Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Legenda zvaná XIII. století aneb láska a navždy 6.

23.02.2007   Martina Bittnerová   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Legenda zvaná XIII. století aneb láska a navždy 6. Spolupráci Třináctky s vydavatelstvím Happy music završila kompilace KARNEVAL / Best of Gothic Decade 1991 –2001. V ní nechybí osvědčené hity jako Karneval, Justina, Bytosti nebo Elizabeth. Do určité míry bych toto cédéčko nazvala základem tehdejšího koncertního play listu, přestože výčet není úplný.

Musím také konstatovat, že můj vztah k Třináctce se v té době výrazně měnil. Nevyžívám se nijak v undergroundu, ale ve Futuru se kvůli davům nedalo ani dýchat a vůbec se opět zásadně vyměnila posluchačská obec, a týpci, kteří dříve chodili v drátěné středověké košili a kožených kalhotách, už se tu příliš nevyskytovali. Najednou se objevovali spíše sportovci ve značkových botaskách a bílých mikinách. Před pár lety by takový návštěvník budil údiv, ba spíše posměch. Samozřejmě zahalování se do černého lze považovat za maškarádu a komedii, ale v podstatě to dotvářelo celkovou atmosféru koncertu. A odlišovalo jej právě od vystoupení jiných skupin. Pódium s návštěvníky prostě hrálo hru na gotiku. Což bylo zábavné, protože díky tomu se lehčeji zapomínalo na všední starosti, našinec se na chvíli ocitl v úplně odlišném světě a mohl od toho běžného jednoduše vypnout. Ve Futuru se ale vypínalo nějak těžce. 

Těžce se mi přijímala i Vendetta (EMI, 2004), odplata, za co a komu? Možná fanouškům za vytrvalost. V roce 2004 jsem slavila soukromé, více jak dvanáctileté, výročí věrného poslouchání Třináctky. Dokonce jsem si tehdy nezakoupila originálku Vendetty, ale nechala si ji nahrát od kamaráda ve formátu mp3. Ani nevím, kam jsem cédéčko založila. Ne že by se mi až tak nelíbilo, ale když si poslechnu rané nahrávky, vidím tu předlouhou cestu, jíž Petr &Stěpán urazil a podle mého názoru se při ní i poměrně vyčerpal. V té době jsem na jaře navštívila asi poslední koncert Třináctky se svou kamarádkou, s níž jsme brázdily ještě Petynku. Za rok téměř symbolicky kamarádka zemřela…


Třináctka ještě vyprodukovala kompilační Vampire songs - tajemství gotických archivů, kde nahrála skladby známé z koncertů a demo snímků, které dostaly tím pádem důstojnější háv. Konečně jsem si mohla proto poslechnout skvostné kousky jako Pokoj č. 26, Smutné časy, Agnes, Bílá paní, Čas čarodějnic a Obřad za mrtvé v dobré kvalitě.

Ono by stálo vůbec za pokus vydat všechna dema. Mezi nimi se nachází řada perel a hlavně výborná Legenda o Krysaři (1996). Petr &Stěpán tehdy totiž zkomponoval pro Horácké divadlo v Jihlavě muzikál na motivy Dykova Krysaře, v němž sám i účinkoval. Hudba z něj se pak objevila na zmíněném demo snímku.

 

S demosnímky je to vůbec potíž. Kolují mezi fanoušky v hrůzných kopiích. Já sama jsem měla to štěstí, že například demo Heretic jsem si kdysi koupila přímo od kapely na koncertě, ale nebudu se raděj zmiňovat, kdo všechno si jej v nadšení, že vlastním „originál“ ode mě nahrál…

 

Od roku 2004 XIII. století nevystupuje. Otázkou zůstává, zda se jedná o pauzu, nebo o definitivní konec. Ovšem já nic nepovažuji za definitivní, vždyť i Petr Muk, jemuž kdysi &Stěpán „věnoval“ Zánik Izraele, se rozhodl oprášit Oceán.

 

Tak se nechám překvapit. &Skoda jen, že už nejde vrátit časy z Petynky…


 

Závěrečná poznámka autorky

Tímto seriálem jsem chtěla připomenout jedinečnost XIII. století ze subjektivního pohledu fanynky, která na hudbě této kapely vyrostla a dospěla. Rozhodně se nejedná o objektivní hodnocení působení této skupiny, o něj se mi opravdu nejednalo.

Zdroj obrázku: maffet.cz

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.027 s