Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Láska podle návodu

09.05.2007   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Láska podle návoduZatímco dřív se v kotlíku nad ohněm míchal a škvařil čarovný nápoj lásky, dnes nám místo kouzel renomovaní psychologové i naprostí laici nabízí návody na lásku. Dá se jim věřit? Existují nějaká pravidla na to, jak si lásku získat a jak si ji udržet?

V současné době vzbudil mnoho pozornosti bestseller známého svůdníka Tomáše Baránka „Jak sbalit ženu“. Knihu prezentovanou jako praktickou příručku technologie lovu rozhodně nemůžeme označit za psychologii, ovšem přestože čtenář od knihy očekává víc pobavení než skutečné rady, musím uznat, že v ní rozhodně nalezne i zajímavé postřehy. Co se týká samotné taktiky lovu, za nejzásadnější faktor Baránek považuje originalitu a rafinovanou vtipnou drzost. Mužům radí trochu se snažit a trochu předstírat nezájem, a tak si každá průměrně zasvěcená čtenářka dříve či později uvědomí, že stejné rady by se mohly udílet i opačnému pohlaví. Ostatně, "balení je hra" a tuto hru hrají dva herci, zřejmě s velmi podobnou taktikou. Přestože knihu neodsuzuji a opakuji, že v ní naleznete spoustu zajímavých postřehů, některé pasáže působí přeci jen bizarně. Především způsoby oslovení cizích dívek, ty možná ocení nejmladší generace, ale pochybuji o jejich blahodárném vlivu na rozumnou dospělou ženu.

Zatímco Baránek "řeší" skutečně jen získání partnerky (byť jen na jednu noc), s problémy vztahu a vzájemné komunikace nám rozhodně nepomůže. Na to se musíme obrátit na skutečného odborníka. Osobně doporučuji světoznámou příručku "Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše" autora Johna Graye. Kniha je skutečnou učebnicí, která nás učí, jak vytvořit plnohodnotný láskyplný vztah, jak pochopit svého partnera a také sám sebe. Na spoustě příkladů vysvětluje Gray své teorie o tom, jak vztahy fungují. Vysvětluje, proč se muž uzavírá do sebe, proč se snaží podávat řešení, proč pro práci zapomíná na rodinu. S nepochopitelnou pravdivostí, protože on je přeci muž, líčí pocity ženy, a tudíž vysvětluje, proč se žena cítí dobře při nakupování, proč potřebuje mluvit o svých problémech, proč si připadá přetěžovaná. Gray nám natolik skutečně dokáže popsat a zdůvodnit jednání toho druhého, že jej nejen pochopíme, ale zároveň v sobě objevíme schopnost takové chování (odlišné od našeho) respektovat. Přestože Gray dělí svět na mužsky marťanský a žensky venušanský, vyvrací zažité teze o pohlavích, jako např. že ženy jsou slabé a muži silní, ženy láskyplné a muži bezcitní... Podle Grayova názoru můžeme všichni být sebevědomí, láskyplní, tvořiví, rozhodní a silní. Stačí k tomu vlastně velice málo, abychom důvěřovali sami sobě a tolerovali druhé.



Zdroj fotografií:knizniweb.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0418 s