezi mnohými tradují staré pověry o bezpečnosti přerušované soulože.

Zdroj fotografie: www.fotografie.cz

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0473 s