Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vůně léčí i zkrášluje

15.04.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vůně léčí i zkrášlujeOblak vůně z vonných tyčinek stoupá do oblak jako oběť bohům


Přestože západní evropské civilizace zažívají boom aromaterapie teprve posledních sto let, znali a pečlivě ji tajili šamani dávných civilizací. Léčivé i omamné byliny používali nejen jako tajemnou zástěnu svých kouzelnických zaříkávání, ale zcela regulérně, mnohdy s úspěchem (někdy také ne) jimi pomáhali nemocným. Zvlášť zajímavé – otupující, povzbuzující, mystické prožitky nabízely kouřové vůně při pálení aromatických bylin, při nichž se jejich magická síla násobila.

Všechny tyto dávné poznatky se ústním předáváním uchovaly, rozšiřovaly a s plnou silou vstoupily i do dnešního moderního života. Na počátku, jak jinak, stála náhoda. Kolem roku 1920 francouzský lékárník René Gattefossé činil pokusy s esenciálními oleji, kdy si ošklivě popálil ruku. Zcela instinktivně ji potřel levandulovým esenciálním olejem, jenž zázračně pomohl. A to byl začátek moderní aromaterapie. Už v roce 1928 se zasloužil o její definici v odborném časopise. Ještě předtím Jean Valnet pomocí esenciálních olejů léčil těžké popáleniny, které způsobovaly vojákům výbuchy granátů v zákopech první světové války. Přitom objevil i hojivou sílu i v oblasti emocionální, léčil psychiatrické pacienty. A poslední posun, zvlášť oceňovaný ženami, učinila Marquerite Mauryová, když začala využívat esenciální oleje v oblasti kosmetické a regenerační.

Nová knížka, zabývající se aromaterapií, velice podrobně a fundovaně seznamuje čtenáře s podstatou této staronové techniky léčby. Seznámí nás s vlastnostmi a způsoby používání esenciálních olejů, zjistíme, že úplně nevinné při své vysoké koncentraci zdaleka nejsou a práce s nimi zaslouží přece jen nějaké znalosti. A právě ty přináší fotografiemi bohatě ilustrovaná „učebnice“ vůně. Pokud se do tajů olejů ponoříme úplně vážně, můžeme si také zkusit nějaký vyrobit. Ten nejjednodušší způsob asi znáte – při loupání citrusů se objeví na slupce kapička drahocenné esence.

Vonné substance použijeme k provonění místnosti, přidáváme do koupele, do masážních olejů, ale i při vaření nebo k ovonění čistících prostředků. V dalších kapitolách autorka popisuje nepřeberné množství konkrétního využití aromaterapie pro krásu, pro zlepšení nálady a vyvolání kladných emocí, upokojení mysli, pro relaxační masáže unavených svalů i léčebné metody při jednotlivých onemocněních. Knížka bude sloužit jako návod, protože přináší cenné poznatky, ke kterým se čtenář bude dozajista neustále vracet. Přece investice, zvláště ta preventivní, do svého zdraví se dnes více než dříve vyplatí.


Knížku Aromaterapie od A do Z sestavila Gill Farrer – Hallsová a vydalo ji nakladatelství METAFORA v roce 2007



Zdroj fotografie: vlastní, zdroj obálky knihy: metafora.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0886 s