Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


S kávou do postele I.

02.03.2007   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

S kávou do postele   I.Kofein je alkaloid, nacházející se v semenech, plodech či listech některých rostlin. Jako podstatné zdroje kofeinu se uvádí kávová zrna, kakaové boby, cola ořechy, čajové lístky, lístky maté a guarana. Kromě tak typické kávy tedy obsahuje kofein spousta dalších nápojů a pochutin: čaj, tonik, cola, energetické nápoje, kakao, čokoláda a další výrobky z kakaa.


Žádoucí účinky


Kofein proslul svými povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost. Jedná se v podstatě o nejrozšířenější stimulant na světě, který oddaluje únavu, zbystřuje myšlení a zlepšuje koncentraci. Kromě toho zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový a respirační systém. Také zmírňuje bolesti u určitých typech migrén a potlačuje příznaky astmatu. Údajně zlepšuje využití tukových zásob. (Ovšem jiný zdroj zase uvádí, že příliš kofeinu podporuje vznik celulitidy, takže na kávovou dietu se rozhodně nespoléhejte.)

Pro povzbudivé účinky kofeinu se tato látka běžně užívá ke zvýšení fyzického výkonu sportovců, a to především u vytrvalostních disciplín. Rozhodl se to nepodceňovat Mezinárodní olympijský výbor, který zařadil kofein na seznam zakázaných látek a hlídá hladinu kofeinu v těle sportovců.

Nežádoucí účinky

Nejčastější způsob požití kofeinu je pití kávy. Mezi negativní projevy tohoto nápoje patří odbourávání vápníku z těla a překyselení žaludku (pálení žáhy, zhoršení žaludečních vředů). Ve větších dávkách vede k podráždění, neklidu, nespavosti, ale také k útlumovému efektu (ztráta energie). Dále se prokázalo, že průměrná spotřeba přesahující pět šálků kávy denně vede ke zvýšenému riziku výskytu úmrtnosti v souvislosti s onemocněním srdce. Kvůli močopudnému efektu kofeinu se jeho konzumace nedoporučuje osobám, které málo pijí.

Ačkoliv neexistuje důkaz, že by kofein v malém množství dětem škodil, maminky by měly pamatovat na to, že kofein se vstřebává do mateřského mléka i do placenty. Jako šetrnější zdroj kofeinu pak místo kávy odborníci označují guaranu, jejíž povzbuzující účinky přetrvávají déle než u kávy, aniž by guarana překyselovala žaludek.

Dávky

Smrtelná dávka kofeinu představuje při orálním užití 150 mg/kg, což by přepočítáno na kávu u průměrně těžkého člověka představovalo několik desítek litrů kávy. Naopak za rozumné denní množství se považuje zhruba 300 mg kofeinu, tedy dva až tři šálky kávy denně. Ještě opatrněji by se mělo zacházet s moderním energetickými nápoji, které často obsahují mnohem víc kofeinu než samotná káva.
Poněvadž užívání kofeinu vede k návyku a kávu tak v podstatě můžeme označit za drogu, znamená to, že pokud přestanete svůj milovaný černý nápoj pít, můžete se dočkat abstinenčních příznaků v podobě bolestí hlavy, ospalosti, vyčerpanosti či nervozity. Příznakům se však dá lehce předejít postupným snižováním dávek.


2. díl článku "S kávou do postele" klikni
Článek o milovnících kávy a umění klikni


Zdroj fotografie: bbar.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 2.3.2007 - 0:38

Káva jako způsobitel celulitidy, to slyším prvně, alespoň vím, co dávat k narozeninám svým konkurentkám :o))


Od: Martina Bittnerová - 2.3.2007 - 11:14

Míšo- je vidět, že jsi akční žena.-) A používáš rafinované prostředky boje.-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0221 s