Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Úkoly a internet - opravdu jenom pomáhá?

27.09.2006   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Úkoly a internet - opravdu jenom pomáhá?Internet by měl být nejkratší cestou, jakou si doplnit, popřípadě ověřit informace. Postupem času, bohužel, slouží ke stahování celých referátů a seminárních prací. Většina dnešní mládeže nemá potřebu číst knihy, když jejich anotace už někdo dal na „net“.

V dobách, kdy nefungovala světová komunikační síť, byli studenti alespoň nuceni zajít do knihovny a nahlédnout do díla, které měli přečíst. Dělali si výpisky z jednotlivých stran a ze shrnutí. Ovšem dnes internet funguje jako síť mezi knihou a studentem. Není ovšem sítí komunikační, ale spíš tou rybářskou, kdy chytá oběti do svých spárů a ke knize je ani nepustí.

Pamatuji si na jednu z prvních hodin na gymnáziu, kdy jsme „začali“ pracovat s internetem. Dostali jsme za úkol vyhledat zajímavé adresy. Zvítězily stránky typu Ctenarskydenik.cz a Seminarky.cz.

Samozřejmě, že tyto stránky nejsou v podstatě špatné, když se informace z nich čerpají jen někdy a pro kontrolu, ale dnes se stahují rovnou celé referáty a někteří se je ani neobtěžují přepsat. Dříve si někteří učitelé mysleli, že opisovali jen spolužáci mezi sebou, ale stejné znění práce mělo několik škol v republice.

Referáty z povinné četby ale nejsou jediným problémem. Spíše tím nejmenším. Dnes se stahují informace, které studenti využívají i ve svých seminárních pracích a to i na vysokých školách. Pokud někdo stáhne cizí práci a podepíše se pod ní svým jménem, jedná se zde o plagiátorství. Proti tomu se v poslední době snaží někteří pedagogové zamezit tím, že vyhledávají klíčové výrazy na internetu nebo pomocí softwarů vyhledávají, zda-li konkrétní práce nebyla na světě dávno před tím, než je datována.

Zde ovšem platí otázka: Nestudujeme hlavně kvůli sobě? Proč tedy někteří předstírají zájem o látku, když se ani nesnaží o ní něco zjistit a schovávají se za práce jiných? Fakt, že studentka, která přinese svoji esej, která je psána v mužském rodě je sice trapný, ale možná už zde působí drobná degenerace způsobená internetem.
Používání této sítě je výhodou a jako takové by si ji měli lidé vážit. Zde totiž vždy neplatí „co je psáno, je dáno“. Na internet se mohou dostat zcela mylné informace a jejich použitím a neověřením si jich zesměšníme především sami sebe. Vsadit celou svoji práci na někoho, koho vlastně ani neznáme (ale jeho text krademe) je lehkomyslné.

Nejenom děti degenerují u počítačových her, ale i dospělí, kterým se nechce shánět nové informace, a tak v klidu vsedě u počítače surfují. Ovšem pozor - to, že někdo umí najít klíčová slova, téma práce a stáhnout ji, také vypovídá o tom, že s komunikační sítí vlastně ani pracovat neumí. Okopírovat první referát, který po zadání naskočí je sebevražda, protože trochu „kyber“ kantor na referát narazí. A těchto případů není opravdu málo.

Foto: Majaky.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata Šindelářová - 1.10.2006 - 13:26

No, je to o velké lenosti a docela by mě zajímalo, jak to takový kantor řeší. Dá studentovi kuli nebo druhou šanci? Bohužel osobně mám spíš zkušenost, že to kantoři neřeší vůbec, zřejmě už rezignovali... :-(((


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0674 s