Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pamatuj, pamatuj,

14.02.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pamatuj, pamatuj,že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo i smrtí.


Těmito slovy z nekonečné řady zakazujících vyhlášek začíná další v řadě, již 15. svazek velkolepého projektu. Mapuje dost podrobně historii našich zemí a pod názvem Velké dějiny zemí Koruny české se postupně dostává na pulty knihkupectví.

Svazek XV. se zabývá tragickými lety 1938 – 1945. Renomovaní autoři Jan Gebhart a Jan Kuklík sestavili odbornou syntézu, doplněnou o výsledky nejnovějších dostupných bádání provedených v posledních letech. Interpretovali tu svůj názor na jedno z nejtěžších, ještě emočně živé období. Mohli tak upřesnit či vyvrátit některá zažitá klišé (např. význam protifašistického odboje, postoje představitelů zakázaných politických stran, v kontextu osvětlit kontroverzní pozici prezidenta Háchy, otázku glajchšaltace politického a společenského života, činnost podzemí, kulturního klimatu v době protektorátní totality apod.), prostě dokumentovat nešťastnou dobu, jež je středem zájmu i dnes, i když mnohdy bohužel jen nárazově. Ať v době vzpomínek na oběti holocaustu, vypálení Lidic nebo naopak pozvolného nástupu neonacistických bojůvek. Kniha nejenže podává faktografická data, ale mezi řádky lze číst i výrazné kapitoly lidského charakteru a zároveň naznačuje, jak takové převratné změny dokáží nadlouho destruovat etické i myšlenkové hodnoty společnosti. Neustále omílaná možnost se z dějin poučit a neopakovat chyby tu opět vystupuje na povrch – ať už konstelace evropských sil, nebo spíše nesil, v době návratu Německa na politickou, a hlavně vojenskou scénu, podivná přesmyčka v myšlení politiků, ale i některých umělců v době pomnichovské, rychlý nástup antisemitismu, otevírání problémů, jež euforie ze vzniku a existence první republiky pouze zakryla, nikoli odstranila (a o čem se raději v populárně historické literatuře nehovoří-nesluší se strhávat aureolu z hlav předních vůdců 1. republiky, včetně Masaryka). Svazek XV. nás dovádí do podzimních dnů v roce 1941, zbytek do roku 1945 se stává předmětem závěrečného dílu svazku.

Přínosem knihy je bezesporu obsáhlý popis období, i přes značný rozsah materiálu však čtenář nemusí najít odpověď na všechny otázky. Zde nastupuje možnost rozšířeného studia z přiloženého seznamu pramenů a použité literatury. Dnešní historická literatura již běžně nestojí pouze na chronologickém výpisu proběhlých vojensko politických událostí, ale snaží se o komplexnější pohled. Proto i zde se nachází bohaté exkurzy do hospodářských, sociálních, kulturních a společenských poměrů, jež nezaměnitelným způsobem všestranněji ilustrují klima doby. Kniha tedy může oslovit i ty, kterým ze suchých letopočtů vždy naskakovala husí kůže a dějepis odsouvali z těžiště zájmu. Bohatá autentická fotografická dokumentace podporuje čtenářův zájem a snad ty černobílé snímky pomohou představenou dobu nahlížet nikoli černobíle.

Knihu Jana Gebharta a Jana Kuklíka Velké dějiny zemí Koruny české, svazek XV. vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2006.
ZDroj fotografie: www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1135 s