Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je úterý 4.8.2020, svátek má Dominik 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 502
Registrovaní čtenáři: 509
Publikovaných článků: 12919
Komentářů: 11146


Měření



Jídlo a způsoby stravování (1/6)

16.11.2006   David Šeterle   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

„Jsi to, co jíš. A to, jak myslíš. V těch dvou větách tkví hluboký smysl a člověk, kdyby je vzal do důsledku, tak by se podivil. Ale také zaradoval, neboť mnohá absurdnost, náhodnost a tajemnost by odkryla svou tvář.“

Ohledně jídla je napsáno nespočetně textů. Když jsem se já začal zajímat sám o sebe, uvědomil jsem, že způsobu života a myšlení, jež jsem v dětství přijal, cosi chybí. A když jsem si řekl, že to chci změnit, tak jsem se soustavně dostával k tématu jídla. Aniž bych se o to snažil či si uvědomoval jeho důležitost.

Jsi to, co jíš. A to, jak myslíš. V těch dvou větách tkví hluboký smysl a člověk, kdyby je vzal do důsledku, tak by se podivil. Ale také zaradoval, neboť mnohá absurdnost, náhodnost a tajemnost by odkryla svou tvář. A člověk by se pak dostal ke svému původnímu poslání, a tak smysluplnější činnosti.

Obecně se má za to, že člověk je všežravec (omnivore). Dle mého mínění to znamená tolik, že člověk je schopen jíst skutečně cokoliv. Člověk má však rozum a cít ve své svobodné vůli, a tak vlastním rozhodnutím určuje, co bude jíst. K tomu zde však jsou ještě přírodní zákony, které říkají, že jedny činnosti život podporují - jsou pozitivní a tvůrčí. Druhé jsou pro nás ve svém důsledku negativní a ničívé - vyvolávají totiž nemoc a smrt, což není ničím jiným, než přirozenou schopností přírody sebeléčení.1)

Z historie víme, že člověk byl v obzvláště tísnivých situacích schopný jíst vlastní exkrementy. Víme též, že byl schopný jíst i maso, zvířecí, ba i lidské. Nuže schopný toho je, a v tomto smyslu je všežravcem. Víme ale také, že maso je pro naše tělo cizorodou látkou.2) Víme, že na našem talíři to je látka nejen mrtvá, ale i obsahující hnilobné bakterie.3)

1) SINELNIKOV, Valerij. Dohoda s nemocí. Valentýna Lymarenko-Novodarská - Zvonící cedry: Praha 2005. ISBN 80-903302-4-X. S. 52.
2) Vědecky potvrzeno: lidský imunitní systém považuje maso za cizorodou látku [online]. OHZ 2004. In http://www.ohz.cz/Zpravy/maso_cizorode.html
3) OPITZ, Christian. Výživa pro člověka a Zemi [online]. Aviko invest: Praha 2002. ISBN 80-903085-0-3. In http://www.sweb.cz/mudryprstu/

Zdroj fotografie: Klára Klepáčková.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Loreta Kadishová - 16.11.2006 - 8:25

nejdřív jsem si myslela, že si čtu jen takové nezávazné povídání o jídle, ale po chvíli mi došlo, že autor je vegetarián a všerůznými argumenty se nám bude snažit tvrdit, že jíst "zvířátka" je nemravné a vlastně špatné. Autor asi zapomněl na období pravěku, kdy člověk jedl skoro výhradně maso, a byl i vynikajícím lovcem. Kdyby nás bůh chtěl míti býložravci, stvořil by nám žaludek býložravčí, tedy bachor, kniha, čepec slez, ale on nám nadělil orgán dokonalý, ve své funkčnosti ojedinělý, a nebýt našeho nezdravého přejídání a nedostatku pohybu, nic nebrání jeho funkci trávení zeleniny, masa a všeho možného...nic se nemá přehánět a proto je dobré dodat, že maso je třeba jíst libové a nepřehánět to s ním, neexistuje jiná potrava, která mně osobně dodá tolik energie jako je maso...úplně jiná otázka je, jakým způsobem se se zvířaty zachází...apropo, co myslíte, že by se stalo, kdybychom byli všichni vegetariáni? Kam byste odeslal ty tuny krav na pastvinách, prasátka, a jiná zvířátka, kdyby nebyla k jídlu? Možná je lepší se jim postarat o pohodlný a zdravý život po celou dobu jejich žití než je odsoudit do vyhunýlých živočichů...

Od: Loreta Kadishová - 16.11.2006 - 8:29

a rostliny jíme živé? mám pocit, že stejně jako vy kladete fakta o správnosti nejísti maso, jakýkoliv jiný doktor, vědec by vám mohl stejně oponovat...když je maso cizorodá látka, proč ho člověk jí, tráví? proč ho okamžitě nevyloučí, nebo neobalí něčím, nebo nezhnisá, aby látku vyloučil?

Od: David Šeterle - 16.11.2006 - 9:32

k otázkám od Lorety Kadishové
Kdybychom byli všichni vegetariáni? Jaká krásná vize. :) Lidi by byli méně agresivní. Vztah, jaký chováme ke zvířatům, zobrazuje vztahy, jaké k sobě chováme navzájem mezi lidmi. Člověk, jenž vědomě či nevědomě činí násilí, se náležitým způsobem chová také k lidem. Za násilí považuji vraždu (v tomto případě způsob, jak člověk "vyrábí" máso.)

