Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Drsňák s duší romantika

20.03.2007   Kateřina Švagrová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Drsňák s duší romantikaVytvořil spoustu rolí, z nichž některé se staly již kultovními. Stejné platí o filmových hláškách, již jeho postavy vypouští z úst jako kulomet. Dobrácký policista, tajemný psycholog nebo milující otec - to vše a ještě mnohem víc je americká hollywoodská star Bruce Willis, jenž včera, 19. března, slavil své 52. narozeniny.

Bruce Walter Willison se narodil 19.3.1955 na americké základně v Německu americkému důstojníkovi Davidu Willisovi a jeho německé manželce Marlene. O dva roky později ale jeho otec opouští vojenskou službu a vrací se i s rodinou do New Yersey, kde začne pracovat jako svářeč.
V roce 1971 po rozvodu rodičů, kdy je mu 16 let, odchází Bruce z domova. Po střední škole vyzkouší několik zaměstnání – tovární dělník, automechanik, hlídač v chemické továrně apod. K umění se dostává po troškách – hraje na foukací harmoniku ve skupině Loose Goose a zároveň se v roce 1977 zapisuje na Montclairskou státní univerzitu, kde navštěvuje dramatický kurz a obchází konkurzy, které mu vynesou první roličku – účinkování v reklamě na džíny Levi´s 501. Věnuje se také divadlu, kde si ho všimnou filmoví tvůrci a díky nim dostává, zpočátku jen maličké, role ve filmu a televizi.
Teprve po divadelním vystoupení v dramatu Sama Shepharda Láskou posedlí na Brodwayi a po malé roli zločince v té době úspěšném seriálu Miami Vice, dostává Willis šanci předvést své herectví v komediálně laděném detektivním seriálu Moonlighting. Zde spolu se Cybil Shephardovou vytváří ústřední dvojici detektivů a dostává zde prostor ukázat svůj komediální i hudební talent. Za roli Davida Addisona získává televizní cenu Emmy za rok 1987. Roztomilé hádky Davida a Madelyn rozesmívaly diváky po dobu čtyř let, kdy se seriál s velkým úspěchem vysílal, ale také přímo dováděl k šílenství Willisovu kolegyni Cybil, jež svého hereckého kolegu nemohla vystát.
Díky tomuto seriálu Bruce Willis získává roli v úspěšné komedii Schůzka naslepo, kde si zahrál po boku Kim Basingerové. A to již jeho hvězda začíná pomalu stoupat vzhůru, protože v roce 1988 přichází jeho chvíle, kdy ztvárňuje legendárního hrdinu Johna McTiernana ve Smrtonosné pasti. K této roli se vrátil ještě dvakrát, ale úspěch úvodního snímku se nepodařilo překonat. Pro Willise byla tato role zlomová, ale také trochu nešťastná, neboť se díky ní nechtěně zařadil do šuplíku drsných hrdinů s ironickými a suchými hláškami. Nutno ale dodat, že mu tato „nálepka“ sedí ze všeho nejlíp.
Dále v jeho filmografii následuje mnoho úspěšných, ale i nepříliš zdařených filmů, jako je Ohňostroj marnosti, Smrtící myšlenky, Hudson Hawk, Barva noci a především Poslední skaut, kde Willis vytvořil legendární postavu zhýralého policisty s ironickým pohledem na svět, okořeněným drsnými výrazy a notnou dávkou cynismu.
V roce 1994 přichází velký úspěch v podobě boxera Butche, jehož postava je součástí dnes již kultovního snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Tato drsná podívaná zalitá krvavou řekou vynesla do hvězdných výšin nejen jejího režiséra Quentina Tarantina, ale také rozhořela uhasínající star Johna Travolty. A především Willis opět dokázal, že on má stále co říct a to dosti důrazně.
O rok později se Bruce potřetí a prozatím naposledy (i když debaty ohledně čtvrtého dílu této série se táhnou již několik let) převtělil do postavy policisty McTiernana ve Smrtonosné pasti, kde mu parťáka vytvořila černošská hvězda Samuel L. Jackson. S ním se o několik let později setkává v napínavém a tajemném thrilleru Vyvolený.
Dále přicházejí filmy jako Dvanáct opic, kde náš hrdina ztvárňuje duševně chorého jedince, jenž se snaží zachránit svět před vyhynutím. Sci-fi Pátý element, rádoby pokus o klasický western Poslední zůstává, &Sakal, či Armageddon, jehož hlavní hrdina chrání svoji dceru před láskou, ale především zachraňuje zemi před ničivým meteoritem.
Aby se Willis vymanil z krabičky kladných drsňáků s policajtskou plackou v ruce, čas od času přijímá role, již jsou na míle vzdáleny jeho stylu, ale přesto v nich exceluje – jako např. v roce 1999 &Sestý smysl, kterým se jeho režisér M. Night Shyamalan zařadil mezi nejlepší hollywoodské režiséry a Bruce své skalné fanoušky mile překvapil a další si získal.
Naopak typickou postavu vytvořil v akční komedii a jejím úspěšném pokračování: Můj soused zabiják 1 a 2. Jedním z jeho posledních snímků se stala zfilmovaná verze kultovního komiksu Sin City – město hříchu. Zde Willis vytvořil stárnoucího policistu, který se před odchodem do penze rozhodne zachránit mladičkou dívku ze spárů šíleného senátorova syna, čímž však ztrácí svůj život.
Bruce Willis se během své kariéry stihl také oženit s hereckou kolegyní Demi Moore, s níž má tři dcery. Jejich manželství se zdálo být šťastné po dobu několika let a představovalo jedno z mála hollywoodských manželství, které odolávalo trendu rozvodů, ale nakonec se konec nevyhnul ani jim. Po mnoha bouřlivých hádkách se v roce 2000 v tichosti rozvedli, ale přáteli zůstávají i nadále. Snad kvůli svým dcerám, již oba milují, možná i kvůli sobě samým.
Kromě herectví a jeho rodiny, jež je pro Willise nejdůležitější ze všeho na světě, se také rád věnuje rockové hudbě. Má svojí kapelu, s níž jezdí na turné a také natočili několik alb.
I když sám žije v přepychu a bohatství, nezapomíná na své rodiče, jenž zabezpečil do konce života, ale také se věnuje charitě. Společně s Demi založili webové stránky o adopci a napomáhají osiřelým dětem najít nové rodiny.




Zdroj fotografií:  www.mujweb.cz/www/BruceWillis


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0459 s