Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Divoká a rozmanitá

13.07.2006   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Divoká a rozmanitáItálie je tak divoká a rozmanitá země jako Italové sami. Budou se na vás usmívat, přátelsky vám vyjdou vstříc, rádi vysvětlí cestu i za cenu složitého domlouvání deseti různými jazyky a rukama nohama, ale když se na vás rozlítí kvůli špatnému parkování, nezastavíte je. Neuvěřitelnou rychlostí na vás pohrnou tisíce slov.

Stejně tak vysoké pohoří Alp a vzápětí Dolomit na severu Itálie střídají písečné pláže Jaderského moře. Tajemně divoká i mírná Itálie. Masiv Apenin se přitom táhne od severu k jihu jako páteř celé země. V jižní části Itálie se setkáte se středomořským klimatem (a typicky orientální atmosféru s barokními domy a spoustou celebrit). Na italské pevnině objevíte krásná ledovcová jezera, z nichž největší Lago di Garda čítá 370 km2. Najdete zde význačné sopky Vesuv, Etnu a Stromboli. Kromě rozlehlé Sicílie také ještě spoustu dalších menších ostrůvků. A navíc specialita – na mapě Itálie objevíte ještě dva zcela samostatné státy, Vatikán a San Marino.

O hlavním italském městě Římě, v němž žije přes tři milióny lidí, se tvrdí, že "všechny cesty vedou do Říma", přesto my Češi považujeme podle míry návštěvnosti za mnohem atraktivnější Benátky: Jediný dopravní prostředek v centru města rozloženého na 118 ostrůvkách tvoří různé typy lodí. Dopravuje se tu na nich všechno. Lidé, zboží, nábytek, nemocní do nemocnic i mrtví na hřbitov. Turisté však za hodinovou projížďku v typické gondole po čtyřkilometrovém Canalu Grande zaplatí až hříšné peníze, cca 80 eur. Nádherně romantický zážitek lze samozřejmě za další příplatek ještě zpestřit zaplacením zpěváka. Zadarmo můžete naopak shlédnout okouzlující náměstí svatého Marka, neslavně známé spoustou drzých holubů. A když dorazíte v pravý čas, můžete se s ostatními turisty radostně brodit vodou.

Pokud toužíte po nakupování, tak potom pozor na otevírací dobu. Italové mají mnohem delší polední přestávky, mnohdy od 13 do 16 hodin, které se nevztahují jen na supermarkety. Stejně tak je obvyklá otevírací doba muzeí pouze od 9 do 13 hodin, s vyjmou pondělků. Větší muzea na severu Itálie pak mívají otevřeno až do 19 hodin. Vstupné se pohybují různě od 3 do 10 eur, ale některé jsou podstavně vyšší (např. šikmá věž v Pise 15 eur). Do kostelů se vstupné neplatí, ale nepustí vás do něj v průběhu bohoslužby a také se předpokládá, že dodržíte pravidla etikety a schováte odhalená ramena a kolena.

Italská kuchyně proslula lehkostí a jednoduchostí. Je vyhlášená především těstovinami, rybami, pečivem, zmrzlinou, vínem a sýry. Polévky se tu běžně nepodávají, setkáte se s nimi prakticky jen na severu Itálie. Určitě byste měli ochutnat italské těstoviny (pasta), i když se určitě potrápíte nad jejich výběrem, existuje jich skutečně neuvěřitelně mnoho (penne, quadretti, chifferi, pipe, fusilli, farfalle, spaghetti, macchceroni, bucatini a mnoho dalších). Stojí za to ochutnat typický italský sýr jako mozzarella, gorgonzola, ricotta či parmigiano. Výborně si pochutnáte samozřejmě na pizze (za cenu cca 3 eur) a zmrzlině (1 kopeček za 1 euro).

Italské ceny nejsou právě z nejlevnějších. Platí to pro jídlo, ale třeba také pro benzín, pokud jedete na dovolenou po vlastní ose. Určitě se vyplatí natankovat doma plnou nádrž. Pokud chcete alespoň trošku ušetřit, potom si všimněte, zda u benzínky není u některého stojanu nápis „Fai da te“ (Obslužte se sami). U takového stojanu totiž zaplatíte o několik centů méně díky vlastnoručnímu tankování. O dálničních poplatcích zase platí, že zhruba 100 km dálniční sítě vás vyjde na 5 eur.

Nakonec důležitá telefonní čísla:

Policie (carabinieri) 112

První pomoc (pronto soccorso) 113

Nepřetržitá odtahová služba ACI (soccorso stradale) 116

Tak arrivederci v Itálii!



Zdroj fotografií: archiv autora

Tip Rozhledny na vaší dovolenou:
pobytový zájezd v oblasti Copanello/Isca, apartmány, od 26.8.2006 do 02.09.2006, letecky, polopenze, cena 10868,-Kč a č.zájezdu 041158


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: katka - 13.7.2006 - 7:51

Hmmm, italská zmrzlina.... :-)


Od: Loreta Kadishová - 13.7.2006 - 10:32

já jen, že klima se skloňuje s klimatem :)


Od: Loreta Kadishová - 13.7.2006 - 10:35

jinak se mi článek zamlouvá a hned mi připomněl báječné týdny strávené právě v Dolomitech, kam se každoročně vracíme, i Benátky mi velmi učarovaly, i když jsem prohlídku absolvovala pěšmo a díky bohu i mimo sezónu, úchvatný zážitek


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0771 s