Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Přikryjte mě květinou

21.04.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Přikryjte mě květinou

Móda hippies vynutila přezíravé úšklebky na tvářích návrhářů úspěšných salónů v branži. Na chvíli. Veselost a barevnost obsadily bulváry světa, pronikly na pláže a objímaly lokty žáků a studentů v učebnách všech stupňů školství. „…tenkrát ještě holkám rostly vlasy ...“ zpívá Michal Prokop. Nejen jim.


Vznik bezproblémového pohledu na svět můžeme zasadit někam do let 65-69 minulého století a tím i módy s ním spojenou. Přinesl otevřená vrata imaginaci. Především se cenila vlastní fantazie a chuť si něco vytvořit, předělat šedivost ulice. Nasadit vstřícný úsměv na tvář, mít pochopení pro člověka vedle sebe. Směs etno prvků se přeléval z místa na místo a eskymáci se dozvídali, jak se zdobí indiáni a naopak.
Z pohledu "Hot Couture" v antimódě hippies zakotvily, asi ne v dějinách prvně, přírodní materiály. Řemínky nošené na všem, co kouká z těla. Na krku, zápěstí, kotnících. Korálky. Ty vídáme čas od času dodnes.
Babičky jsou štěstím bez sebe, pletou doma vestičky na jehlicích, háčkují a o jejich výtvory je zájem. Konjunkturu zažívají výrobci a prodejci šátků. Nosí se ve vlasech, u pasu a kus plavek zastanou, když se jde do vody. Pokud se tím dotyčné vůbec trápí.
Vyměňují se talismany a brejličky, malé kulaté lenonky, někdy se nosí bez dioptrií. Borci i skla vynechávají. Prodloužené upjaté pseudouniformy na útlých chlapeckých postavách. Beatlové v nich vystupují a fenomén se dostává na přebal jejich LP desky „Seržant Pepper“.
Květované košile se stávají téměř dresem a výrobci dosazují velké, špičaté límce ve snaze alespoň trochu ovlivnit výrobní strategií dění „tam venku“. Velké uzle na barevných kravatách jsou pevné, pod límec, kolem krku, vede většinou jen gumička. Holky nosí dlouhé sukně a na nohou přívětivé škrpálky. Kalhoty do zvonu zde vynechat nelze.

„Make love, not war!“ (Milujte se, neválčete!) „Let your minds be free!" (Osvoboď svou mysl!) A heslo hesel doby „Power flower“ (Síla květin). Ústřední motivy života, kde už nejde jen o módu. Vyznavači se trhají od svých rodin a směřují do náruče přírody.

Do literárního povědomí vstoupila má milovaná beat generation. Stává se hlásnou troubou svého času. Spisovatelé a básníci Ginsberg, Burroughs, Bukowski a další jsou známí především doma ve Spojených státech amerických. Po letech, divme se, mají pořád co říct.
Miloš Forman deklaruje svůj postoj k době ve slavném fimu Hair. I když a možná právě proto, ho natočil až za mořem.

15. srpna 1969 začíná na poli Maxe Yasgura nedaleko městečka White Lake Woodstock. Dědeček všech hudebních festivalů. Největší manifestace lásky. Přímí účastníci nesou svůj životní styl do světa. V základech se chvěje (alespoň zdánlivě) i studená válka. Hippies hudbu zařadili do centra svých zájmů.

Přehlídka čelenek, batikovaných trik a sandálků se konala v davovém provedení. Ale čím dál častěji byly slyšet i výkřiky s požadavky po všech možných drogách. Útěk z normality za každou cenu. I za tu nejvyšší. A většina davu si uvědomila, že tudy cesta nevede.
Už to není o módě a přiznám se, experimentování na této cestě jsem nikdy nerozumněl.
Setkání s hippie stylem oblékání zůstává snad sympatické pořád. Dnes už bez ohledu na generace.
„ … kytky stále ještě kvetou ...“ zpívá i Wabi Daněk. Folkem to, nakonec, začínalo.

Zdroj fotografie: grokdotcom.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.031 s