Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kéž se také oteplí chladné vztahy

02.06.2007   Petr Šafránek   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kéž se také oteplí chladné vztahy

Pojem globální se skloňuje při všech možných i nemožných příležitostech. Proti světové globalizaci mnozí protestují. Konečně, protestovat se dá proti všemu, když máme tu demokracii, ne? Někdy ale nevím proti čemu vlastně, asi je globalizace irituje jako červená barva býka. Pojem globální česky znamená celkový, úhrnný, souborný či všeobecný.

Takže např. se demonstruje třeba proti světové úhrnnosti. Mne, jakožto pozorovatele a milovníka přírody zajímá pojem globální oteplování.
Vyjadřují se k němu mnozí, knihu dokonce vydal i náš pan prezident (čtěte zde:
klikni) . Podle něj a dalších nehrozí, dle jiných, a je jich více, hrozí. Pravdou je, že postupně k oteplování našeho životního prostředí dochází. Tak pak pomaloučku a polehoučku jako tají arktické ledovce stejně nenápadně stoupá voda ve světových mořích díky tomuto procesu. Zaplavují se ostrovy a pobřeží. Jen jeden metr znamená strašnou pohromu. To vše je ale daleko od nás, že? Nám vnitrozemcům přece zatopení naší zemičky nehrozí. Mně to připadá, jako když Bůh poslal na lidstvo potopu. Našel by se nový Noe? A kolik lidí by byl schopen zachránit? Mimo jiné sto a víceleté potopy už byly i u nás a uragany také.

Mezi božím rozhodnutím a námi je drobný rozdíl. My, lidé (druh zvířat člověk moudrý), se zvládneme zničit sami a oteplování ovlivňujeme produkcí obrovského množství oxidů uhlíku, výfukových plynů aut a smogu z elektráren a chemiček. Hnojivy a postřiky trávíme zem a vodu. Nezbytností tohoto dění bohužel je, že dopravu a průmysl potřebujeme. I třeba jen potravinářský průmysl, který nás živí, spotřebuje ohromné množství energie a také vody. K té elektrické energii. Ono se dobře protestuje proti Temelínu, ale tento způsob její výroby v jaderných elektrárnách je jeden z nejšetrnějších. Odpůrcům bych jako nejdůležitější protest doporučoval nepoužívat elektřinu vůbec, ale varuji, že už je moc málo jeskyní a čistých potoků. Málokdo se také dovede živit tím, co si vypěstuje a vyrobí.
Voda a zejména pitná, je další problém. My jsme si ji dokázali už patřičně otrávit a nevážíme si jí. Vždyť stačí zatočit kohoutkem a teče. Je ale čím dál dražší a její cena bude stále stoupat. Vždyť už máme v podstatě i daň ze studní, které jsme vždy měli zadarmo. Ne nadarmo se musí budovat čističky odpadních vod, povinnost v Evropské unii. Mnozí z vás pamatují, že se pilo ze studánek a dalo se pít z potůčků. Zkuste to dnes!
Dnešní úvaha vyznívá poněkud pesimisticky, ale představte si, že děti vašich dětí a jejich děti budou splácet globální daň za naši pošetilost. Za to, že jsme si neuměli vážit našeho prostředí a z pohodlnosti je ničili dál. Řešení je. Ale dle reklamy, když všichni, tak musí všichni.
&Setřete vodou, važte si potravin, šetřete energií a třeba JEN třiďte odpady. Nebuďte nevšímaví ke svému okolí. Važte si přírody, naší matky Země a chraňte ji. Naučte to své děti. Naučte je vážit si stromů, jsou tu mnohem déle než my a dýchají za nás. Dovedete si vůbec představit svět bez zeleně? Bez ní bychom ani neexistovali. Napadlo mě, že jedinou výhodu globálního oteplování může být, když se oteplí chladné vztahy mezi lidmi. To si vzájemně moc přejme.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.6335 s