Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kupředu levá, kupředu pravá

05.12.2006   David Šeterle   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kupředu levá, kupředu praváOd listopadu se v českých kinech promítá dokumentární film Kupředu levá, kupředu pravá režisérky Lindy Jablonské. Film po promítání doprovází diskuse, které se v Praze zúčastnila autorka, Michal Komárek jako moderátor, redaktor Reflexu, a dále Vladimíra Dvořáčková z Katedry politologie VŠE, Petr Dudek, autor knihy Kdo ve stínu čeká na moc, a zástupci Mladých konzervativců a Komunistického svazu mládeže.

Po zkušenostech s kratším filmem o mladých komunistech se Linda Jablonská rozhodla s tímto tématem pokračovat v natáčení. Jako protipól Komunistického svazu mládeže si našla Mladé konzervativce. Sledovala je od loňského 17. listopadu až po letošní volby do Poslanecké sněmovny.

Osobní život budoucích politiků a mladých lidí se zájmem o politické dění, jemuž už od svého dospívání věnují značnou část své energie. Stejně tak dění uvnitř těchto sdružení či vzájemné soupeření odkrývají otázky, nezvyklé a často zásadní. Vždyť kdy měli mladí lidé v takovéto míře možnost věnovat se politice dle vlastního uvážení?

V podstatě, otázky na mladé politiky zůstávají stejné jako u jejich starších kolegů. Lze je však vidět v ostřejším světle. Bez tajemných roušek, předstírání a vytáček. Anebo spíše jejich mladost toto vše hned vyzradí a upřímně ukáže.

Otázky jako, jaký cíl má naše česká politika, kam směřuje stát a za čím politici jdou, ty otázky zůstávají. Odpovězeny příliš ledabyle či stále bez odpovědi? Otázky po ideálech, ideologiích. Naší potřebě jasných idejí a jejich naplňování. Musíme najít tu pravou jedinou ideu? Anebo jich může být více, ale zato mít čisté úmysly a jasnou představu?

Velice jasně se ve filmu vyostřuje vztah mezi představou a skutečností. Obrazem politiky či určitých politiků a jejich tváří ve skutečnosti. Máme stále potřebu stylizovat se do umělých obrazů, anebo budeme žít sami sebou?

Co když naše idey a ideály, nejen ty politické, nejsou od toho, abychom žili pro ně, ale abychom žili skrze ně. Aby byli naší cestou, na které potkáváme další lidi s jinými ideami a ideály, když všechny cesty se protínají.

Úsměvné příběhy šesti mladých lidí vážně se věnujících politice odpovědi na tyto otázky nedávají, otázky ale odhalují a k jejich zodpovězení vybízí. Či snad přesněji, film pociťuji jako vybídnutí, neboť vystihl cosi z mého každodenního života, cosi dosud nereflektovaného a přeci určujícího.




Další informace a zdroj fotografií: http://www.aerofilms.cz/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s