Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Apocalypto Mela Gibsona

15.12.2006   David Šeterle   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Apocalypto Mela GibsonaKonec mayské civilizace je dosud zahalený tajemstvím. Existuje několik možností jejich konce a jednu z nich použil Mel Gibson ve svém filmu Apocalypto. Na příběhu jednoho muže zachycuje mayský pokojný život v pralese, první příznaky nebezpečí a jejich zánik. Ve filmu hrají obyvatelé z míst, kde se film natáčel, a neznámí herci. Podobně jako ve filmu Umučení Krista se mluví pouze původním jazykem, tentokrát mayským jazykem Yucatec.

Gibsonovým záměrem bylo zachytit tehdejší dobu, čistě mayskou civilizaci bez vlivu té dnešní. Jsem toho názoru, že dnešní poznání historie je neúplné, omezené archeologickými nálezy a naší představivostí. Málokdo si totiž chtěl připustit a představit si, že naši předci mohli být v nějakém ohledu vyspělejší, totiž s hlubším poznáním. Film je tedy staven na tomto historickém podtextu.

Druhým takovým rysem Apocalypta je ztvárnění žánru, dobrodružného dramatu. Gibson si uvědomoval povrchnost a úpadek akčních a dobrodružných filmů, charakteristických nadužitím „počítačových efektů, tuctových příběhů a velkých postav“. Snažil se spojit dobrodružství, akčnost a efekty s hloubkou příběhu a jeho přesahem, který se člověka dotkne „emočně i duchovně“.

Mě film vskutku hluboce zasáhl, i když si uvědomuji absurdnost představy tehdejší doby, v jejímž kontextu se film odehrává, a nereálnost některých akčních scén, jež z pohledu městského běžného života vyznívají bláznivě. Přesto mě to zasáhlo. Je to právě tato absurdnost a nereálnost, v nichž jsem však vyrostl a které ve mně jsou. Je to určitá vrstva, které se film s jakousi upřímností dotýká.

Když jsem tedy překročil tuto vrstvu absurdního a nereálného, vystoupilo moře emocí. Odkrývá se tím hloupost a povrchnost a přitom vyvstávají otázky a dotýká se to člověka. Tuším, že to je výsledek upřímnosti, s níž byl film vytvářen.

Historie Mayů a dalších civilizací je historií naší. Pokud její konec proběhl tak, jak se ukazuje v Apocalyptu, je docela pravděpodobné, že otázky, které si Mayové nezodpověděly, a činy, které je dovedly tam, kde skončily, jsou také našimi otázkami a našimi činy.

Nové začátky se hledají vždy, když něco skončí. Lze se ale ptát předem, přemýšlet a uvědomit si, co se děje. Začínat právě teď a tady, aniž bychom docházeli k apokalyptickým koncům. I o tom je Apocalypto. Jaký je začátek našeho osobního příběhu a příběhu dnešní civilizace? Kde budeme hledat my nový začátek? Teď nebo potom?

Premiéra v České republice: 25. ledna 2007.

Film USA 2006

Žánr: Dobrodružné drama

Režie: Mel Gibbon

Scénář: Mel Gibson, Farhad Safinia

Kamera: Dean Semler

Hudba: James Horner

Hrají: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Mayra Serbulo, Gerardo Taracena, Raoul Trujillo.


 
 
Zdroj fotografií: http://www.Apocalypto.com/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0343 s