Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo těžil z izraelsko-libanonského konfliktu?

03.11.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo těžil z izraelsko-libanonského konfliktu?Včera zveřejnil Sociologický ústav AV ČR, CVVM výsledky průzkumu v otázce nedávného izraelsko-libanonského konfliktu. V průzkumu jsou zahrnuty názory Čechů, Slováků, Maďarů a Poláků. Co si vůbec my, středoevropané z postkomunistických zemí o problému myslíme? Komu přikládáme vinu? A kdo podle nás na konfliktu nejvíce vydělal?

V odpovědi na otázku, zda někdy nastane doba usmíření mezi Izraelci a Araby se všichni víceméně shodujeme v pesimistickém postoji. Více, než 55 % respondentů v ČR si myslí, že k usmíření nedojde. V Polsku a na Slovensku vyneslo tentýž soud více, než 57 % dotázaných. Maďarští respondenti si myslí totéž dokonce v téměř 60 % odpovědí. Největší podíl optimistických odpovědí byl zaznamenán u redpondentů na Slovensku.

Pro vyslání jednotek OSN do jižního Libanonu se vyslovilo více, než 46 % českých respondentů, v Polsku s ním souhlasí přibližně 43 % dotázaných a na Slovensku dokonce necelých 50 % respondentů.

V otázce viníka konfliktu se čeští respondenti značně vymykají názoru ostatních třech národů. Za viníka totiž nejčastěji označují radikální hnutí Hizballáh. V ostatních zemích převládá u respondentů názor, že vinu za konflikt nesou obě strany stejnou měrou, nejčastějším určitým viníkem je zde oproti ČR izraelská strana.

Nesouhlas s vojenskou akcí Izraele v Libanonu vyjádřilo 58 % respondentů v ČR, necelých 68 % dotázaných v Maďarsku a izraelskou vojenskou operace nejvíce negativně ohodnitili slovenští respondeti, neosuhlasilo s ní více než 74 % z nich.

V otázce, kdo na konfliktu nejvíce vydělal se všichni opět víceméně shodujeme. Nejčastější odpovědí dotázaných ve všech 4 zemích totiž bylo, že obě strany získaly/ztratily stejně. V ČR se k této odpovědi přiklonilo necelých 29 % respondentů, na Slovensku tuto variantu zvolilo necelých 30 % dotázaných, v Polsku přibližně o 8 % více a v Maďarsku tato varianta s přehledem vyhrála - přiklonilo se k ní totiž rovných 58 % respondentů.

Na závěr si dovolím připomenout, že konflikt odstartoval únos dvou izraelských vojáků 12. 7. 2006, hned ten den zahájil Izrael odvetnou operaci. Izraelští vojáci vstupují do Libanonu. Izraelská armáda ničí libanonskou infrasktrukturu. To samozřejmě nemohlo zůstat bez odpovědi ze strany Hizballáhu. Rakety létaly celý měsíc z obou stran. Celý konflikt byl provázen množstvím dezinformací  o počtu raněných i mrtvých ze strany Hizballáhu i izraelského vedení. Válka oficiálně skončila 14.8. 2006. Zanechala za sebou množství mrtvých a zraněných, rovněž jako poničené budovy a komunikace. Křehké příměří ale nebude lehké dodržet, což dokládá i jeho porušení hned den po jeho uzavření.

 
Zdroje fotografií: swissinfo.org a i2-images.tv2.dk

Zdroj informací: TZ společnosti CVVM, v plném znění k dispozici na internetovém portálu společnosti: www.cvvm.cas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0367 s