Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Prokletí prokletí

21.05.2007   Jiří Kočí   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Prokletí prokletíKdo koho proklel? Jak se proklíná? Top 30 nejúčinějších proklínacích formulí! Verlaine a Rimbaud byli v Romantince. Čtěte uvnitř listu!
Tak by mohl začínat titulek Blesku, ale Rozhledna je seriózní čtivo a tak následující text bude lehkou připomínkou, že "Jací kteří" z nadpisu byli tématem středečního literárního pořadu Rozhledny.

16.5.2007 v čajovně Romantinka proběhl pořad Rozhledny Prokleté vztahy. Vlastně jsem ani neměl v plánu tam jít, ale nakonec jsem se zdržel v Praze dostatečně dlouho a doma bych už stejně nic nestihl, no a vyplatilo se.

Rady úvodem: Do čajovny vždy čisté ponožky, zjistěte si pohledem, zda-li jsou lidé uvnitř bosí, nestyďte se zeptat na cukr, čaj je horký a mokrý.

Můj příchod byl ve znamení úvodního faux-pass, kdy jsem v botách nakráčel do příjemné místnosti s huňatými koberci. Naštěstí nikoliv bičem byl jsem vyhnán čajovníkem (nemyslím rostlinu), který během pořadu stačil poslouchat, roznášet horké Té, řídit venku jakési zemědělské práce i nadšeně kvitovat Zbyňkovu hudbu. Mé lehké rozladění z úvodu doplnil fakt: nemají víno. Objednal jsem tedy Babiččinu zahrádku, chuťově nejsladší čaj co znám a usedl na zem na jakýsi obří hakysák. Dvanáctistrunnou hudbou zmíněného Zbyňka Zemana dostávaly naše hlavy prostor k relaxačnímu odpočinku mezi ostatními částmi pořadu. Recitaci obstarávaly Lucie Jankovská s Janou Rubešovou, pořadem provázela a životopisnou část divákům přiblížila Martina Bittnerová.

K osobám a obsazení bych měl možná drobnou výhradu, a to k Janě. Místy se mi zdál její přednes celkem dosti expresivní, zdálo se mi, že na některá slova či verše občas dává přílišný důraz a tlačí na pilu. Mírně tím poutá pozornost na přednes a hůř se vnímá text. Zvláště u recitace je vjem obsahu důležitý, protože divák se nemůže v textu vracet, a co mu uteče, navždy mu zůstane utajeno.

Básně si poslechnu rád, sem tam i něco napíšu, ale nikdy jsem nevynikal v dějepise či literatuře. Jsem spíš příznivce techničtějších disciplín a složité výklady, kdo kdy co napsal, kdy žil a jaká byla jeho tvorba, se nestaly mým hobby. Přesto mě o to více než verše prokletého Rimbauda a Verlaina zaujal výklad jejich životopisů, jejich životní osudy, vzájemné vztahy a pohnutky k tvorbě. Výklad mě vsál do sebe, úplně jsem věřil, že zítra obvolám hospody, abych se s tím Verlainem sešel, abych si prohlédl Rimbauda. Takhle by se mělo učit na školách, říkal jsem si v mysli, nikoliv stroze a suše s důrazem na suchá data. Touto typickou formou totiž do mě a spolužáků ládovala naše socialistická učitelka český jazyk. Asi ji literatura mnoho nezajímala.

Martina podala oba životopisy v kontextu k okolí a době, s lehkou příměsí životopisných dat, bulváru i komentářů k jednotlivým údobím obou poetických tvůrců, navíc vše okořeněno lehkým vtipem. Opravdu fajn. Tahle bohatá kašička pro mě představovala vrchol večera, ne hudba a zpěv, ne recitace básní ani závěrečný neorganizovaný pokec diváků po pořadu. Koneckonců to tak mělo být, šel jsem přeci na pořad Prokleté vztahy.

PS: Ty žáby z čaje v břiše už nemám, takže asi není tak nebezpečný, jak jsem původně myslel.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0401 s