Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nebojte se pavouků! Jsou prima!

21.03.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nebojte se pavouků! Jsou prima!Myslel jsem, pavouk je krutý, surový, vypočítavý, krvežíznivý, vraždící mouchy...,“ domníval se zprvu Wilbur.

Po přečtení oblíbené dětské knížky &Sarlotina pavučinka poznáte, že vše vypadá jinak. &Sedý nenápadný pavouk se honosí oddaným, láskyplným srdcem, je chytrý,  věrný a dokáže naplno prožít svůj život i pro druhé, aniž by dával najevo slabost.

I když knížka je deklarována jako dětská, skutečně malým dětem by se měla předčítat s jistou opatrností. Přímočará sdělení hrůzostrašných nepříjemností, v nichž si libují některá zvířátka, by mohla vyvolat spíše lítostivý pláč. Zatímco pavouk tu získal aureolu, např. krysa by mohla skončit pro tentokrát na indexu. Na druhou stranu se jedná o výtečné zpracování roku na vesnické farmě, kdy děti zprostředkovaně nahlédnou do tajemství přírody. Pavouk &Sarlota představuje doslova chodící encyklopedii a díky živé představivosti a fantazii malé Fern také lehce porozumíme zvířecí řeči. Pobavíme se vtipnými a humornými kousky, které provádějí lidé i zvířátka, třeba když se tlustý a neohrabaný vepřík učí snovat pavučinu.

Životní úděl čuníka Wilbura by se naplnil jednoho podzimního dne, tak jako všech příslušníků jeho rodu, kdy by skončil v jitrnicích a šťavnaté šunce. Náš pašík se ale narodil přímo dvakrát. Jednou zásluhou útlocitné Fern, podruhé jeho osud zvrátila chytrá pavoučice. Vymyslela lest, podpořenou vlastní prací a pán tvorstva se dal lehce oklamat pouhým členovcem. „Čemu nerozumím, to nemám ráda, znepokojuje mě to,“ a  zázrak se stává nezpochybnitelnou skutečností. Autor E. B. White s laskavou nadsázkou vylíčil zvířata a děti jako rozšafné jedince se selským rozumem a drobnými slabostmi, na rozdíl od dospělých, kteří za nimi už trošinku zaostávají.

Knížka mile ilustruje napínavý příběh o opravdovém přátelství, jež se zrodilo v jedné stodole. Na pomezí fantazie s neznatelnými prvky bajky popisuje skutečný život se všemi nástrahami, ale i nezištné chování až sebeobětování. Ve výsledku spolehlivě zvítězí dobro. A tak má správná pohádka vždycky skončit.

Knížka vyšla už ve 23 jazycích v úctyhodném nákladu 45 miliónů výtisků. Podle této nesmrtelné předlohy, kterou napsal autor Myšáka Stuarta Littlea E. B. White, vznikl stejnojmenný film, jenž se právě nyní promítá k velké radosti dětí i v našich kinech.

E.B.White: &Sarlotina pavučinka. Vydalo nakladatelství FRAGMENT v roce 2007.
Zdroj fotografie: fragment.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0461 s