Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mišíkova růže neuvadá

08.03.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mišíkova růže neuvadáMůžete sedět nad papírem hodiny. Okousat konce tří propisovaček. Pak to vzdáte a ve spojení s ním zvolíte větu neustále se opakující, fádní. Posuďte. Vladimír Mišík (narozený 8. 3. 1947) je legenda. A kytkám na okně dejte novou vodu! A jemu pugét, že je přes něj sotva vidět.

Legendou se člověk stane v momentě, kdy na jeho písničkách uletí muzikantské sestavy v hospodách a kolem ohňů na českých řekách, kdy dvacetiletí borci na úspěšně rozjetém večírku sáhnou po cédéčku a atmošku noci podtrhnou ryze českým bigbítem s ním. I když si to cedéčko půjčili od táty, či dokonce od dědečka.

Nemám rád nacionální vyčlenění, nemám ale rovněž rád tzv. globální sound, kdy člověk nepozná, zda už to vzniklo, jestli se mu to jen nezdá a přemýšlí, zda se z toho probudí. Pozor, nezaměňovat s world music, to je zas něco jiného a tuze voňavého.
Že se Mišík motal už u Komet můžeme, ještě, ve výčtu dalšího, pominout. V 60. letech spoluzaložil Matadors a to je už nějaká značka. Chvilku u Petra Nováka ukončila spolupráce s dalším malýmvelkým mužem českého bigbítu, Radimem Hladíkem a jejich Blue Effectem.
Vladimír Mišík je jeden z muzikantů, kteří přiznávají, že text tvoří polovinu písničky. Ono to není tak samozřejmé, fakt. Díky tomu, v době, kdy nesměl vystoupit na pódium, se objevoval občas u někoho jako host písničkář. Ale to on není. Je rocker s rockerskou duší věřící ve schopnost české výpovědi ve svých písničkách s bytelným spodkem.
A pak přišel Dží Erno &Sedivý a roztlačili Flamengo. S Vladimírem Gumou Kulhánkem vytvořili rytmiku, která snad nemá obdoby. Natočili Kuře v hodinkách s texty Josefa Kainara. První schod k legendární pozici vystoupali. V druhé polovině sedmdesátých let zakládá Mišík ETC... a i přes občasné zákazy vystupování je můžeme vídat dodnes. Deset řadových alb, o kompilacích nemluvě. Kuře v hodinkách mnozí považují za nejlepší českou rockovou desku.
Promítněte si, co za ty roky musíme u Mišíka vzít určitě za hity. „Stříhali do hola malého chlapečka“. „Proč ta růže uvadá“. „Variace na renezanční téma“. „Doky, vlaky, hlad a boty“.
Jmenuji je proto, abych podpořil Mišíkovu vizi, když za písničkou, která přetrvává roky, viděl básníky typu Kainara, Hraběte, Gellnera, ale i Dědečka a jeho samého a jejich poselství ve spojení s oslavencovou hudbou zasadil touto autorskou přítomností do věčně zeleného světa.
Hobluj, Vladimíre.
Stavím se do fronty gratulantů. Dej nám pánbů kýbl bublin.

Zdroj obrázku:svet.czsk.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2537 s