Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Láska ji dohnala pod vlak

24.05.2007   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Láska ji dohnala pod vlakPřevést dějově i psychologicky náročný a rozsáhlý román L. N. Tolstého Anna Kareninová na jeviště se podařilo v divadle ABC. Hned v úvodu je třeba říci, že překvapivě dobře.


V minimalisticky sdělné scéně (J. Ciller), která se snadno proměňuje do různého prostředí a v bohatých šlechtických kostýmech (Z. Rusínová), košatí příběh lásky a vášně, tolerance a rozbíjení společenských tabu s tragickým, frustrujícím koncem.

Krize rodiny Oblonských, způsobená nevěrou Stěpana (L. Jurek) navodí ústřední téma – tehdejší společenské rozvržení hodnot, které v podstatě nelze přestoupit, nerovnoprávné postavení ženy nejen v manželství. Zklamaná Dolly (S. Jachnická) se nakonec tiše podřizuje a zůstává pokornou manželkou a matkou. Její sestra Kitty (H. Vagnerová) je okouzlena Amorovým šípem, jež po ní nevědomky vystřelil lev salónů Vronskij a odmítá letitého přítele Levina. Když prozří, upadne do depresí a teprve později volí tradiční jistotu. Anna Karenina, žijící též v manželství z rozumu, se snaží před láskou Vronského uprchnout, aby nakonec podlehla. Její postava se však k neupřímné měšťanské společnosti staví čelem, bez tehdy běžného pokrytectví a zastírání. Svůj vztah přiznává manželovi i salónním drbnám z vyšších kruhů. Ty zprvu její flirtování oceňují, ale když začíná, nedbaje konvencí, s Vronským žít, vyvrhují ji ze svého středu.

Představitelka Anny M. Badinková (v alternaci s L. Vlasákovou), přes své mládí přesvědčivě interpretovala vášnivou a zamilovanou ženu, trpící matku, jež se musí pro lásku vzdát syna, žárlivou, nenávistnou i apatickou, závislou na utišujících lécích až po fatální rozhodnutí skoncovat s nanicovatým životem. Její zamilovaný protihráč, elegantní švihák Vronský (M. Mňahončák), ji sice miluje, ale společenský tlak na jeho postavení připravuje Anně chvilky rozčarování. Starý Karenin v podání V. Čecha působí jako tolerantní, chápající muž respektující pobláznění své ženy se všemi důsledky z toho vyplývajícími. Je spíše politování hodnou postavou než bezohledným kariéristou. Nabízí se pak otázka, proč od takového člověka Anna odchází?
Autorem autobiograficky zamýšlená postava knížete Levina vyznívá velice rozporuplně a nejednoznačně, tím pádem životně. Bodrý sedlák, bez zásadních iluzí, si přeje v klidu žít. Jeho výbušná povaha se obrací paradoxně proti ženě a plačícímu dítěti, aby se naopak klidně nechal vláčet vychytralým správcem. Představitel H. Čermák dodal zemitému, městských intrik vzdálenému, knížeti pečeť rigidní pevnosti ruského báťušky.

Další postavy, i přes menší prostor jim daný, s přehledem sekundovaly hlavním představitelům, např. aristokratická matka Vronského v podání R. Fidlerové nebo magický tulák Z. Tomeš a vytvořily souznící akord. Na tom má jistě zásluhu vedení režiséra P. Gábora, že umožnil všem si „zahrát“. Vypadá to, že ansámbl MDP se pomalu herecky sžívá a dokáže si troufnout na interpretaci přepisu slavného románu, jenž velice hluboce a plasticky proniká do nitra lidských a milostných vztahů.

Divadlo ABC. Premiéra 22. dubna 2007. Psáno z reprízy 24. dubna 2007
Foto: archiv MDP



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0301 s