Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Za plotem číhá jen pár povedených scének

29.08.2006   Pavla Králová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Za plotem číhá jen pár povedených scénekMožná se vám to už taky stalo. Šli jste do kina na film a v úvodní porci reklam a upoutávek vás zaujal trailer na film. Byl vtipný, zábavný, nebo zajímavý a rozpoutal ve vás touhu jít se na ten film podívat. A když jste pak o několik dní později usedli do sedaček v kině, zjistili jste, že veškerý vtip a nápad byl vyčerpán již v upoutávce. Něco takového se mi přihodilo s filmem "Za plotem". Přeci jedno však na tomhle animovaném bijáku bylo bez komentáře výborné - hudba.

Pokud se vám něco podobného už přihodilo, cítili jste se potom okradeni? Jako by celým smyslem filmového průmyslu bylo vás přitáhnout do kina a ne vám poskytnout dokonalý zážitek? Také jste se nemohli ubránit myšlence že "Kdybych to byl býval věděl..." a nápadu platit vstupné až po shlédnutí filmu? Kolik lidí by bylo po skončení promítání ochotných zaplatit? Vždyť de facto takovým lístkem kupujeme zajíce v pytli. A to je právě ten adrenalin.

Už od dob Toma a Jerryho se od animovaných filmů očekává jedna důležitá věc - zábava, vtip, humor, sranda. Bývají to filmy, ve kterých podle vzoru bajek zvířata pebírají tak trochu lidské vlastnosti. Nyní prožívá tento žánr již několik let velký comeback. Spolu s novými metodami animace přicházejí rafinovanější hrdinové, stále honosnější příběhy a vtipné scénky, které leckdy připomínají pošetilost lidského chování či prostě jen odráží námi vžitou povahu některých zvířat.

Už jsme viděli dobrosrdečné zelené zlobry, mírumilovné žraloky, bláznivé malé rybičky, auta s duší, oživlé roboty i hračky, adaptaci Karkulky nebo svět v dobách ledových. Snad každý animák se nás snaží nejen pobavit, ale i místy trapně a nevhodně apelovat k zamyšlení nad sebou samými, základními problémy lidstva nebo tím, o čem se má cenu hádat. Některé mají k dispozici dokonce velkolepý příběh. Takový příběh - to je vůbec celkem výhoda. Každý film ho nemá.

A bohužel je to částečně také problém filmu "Za Plotem". Ne, že by byl nějak bezduchý, naopak, zdůrazňuje důležitost rodiny a místy hraje na city, ale tempo má sklon upadat a téměř vždy, kdy je divák připraven polechtat svou bránici nějakým vtipem, není mu to dopřáno. Místo toho se příběh o několika hladových zvířatech dopachtí až do závěrečného naprosto odhadnutelného konce. Takže místo zábavy se jaksi nevyhnutelně dostaví nuda. A několik vtipných scének opravdu nemá příliš šanci tenhle trapas zachránit.

Koneckonců, když jsem přicházela do kina, potkala jsem maminku s dítětem, která právě vycházela z kina, z dřívějšího promítání tohoto filmu. Držela holčičku za ruku a telefonem sdělovala komusi na druhé straně že "Madagaskar byl stejně lepší".

Pokud však můžu na tomhle filmu něco vyzdvihnout, pak je to bez pochybnosti hudba. Pomalá i rychlá, smutná i veselá a téměř vždy svěží. Pokud tedy máte po filmu trochu zahořklo, spravte si chuť soundtrackem.

Film USA, 2006

Režie: Tim Johnson, Karey Kirkšhy;patrick

Scénář: Len Blum, Lorne Cameron

Český dabing: Pavel Soukup, Jiří Štěpnička, Bohdan Tůma, Radka Stupková, Luděk Čtvrtlík, Martin Stránský

Hudba: Ben Folds, Rupert Gregson-Williams

Česká premiéra se uskutečnila 15.6.2006


Zdroje fotografií: www.atnzone.com a www.premiere.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0794 s