Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ZÁHADNÁ ÚMRTÍ SLAVNÝCH: Pravděpodobně sebevražda

15.11.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ZÁHADNÁ ÚMRTÍ SLAVNÝCH: Pravděpodobně sebevraždaPrávě tato dvě slova zanesl vyšetřující soudce smrti Marilyn Monroe do rubriky příčina smrti. Našli ji na posteli, s telefonním sluchátkem v ruce. Norma Jane, jak se Marilyn jmenovala, zemřela v noci ze 4. na 5. srpna 1962 ve svém bytě v Brentwoodu v Californii pravděpodobně na předávkování léky. Tento zoufalý krok byl ale pouhým vyústěním celého jejího života, ve kterém dokázala dobýt svět a neodmyslitelně se zapsat do dějin stříbrného plátna. To, co však doopravdy potřebovala, nikdy nenašla.

Norma Jane se narodila 1. června 1926 v Los Angeles. Totožnost jejího otce není známa, v rodném listě má uvedeno příjmení Bakerová (jméno prvního manžela její matky Gladys), za otce však bývá označován jistý Stanley Gifford, zaměstnaný ve stejné firmě jako Gladys. Norma tedy vyrůstala bez otce a jelikož matka musela vydělávat, trávila budoucí herečka většinu svého času u sousedů. Když jí bylo sedm let, přestěhovaly se s matkou do domku, na který měly konečně peníze. Zdálo se, že jim konečně nastanou lepší časy. Ale osud tomu nechtěl. Psychicky labilní Gladys byla totiž po vzoru svých rodičů umístěna do psychiatrické léčebny.

Tímto okamžikem začíná Norma střídala přátele, příbuzné a pěstouny s pobytem v sirotčinci. V necelých 16 letech se poprvé provdala za budoucího policistu Jima Daughteryho. Jim narukoval k námořnictvu. Během války Norma pracovala v továrně na padáky, kde si jí všiml fotograf David Connover a Norma vzápětí nafotila kalendář aktů pro reklamní agenturu Blue Book. Manželství s Jimem bylo již po roce rozvedeno. Norma zamýšlela dobýt jiné světy.

Tento sen se jí počal plnit ve 20 letech, kdy už jako odbarvená blondýnka získala první smlouvu se společností 20th Century Fox. Podepsala ji už svým pseudonymem Marilyn Monroe. Jak získávala stále větší a větší role, rostly i její honoráře. Ke klasickým titulům její filmové tvorby patří například Jak si vzít milionáře, Páni mají radši blondýnky nebo Někdo to rád horké.

Vedla neuspořádáný společenský život a po celou dobu své kariéry plnila stránky bulvárních novin všemožnými skandály. Vystřídala mnoho milenců, z těch nejznámějších John a Robert Kennedy. V roce 1953 se provdala za předního hráče baseballu Joea Di Maggia, manželství se ale velmi rychle rozpadlo. O tři roky později se provdala za dramatika Arthura Millera. Toto manželství ale také po pěti letech v roce 1961 skončilo.

Vlastně celou svou hereckou kariéru Marilyn stavěli do role naivní, atraktivní, odbarvené blondýnky. To byla věc, kterou na ní lidé zbožňovali, právě tak ji chtěli vidět. A možná právě tento fakt, tíha slávy a nenaplněná touha po domovu a lásce dovedla Marilyn k alkoholu a práškům.

Zřejmě právě ona vykořeněnost a psychická nemoc ze strany matky jí nakonec přivedly dva měsíce po jejích 36. narozeninách až k sebevraždě. Možná Marilyn neuměla být šťastná, nebo šťastná z nějakého důvodu být nechtěla. Možná, že se tenkrát v noci ze 4. na 5. srpna roku 1962 zabít nechtěla, ale přehnala to s pitím a prášky. Možná, že byl její konec nevyhnutelný.

 
Zdroje fotografií: profile.myspace.com a chrysalide44.free.fr


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0415 s