Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Galerie ve vlaku

28.05.2007   Lucie Hajduková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Galerie ve vlaku"Na Kubě hudba teče jako řeka, stará se o vás a převrátí vás naruby." ....Ry Cooder


Když se na mě den co den řítily nové a nové informace ohledně putovní Galerie ve vlaku, podlehla jsem tlaku médií a rozhodla se výstavu navštívit. Navzdory spoustě uveřejněných faktů k této akci shledávám, že na otázku "kde?" mi média odpovídají: prostory nádraží Ostrava - Svinov. S pochybami o tom, jak dlouho budu hledat, se připravím na cestu a vyrážím. Příchod však proběhl bez problémů (vlak je dobře označen) a tak již jen zbývá soustředit se na fotografie Wima a Donaty Wenders z filmů The Million Dollar Hotel a Buena Vista Social Club.

Myslím, že vás autoři projektu nadchnou svou ojedinělostí a netradičností, vždyť kolik z vás může říct, že navštívili výstavu fotografií ve vlaku? Kompozice zaujímá 3 vagony, přičemž v prvním se nachází pokladna, nezbytnosti, čekající na to, až vylovíte z kapsy drobné a obrazovka, na které můžete shlédnout vybrané snímky pořízené za jízdy vlakem a mnoho dalšího (samozřejmě je nastavena nekonečná smyčka, takže vám nic neunikne).

Už odtud zaslechnete rytmy kubánské hudby, která sem zaznívá z druhého vozu. Ten je vymalován červeně a po stěnách visí převážně černobílé fotografie, zhotoveny z natáčení dokumentárního filmu Buena Vista Social Club (v roce 2000 nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film). Spatříme tak atmosféru Kuby, kterou dotváří hudba ze stejnojmenného filmu a v roce 1999 získala cenu Grammy. Nechybí ani vyvěšené texty Ry a Joaquima Coodera, Wima Wenderse a znějící hudby.

Do druhé části se dostaneme spojenými vozy vagonu, kde na nás pro změnu čeká modré prostředí s naprosto jinými náměty fotografií. Pořídili je opět Wim Wenders, specializující se na zvětšeniny a Donata Wenders, zobrazující natáčení filmu The Million Dollar Hotel. A ani tady nebudeme ochuzeni o příjemnou atmosféru, kterou vytváří hudba. Zazpívá nám zde Bono a my spolu s jeho zpěvem můžeme sledovat i jeho texty připevněné po stěnách.

Výstava působí velice uceleně a dobrou náladu zde jistě neztratíte. Já jsem s odchodem opravdu nespěchala a domů si kromě pár pohledů odnesla i nádherný zážitek, který stojí za to. Vlak vyrazil a už 5. 4. se zastavil v Praze, kde setrval až do 22. 4., teď neustále projíždí velkými městy a větší část cesty ho teprve čeká, proto nemusíte mít strach, že už se blíží k cíli. Toho dosáhne až 26.8. v Ústí nad Labem, takže stále máte čas navštívit nádraží i u jiné příležitosti než u cestování. A abych nezapomněla, u pokladny si můžete zakoupit opravdu spoustu zajímavých věcí, nevyjímaje publikace Wima a Donaty Wenders. Podrobnější informace o projektu najdete na www.lgp.cz, kde se dozvíte i aktuální zastávky vlaku.

Zdroj fotografie: www.lgp.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0794 s