Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je úterý 23.5.2017, svátek má Vladimír 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 497
Registrovaní čtenáři: 1753
Publikovaných článků: 12108
Komentářů: 10712


Měření



Falický symbol v kuchyni

26.06.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lahůdková zelenina s léčivými a magicky afrodiziakálními účinky není už jen nedostupnou luxusní lahůdkou, ale může pravidelně obohacovat váš stůl.

Chřest neboli špargl měli v úctě již Egypťané a ztvárnili ho na stěnách pyramid. Oblíbil si ho i Ludvík XIV. A pod pohrůžkou smrti nutil své zahradníky, aby mu ho denně čerstvý dodávali na stůl. Protože chřest je krátkodobá sezónní zelenina, hnáni strachem o život, obalamutili přírodu a vymysleli „ pěstování pod teplou vrstvou“, které se používá dodnes.

Vybělené nebo jemně zelené zdužnatělé výhonky si můžeme s trochou trpělivosti vypěstovat na zahradě sami. Pazochy se vyvíjejí zakryté hrůbky zeminy v dobře vyhnojené půdě. Knížka poradí, jak na to.

Chřest zaujme své nenahraditelné místo i v pomyslné lékárně. Výborně působí na chronické onemocnění srdce. Doporučuje ho kardiakům i Christian Barnard, chirurg, jenž provedl první úspěšnou transplantaci srdce: „Chřest povzbuzuje kardiovaskulární činnost a je to také vynikající močopudný prostředek, který nemocnému srdci odlehčuje.“

Ale nejlépe se s chřestem seznámíme na talíři. Knížka nabízí přes sto sedmdesát úprav této skutečné lahůdky. Tak alespoň jeden recept na ukázku:
Kuře s chřestem a zázvorem
Asi 400g kuřecího masa vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme na kostičky, smícháme s jedním vejcem, lžičkou škrobu a solí. Připravíme si 100g uvařeného či konzervovaného chřestu, který nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla, vložíme naložené kuřecí maso a prudce ze všech stran osmahneme. Dochutíme lžící bílého vína, trochou glutasolu, lžičkou zázvorového oleje. Na závěr přidáme polovinu šálku vývaru a nakrájený chřest. Podle potřeby zahustíme a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží a bílým vínem.

Pokud jsem vás inspirovala a podráždila chuťové pohárky, seznamte se podrobněji s knihou Jarmily Teplíkové, neúnavné propagátorky neobvyklých a netradičních zelenin.

Knihu Jarmily Teplíkové "Chřest v kuchyni" vydalo nakladatelství VYŠEHRAD v roce 2006.

Zdroj ilustrační fotografie: www.mojenoviny.cz, www.google.com

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0601 s