Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tip na výlet: Ostrý se vám odmění

13.06.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tip na výlet: Ostrý se vám odměníDíval jsem na jeden z nejkrásnějších vrcholů &Sumavy celý život a poslouchal, hnedle nábožně, vyprávění dříve narozených lyžců. Měli štěstí, oni se tam dostali. Zátarasy přišly až pak. Dnes tam lze vyjít rovnou ze dvou stran. Z naší i německé. Sportovnější je to z té naší. Ostrý se vám odmění netušeným rozhledem.

Skalnatých vrcholů na &Sumavě moc nenajdete. Na německé straně vím o Arberu (ano, deutch, je to jejich kopec) a Falkensteinu, na naší Ostrý. Pardon, to je hraniční kopec. Dvouvrcholový, připomínám. Grosser Osser a Kleiner Osser, říkají sousedé. Prsa Matky boží se říkalo u nás. Když mi povíte o dalších, budu rád. Hlavně vynechejte, že za chaloupkou máte taky haldu kamení. Tahle stojí od nepaměti a uvidíte ji i z Krkavce za Plzní.

Výletem vzhůru sice propotíte triko, ale dosažených 1293 m přináší odměnu kruhového rozhledu a citlivějším i zavlhlé oči při pohledu do českého vnitrozemí. Pokud přijedete vlakem, vystupte v Hojsově Stráži, přejděte západním směrem údolí obce Hamrů, napojte se na modrou značku a na kopec už máte jen nicotných 9 km. Na biku vyjedete pohodlně na místo zvané Stateček (považujete-li soustavnou jízdu do kopce za hezkou). Pak už je to boj a poslední kilometr nezbývá nic jiného, než dopravní prostředek hodit na rameno, případně jej zamknout a nechat na dosaženém místě svému osudu. Nedoporučuji. Víme, kde jsme se narodili. Můžeme najít jen rám a možná ani ten ne.

Jste určitě rychlí, vrátíte se ke Statečku a je vám líto prchat ze svahu dolů. Vydejte se tedy po Horizontále, cestě v úbočí jihovýchodním směrem k Černému jezeru. Po 1,8 km si všimněte rozcestníku a cestou po stupních dolů mezi smrky, ze svahu, dojdete k Bílé strži. K jedinému vodopádu na území české &Sumavy, o kterém vím. Obrovské koberce mechu a kapradí svádí k vyhlížení Křemílka a Vochomůrky, ale bydlí asi jinde. Nenašel jsem je.

Mám z toho test způsobilosti. Každý podzim vystoupám vzhůru a těším se z barevného lesa. Zkuste to. Nahoře na skále stojí velký kříž. Někdo jej vynesl za nás, ale opřít se o něj marné není i tak.

***
Osobní vzpomínka:
Velikonoce, brzy po sametovce. Večer aplaudujeme rozhlasovým zprávám v nějaké chatě na tamním &Spičáku. Vojenské hlásky a ploty podél hranic se odemknou zítra ráno! Hans Dietrich Genscher a Jiří Diensbier se mi jeví jako chlapi, za kterými vidím práci. Ráno pádíme kýženým směrem. Nad Hamry nacházíme odemčená vrátka v plotě. Z kopce sestupoval pohraničník se psem. Teď nás zastřelí, blesklo mi hlavou. Pozdravil a šel si po svých. Na Ostrém jsme vpadli do horské chaty, jež tam stojí, vysmátí. &Senkýř na pult postavil načepené půllitry. Pak už jen česko-německé chlapské slzy. Z naší strany jsme tam vystoupali první.

Zdroj fotografie: www.sumavanet.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 2.0734 s