Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sny se staly tělem

08.04.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sny se staly tělemaneb dámské vložky, sladký domov, sterilní společnost


Skvostně vybavená monografie se sametovým hřbetem a prořezávanou schránkou skrývá mnohá překvapení. Výtečný design, jako značkové oblečení zakrývá nešťastný pohled na svět. Aby nedošlo k mýlce, nápadité Peštovo dílo pouze zobrazuje a komentuje studenou, odcizenou společnost.

Daniel Pešta, rodák z Prahy, střídavě žijící i ve Frankfurtu nad Mohanem, výtvarník se zasněným pohledem upřeným skrz stávající okamžik, vidí svět jinýma do očima. Dokáže nahlížet do hlubokých neuchopitelných sfér a prezentovat, odhalovat a organicky je včleňovat do tvorby plné symbolů i metafor, která se přesto vyznačuje srozumitelnou čitelností.

Publikace mapuje jeho tvůrčí období od počátku devadesátých let. Rané práce nacházely inspiraci na pomezí snové abstrakce a figurální malby, posléze hledal zalíbení ve fascinujícím řádu vesmíru, aby se nakonec věnoval tvorbě s existencionálním podtextem a reagoval tak na špínu v životě jednotlivců i společnosti.

Paleta, štětce a barvy rozhodně nepatří k jeho stěžejním výtvarným prostředkům. Často sahá po netradičních, i když mezi dnešními umělci již rozšířenými materiály a efektně s originálním nábojem jim predestinuje nový, nečekaný, mnohdy šokující život. Tak opětně objevuje výtvarnou sílu nití, špendlíků, kamenů, dřeva, krajek, obvazů, kůže chlupů, drátů, dámských vložek...Materiál nemusí vždy budit důvěru, nepatří mezi klasický, výsledné asambláže vypovídají, informují, varují, ale nesoudí. Všímá si zraňujícího dětství, týrání, temných stránek duše, nesouladu ve vztazích, zamýšlí se nad tradičním pojetí rodiny a nad ztraceným souzněním. Zobrazuje traumatické stavy, beznaděj a zmar, ztrátu sebe samého. Pozastavuje se nad konflikty, jež přináší překotně pádící svět zaměřený na konzum a výkon, kdy je člověk bez vůle a mnohdy i manipulován. Snad jen světlé tóny znamenají určitou naději. Při nazírání díla by ale divák neměl zapomenout, že výtvarník zobrazuje dle svého naturelu pouze část dnešní doby, není celkovou výpovědí o „depresivním stavu světa“.


Výpravnou publikaci výtvarníka Daniela Pešty s názvem Sweet Home vydalo nakladatelství ARGO v roce 2006

Knize se dostane nevšedního křtu v podobě divadelního představení. Na motivy Peštovy monografie s názvem Sladký domov napsala šéfredaktorka nakladatelství Argo Eva Slámová spolu s Rorym OConnorem scénář.

11. dubna od 19,30 bude tato hra v provedení Dočasné šejkspírovské společnosti při Jedličkově ústavu uvedena v Paláci Akropolis (Kubelíkova 27). Současně tamtéž proběhne výstava z děl Daniela Pešty.

Zdroj obrázku: argo.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0425 s