Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proč mají sloni velké uši?

18.07.2006   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proč mají sloni velké uši?Psát o knize Proč mají sloni velké uši Chrise Laverse je takřka nošením dříví do lesa, protože obsahuje bezpočet zajímavých teorií týkajících se vývoje zvířat na planetě zemi. Původně jsem myslela, že bude podobná jedné kdysi vydané publikaci, která se nazývala Proč má bílý pudl černý nos, jež populárně naučnou formou upozorňovala na zajímavosti se zvířecího světa. Nicméně Laversova kniha však jako by předpokládala čtenáře zoologicky zdatného s odbornými zájmy o fyziognomii živočichů.

Každopádně jeho pohledy na problematiku teplokrevnosti a studenokrevnosti u zvířat jsou i pro laika poučné, ačkoliv se někdy může ztrácet kvůli místy ne příliš stylisticky vybroušenému překladu.
Nejvíc jsem ocenila kapitoly jako Pevninské tepny a Dar křídel, jež celkem srozumitelně osvětlují vývoj savců a ptáků na zemi. V jiných kapitolách si pak čtenář doplní své znalosti o vyhynulých ještěrech, kdy se seznámí s příšerami, proti nimž je Jurský park pohádkou pro malé děti. Navíc autor u každého druhu doplňuje i údaje o stylu života a způsobu obživy. A u těch známějších ještěrů uvádí informace, které čtenář možná do té doby neznal. Věděli jste třeba, že známý Stegosaurus měl mozek o velikosti vlašského oříšku a že chrup Tyranosaura se skládal ze zubů o délce lidské paže a že zatímco býložravý Stegosaurus si všímal pouze zelené vegetace, masožravý Tyranosaurus by nás pravděpodobně slupl jako malinu?

Ani s pohybem to nemají zvířata jednoduché. Kdyby slon skákal jako myš, při dopadu na zem by si nohy polámal. To gazela získala od přírody sprinterské nohy umožňující při startu okamžité zrychlení. Ostatně bez nich by jen těžko utíkala šelmám. A v přírodě se přeci svádí neustálý souboj mezi predátory a jejich oběťmi, ti všichni jsou součástí potravinového řetězce. Tak to vždy fungovalo a fungovat bude. Bohužel člověk mnohde narušil rovnováhu tím, že nasadil do původního prostředí zvířata, která se stala škůdci a ohrozila druhy původní. Stačí si vzpomenout na králíky v Austrálii. Na jejich likvidaci se nakonec přivezly divoké kočky, které ovšem více lovily vačice, vakomyši a vakorejsky, a na králíky už jim nezbylo dostatek sil. K podobné devastaci bohužel došlo a dochází nejen v Austrálii.

Pokud Lavers chtěl dosáhnout toho, aby si čtenář především uvědomil negativní dopad často neuváženého lidského konání na přírodu, určitě se mu to podařilo. Ostatně já sama jsem pak strávila několik hodin přemítáním nad tím, jak vlastně přistupujeme k živým tvorům kolem nás a zda máme vůbec právo je vystavovat a obdivovat v zoologických zahradách…



Vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2006.
Zdroj obrázku: nakladatelství Dokořán




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata Šindelářová - 21.7.2006 - 7:28

Musím říct, že jsem nad podobnými záležitostmi také už mnohokrát zamýšlela. A nejen o tom. Také o zvířatech prodávaných ve zverimexu. Když jsem asi před rokem chtěla koupit zakrslého králíka, zvěrolékařka mě varovala před tím, že spousta z nich rychle pojde. A vítě proč? Aby na mláďatech majitel co nejdřív vydělal, vezme je od mámy příliš brzy. Přežije jen pár nejsilnějších šťastlivců.


Od: Martina - 21.7.2006 - 8:25

No s těmi králíky to vím, nejlepší je proto obrátit se na zkušeného a dobrého chovatele, který se snaží dopřát malým králičím miminkům to nejlepší. I jejich mamince. Ze spokojeného chovu vzejde pravděpodobně pak i zdravý jedinec.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0379 s