Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dojemnější lidský svět

23.03.2007   Kateřina Švagrová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dojemnější lidský svět„Buď věrný svým lidským pánům, chraň svou rodinu za každou cenu.“ Tak zní prastará psí úmluva, kterou kdysi dávno uzavřeli labradoři mezi sebou. Že své páníčky ohlídají a ochrání.

Pilní čtenáři si jistě vzpomenou na knihy, v jejichž názvu se objevovalo slovo „prevít“. Jejich vypravěčem a hlavním aktérem bylo malé dítě, které svým rozumem a svýma očima popisovalo zkoumání světa kolem sebe.
Podobná kniha se nám představuje pod názvem Poslední rodina v Anglii. Vypravěčem a průvodcem příběhu však není malé dítě, ani dospělý člověk, ale pes. Černý labrador Princ, jenž žije v anglické rodině a čtenáře provází „svou“ rodinou, svým psím světem, který prožívá v tom lidském. Podle dávné labradoří úmluvy se musí tato rasa chovat určitým způsobem, má různé zvyky a pravidla, jež nesmí porušit.

To však hlavní hrdina nemá vůbec lehké, neboť ostatní rasy se této úmluvě posmívají a všelijak se snaží Prince zlákat, aby pravidla porušil. Naštěstí má Princ svého rádce a učitele v podobě starého labradora Henryho, jenž ho provází strastmi a nástrahami života a učí ho, jak jim odolat a tím dodržet úmluvu.

Princova rodina se mezitím dostává do krize, přichází problémy v manželství, smrt v rodině a dokonce i pokus o sebevraždu a labradoří ochránce se cítí nešťastný, že své rodině nedokáže pomoci a jeho povinnosti mu pomalu začínají přerůstat přes hlavu…

Tato kniha popisuje zvláštní pohled na svět, neboť ze psí perspektivy se lidské problémy a lidský svět může zdát jiný, dojemnější. Je zajímavé sledovat, jak psi reagují na naše chování a jak si vysvětlují lidské reakce. Možná že kniha nečerpá z vědeckých podkladů, podle kterých autor vystavěl psí chápání, možná se jedná jen o jeho nezměrnou fantazii, přesto vím jístě, že Poslední rodina v Anglii je příjemnou změnou v současné nabídce knih.

Autor knihy Matt Haig se narodil v roce 1975 v Sheffieldu, absolvoval univerzitu v Hullu a Leedsu. Kromě Poslední rodiny v Anglii napsal další román Dead Fathers Club, ve kterém se jedenáctiletý chlapec snaží osvětlit smrt svého otce a zabránit svému strýci, aby žil s jeho matkou a zabral rodinný podnik. Autor má velice rád Shakespeara, jehož motivy a prvky se promítají do Haigových knih.

Vydavatel: nakladatelství Argo
ZDroj fotografie: argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2787 s