Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jsme na cestě, Mr. Kerouac 12.3.1922-21.10.1969

12.03.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jsme na cestě, Mr. Kerouac   12.3.1922-21.10.1969Nestálost. Nejen ve vztahu k milované bytosti. Vnitřní přetlak, lze říct až nervozita, která žene člověka pořád dál a zase zpět. Odmítnutí zdánlivého blahobytu a tím zároveň oficiálního státního establishmentu své doby. Touha svůj život prožít, ne jen přečkat. To byla životní cesta amerického spisovatele Jacka Kerouaca.

Mladému klukovi z Čech se před oči dostane Burroughs, Ginsberg, Cassady, ale i Bukowski a Ferlinghetti a doma, přímo před nosem, noční Prahu brázdí Václav Hrabě. Nemůže souhlasit se vším, nemá jejich životní zkušenost, ale oslovuje ho to určitě.
Ale Alan Ginsberg se stane v Praze i jeho majálesovým králem a zdá se, že svítá.
Chvíli to bylo možná lepší, jenže to každý z nás byl kluk, co bydlel v keckách a kouřil svoje Rotmans. O tom už dávno ani muk,“ napíše pak do nějakého písňového textu o té době. A chvíli poté se mu, konečně, do rukou dostává čítanka celé podařené svity „Na cestě“. Autor Jack Kerouac, guru té party. Alespoň jak ho chápe našinec.
Povídá si o tom s Miroslavem Bubákem Fraňkem, kapelníkem a kytaristou a podává mu přednášku o tom, co je „bop“. Pak spolu udělají celé album s titulem té čítanky, monotématický pohled si mohou dovolit, už toho udělali spolu dost a on zpěváku Zdeňkovi Jakubcovi (dnes Pumpa) , který má v hrdle málokdy slýchaný feeling, do huby napíše „Z rádia v autě pro nás hráli bop, vedle spal Kerouac a zdál se trop, pták letěl českou krajinou … já tam kopnul vzteklou. Ten výlet jsem si strašně dlouho přál, on pořád nemoh´ i když já mu psal. Hnal někam jinam většinou … hlavu dálkou spletlou.“
Houby. Bop tehdejší rádia nehrála a Kerouac přijet nemohl, už se na to díval z oblak. Dneska už se tam motá i Bubák a my se Zdeňkem můžeme zkřípat chrupem, z nenadálého konce toho velmi voňavého projektu.
Dlouhá léta nás bachoval svým rádoby otcovským zrakem normalizační president a vnesl do života české společnosti chlad a do mezinárodních vztahů mráz, posbíraný na Sibiři a vydávaný v plén pod všeříkajícím názvem „studená válka“. A Na cestě, ale i Mág a třeba Dharmoví tuláci přestávali být čítankou na pár večerů a stávaly se skoro biblemi života.

Kulturní, zde literární produkt v podobě knihy, musí vonět. Přivoňte. Pokud tam nic není, může kniha klidně na jezuitskou hranici. Čas od času dělám selekci své knihovny pod tímto úhlem pohledu. Představte si, beatnici jsou tam pořád.
A vo, vo tom to je, říká jeden, dnes velice používaný, slogan.

Zdroj obrázku: fascicle.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0303 s