Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ničeho se v životě nemusíme bát - jen to pochopit!

22.08.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ničeho se v životě nemusíme bát - jen to pochopit!Nejen, že Marie Curie Sklodowská vyslovila tuto větu, ona podle ní skutečně žila. A tím, jak zasvětila svůj život poznání, dala šanci chápat i nám ostatním. Byla nejen významnou polskou rodačkou, průkopnicí poznání v oblasti radioaktivity, objevitelkou dvou chemických prvků a držitelkou dvou Nobelových cen - za chemii i fyziku. Stala se také první ženou, která uspěla v přijímacím řízení na fakultu chemie a fyziky na Sorbonně a později zde také první přednášející ženou a profesorkou. Byla ale rovněž ženou, manželkou a matkou. Zemřela na leukémii, která byla téměř jistě zapříčiněna častým vystavováním se radioaktivitě.

Sklodowská se narodila 7.11.1867 ve Varšavě jako páté, najmladší dítě do rodiny gymnaziálního profesora matematiky a fyziky. Od dětství udivovala fenomenální pamětí. Vzdělání získala v místních školách, něčemu jí přiučil také otec. Dále pokračovala ve studiu na ruském lyceu, v 16 letech se jí zde podařilo dokonce získat jakési ocenění. Jenže zanedlouho její otec ztratil všechny úspory, když nevýhodně investoval a tak si Marie byla nucena při studiu i vydělávat. Od svých 18 let pracovala jako vychovatelka a ze svých peněz financovala sestřina studia v Paříži v naději, že ona jí pak tuto službu oplatí.

Nemýlila se. V roce 1891 odjela do Paříže a ještě téhož roku složila jako první žena v historii přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie na pařížské Sorbonně. Studovala zde matematiku a fyziku. Po večerech doučovala a vydělávala si tak na živobytí, které prakticky sestávalo z bytu, chleba, másla a čaje. Fyziku absolvovala v roce 1893 a ihned potom nastoupila k práci do Lippmanova výzkumného institutu. V roce 1894 absolvovala matematiku a seznámila se se svým budoucím manželem Pierrem Curiem.

S Pierrem byla oddána 25.7.1895. Protože on nebyl věřící a ona sama žádné náboženství také nijak nepraktikovala, měli pouze civilní obřad. Tím si na nějakou dobu rozhněvala svou katolickou rodinu v Polsku. První dcera, Irene, se manželům narodila v roce 1897, druhá, Eve, potom v roce 1904. Narození obou dcer však nemohlo narušit Sklodowské vědeckou dráhu.

Od počátku svého manželství se oba podíleli na společných výzkumech, které byly nejprve velmi limitovány skromnými finančními prostředky a tím pádem špatným vybavením laboratoře. Když byla roku 1896 objevena radioaktivita, manželé se rozhodli tento jev dále zkoumat. Výzkumy po čtyřech letech vedly nejprve k objevu polonia, jež Sklodowská pojmenovala po své vlasti, a posléze mnohem radioaktivnějšího radia.

V roce 1906 náhle zemřel její manžel na následky zranění, způsobených přejetím nákladním vozidlem. To s Marií pochopitelně velmi otřáslo a tak aby se se ztrátou milované bytosti vyrovnala, začala se výzkumu věnovat s ještě větší intenzivitou. Nastoupila na místo svého manžela na Sorbonně, stala se tak první zde přednášející ženou a později i profesorkou.

Marie Curie Sklodowská je držitelkou hned dvou Nobelových cen. První, za fyziku, získala v roce 1903 společně se svým mužem a objevitelem radioaktivity, Henrym Berquerelem za zkoumání radiačních jevů, tu druhou, za chemii potom v roce 1911 za izolaci čistého polonia.

Udělení druhé Nobelovy ceny přispělo k rozhodnutí francouzské vlády zřídit Ústav pro radium, který byl založen v roce 1914 a ve kterém se prováděly výzkumy v oblasti chemie, fyziky i lékařství. Fungoval samozřejmě pod Sklodowské vedením.

Marie Curie Sklodowská zemřela 4.7.1934 na leukémii ve Francii.

Marie Curie je uznávanou osobností. Dokazují to například mince a poštovní známky s její podobiznou v Polsku, ve Francii má rovněž muzeum, jeho stránky k dispozici zde. Sklodowské ostatky byly společně s ostatky jejího muže v roce 1995 za nejvyšších poct přemístěny do Pantheónu v Paříži. Stala se tak první ženou, které se dostalo těchto poct za její vlastní úspěchy.

Její mladší dcera Eve napsala její životopis, Madame Curie, v Čechách vyšel pod názvem Paní Curieová. O své matce kromě jiného napsala: "Matce bylo 37, když jsem se jí narodila. Když jsem byla dost stará na to, abych jí porozuměla, byla již starou ženou, která již dosáhla vrcholu slávy. A dosud je uznávanou vědkyní, která je mi jaksi cizí - možná proto, že myšlenka toho, že je uznávanou vědkyní se její mysli nikdy tak úplně nedotkla. Spíše se mi zdá, že jsem vždy žila vedle oné chudé studentky, pronásledované sny, kterou Marie Sklodowská byla dlouho před tím, než jsem přišla na svět."



 
Zdroje fotografií: www.onmeda.de a www.kvarkadabra.net
 
Zdroje informací: www.cs.wikipedia.org a http://www.staff.amu.edu.pl/~zbzw/ph/sci/msc.htm


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0524 s