Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hovory s Bohem

11.04.2007   David Šeterle   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hovory s BohemČeskou premiéru měl na festivalu Pražské brány na konci března také film Hovory s Bohem. Řada knih Hovory s Bohem od Donalda Nealea Walsche je celosvětově známa a patří dnes mezi jedny ze základních knih, co se duchovní a esoterní tématiky týče. Na rozdíl ale od jiných zfilmovaných knih, zde jsem byl naprosto bez očekávání, neboť samotné knihy se skládají z otázek a odpovědí a žádný zvláštní příběh se v nich neodvíjí.

Překvapení bylo tedy na místě. Příběh filmu se odvíjí na dvou rovinách: již známý Donald Neale Walsch, jenž pořádá besedy a objíždí své čtenáře po celém světě, a na druhé straně vzpomínky na dobu, kdy ještě Walsch patřil mezi obyčejné lidi, kdy opustil svoji rodinu, přišel o zaměstnání a v důsledku autonehody pak přišel i o bydlení. Z obyčejného člověka se stal bezdomovec.

Měl jsem v hlavě uložené, že Walsch svoje knihy začal psát, když byl sám v hluboké krizi. Začal však psát až tehdy, kdy tu nejhlubší krizi překonal, kdy se začal vracet do života a ze svého nejhlubšíha dna. Na životopise autora lze vždy pozorovat, na kolik jeho myšlenky, jeho tvorba a díla jsou skutečná, převedená v praxi a nakolik rozporů je mezi jeho teorií a praxí.

Film velice jemně zařazuje Walsche mezi ostatní lidi, ztrhává onu gloriolu světoznámého autora a ukazuje jeho obyčejnost, pochybnosti, minulost a lidskost. Přitom ale lze vidět záchytné body, pomocí nichž se vyvíjel a dosáhl svého uznání: pokora k životu, otevřenost k druhým lidem, touha pracovat a tvořit a především neustálá sebereflexe – hodnocení svých činů, ať byly jakkoliv bolestné pro něho či pro jeho blízké.

Celým filmem prostupuje příjemné souznění: souznění lidí. Člověk vždycky nachází odezvu ve svém okolí. Vnější život zrcadlově odráží ten vnitřní a odpovědný jsem za něj jen a právě já. V tomto pramení pokora a také síla, proč a jak měnit vlastní život. Kromě Walschova vyznání a příběhu krize jeho života film přibližuje cestu, jak dojít k vlastnímu naplnění života, jak začít s hovory s bohem.

Stále mě uchvacuje myšlenka, jak podstatně jiný je tento typ filmu. Kolik nových témat a myšlenek se v něm nachází oproti věčně probíraným tématům konvenčních filmů. Jak silně působí celá myšlenková platforma, na němž film stojí a jež každou svou myšlenkou se liší od běžné filmové produkce. Jaké otázky otevírá takový film. Jak bude vypadat naše společnost a jaké budou děti, když budou sledovat takové filmy a když takový duch protká celou kulturu a umění?


Hovory s Bohem (Conversations with God).
Film USA 2006, 109 min.
Žánr: dobrodružné / drama.
Režie: Stephen Deutsch.
Scénář: Eric DelaBarre, Neale Donald Walsch.
Hrají: Henry Czerny (Neale Donald Walsch), Vilma Silva (Leora Garcia), T. Bruce Page (Fitch), Ingrid Boulting (Sunny), Zillah Glory (Carly) a další.


Zdroj fotografií: http://www.cwgthemovieonline.com /
Další informace o knihách Donalda Nealea Walsche zde



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0323 s