Ta druhá otázka: opravdu máte obavy, co se stane s těmi miliardami hospodářských zvířat, anebo se tím snažíte diskusi ukončit? Jinak tedy, až budeme všichni vegetariáni :) tak budou zvířata žít ve svém přirozeném prostředí. Současný stav hospodářských zvířat (už ten přívlastek) je uměle vyvolaný. Jinak na tuto otázku najdete odpověď v knize Jejich jest království od Jana Čejky.

Rostliny jíme živé. Rostliny však nemají nervovou soustavu. Rostliny jsou jiným řádem bytí než zvířata a člověk. Navíc, rostliny také cítí, lze však jíst jejich plody či jednoletky a nechat rostlinu přežít.

Maso jíme, protože chceme. Myslím, že z něj ale nežije, spíše přežívá. Organismus maso tráví a dle míry zdraví dotyčného člověka se s tím vypořádává. Co se týče doktorů a vědců, Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrzuje prospěšnost vegetariánství.

Neoponuji vám :) jíst maso je spráné. Jde o to, jaké má následky a důsledky. Dlé mého názoru a zkušeností, jíst maso dneska znamená znásilňovat, zabíjet a poškozovat si zdraví. Ať už vědomě z přesvědčení, anebo nevědomě z nedostatků informací. S čistým svědomím jsem maso jedl a dělám mnoho jiných věcí, což ale neznamenalo a neznamená, že to je dobré.

Od: Martina Bittnerová - 16.11.2006 - 12:31

Jiný názor - kdybych měla být vegetariánem, tak umřu hlady. A to z prostého důvodu - už od dětství nesnáším většinu syrové zeleniny, a v tepelné úpravě jsem se jí naučila jísti až s věkem. To není žádný psychický blok, ale syrová zelenina mi hrubě nechutná, a dokonce některá ve mně vzbuzuje takové ty pocity, že člověk by rád vrátil tu zeleninu do wc mísy. Prostě jsem taková. Moje maminka zeleninu má ráda, sestra taky, od dětství jsem žila tedy v rodině, kde se normálně konzumovala. Přesto já toho nejsem schopná. A nedomnívám se, že by tím můj organismus nějak trpěl. Navíc třeba mám potravinovou alergii na brambory a teď už i na mléčné výrobky, což znamená, že tak nějak v mém životě vítězí maso.
Obecně lze ale říci, že kdyby nebyl člověk všežravcem jaksi stvořen přírodou, a tím pádem měl být vegetariánem, tak jím přeci bude. Ale když už nás příroda naprogramovala k tomu všežravectví, tak to má asi nějaký smysl. Navíc např. je zajímavé, že pro zdravý vývoj dítěte (myšleno jaksi od nejútlejšího věku) není vegetariánská strava vůbec vhodná.
Já se k tomu stavím obecně asi tak, že ať si každý jí, co uzná za vhodné, ať si vlastně dělá co chce, ráda si vyslechnu jiný názor, ale já mám svou vlastní cestu.-)

Od: Radka Zadinová - 16.11.2006 - 13:44

S tak by to mělo být. Ta "vlatní", svobodná cesta.

Od: Loreta Kadishová - 21.11.2006 - 11:33

vy jste mě nepochopil, kdybychom přestali ta zvířata jíst, není jediný důvod, proč by přežili, neexistuje jiný důvod proč je chovat a jejich přirozené prostředí už dávno neexistuje, takže byste musel vyvraždit několikatisícové stádo krav, vepřů a jiných...jinak cesta k lepšímu světu a žití zvířat nevede přes vegetariánství, to je jen jakási pasivní omluva a alibi, jako, já je nejím, já nejsem ten zlej, lepší cesta je ta aktivní, strat se o to, aby se ta zvířata měla dobře za svého žití, byť třeba krátkého

Od: Loreta Kadishová - 21.11.2006 - 11:39

jinak říkáte, že vědci praví, že jísti maso je nezdravé, tak já jsem zase četla i veděcké proti názory..že pokud dítě roste a dospívá, odpírat mu maso je velmi škodlivé, jím maso a popravdě řečeno, nepozoruji na sobě žádnou agresivitu, stejně jako na mnoha jiných přátelích, myslím, že agresivita je ale člověku vrozená a pokud by jedl rostlinky, těžko ho předěláte do roucha beránčího/možná akorát tím, že ho zbavíte energie/agrasitu spíše vyvolává hloupé honění se za něčím, stres plynoucí z dnešního stylu životního, mně na tom přijde srandovní, že něco, co vzniklo kvůli nedostatku masa na kontinentu, který prostě chudý zůstává, jakási teorie, že je nesprávné jíst maso/pochopitelně, vychovat vepříka, stojí strašně mnoho času a peněz, zatímco rolnictví nese hned po roce a ve velké míře/prvně to bylo z náboženských důvodů, které chudému lidi indickému ospravedlňoval bohatý bráhman, který měl jistě na stole pečínku, fakt, že on na maso nemá peníze a tak je lepší ho nejíst...a teď, protože to říkají vedci, kteří jednou řeknou, že mléko je nezdravé a jed, pak že je nejzrravější na světě a jiné kousky

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2020 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2617 s