Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Letní toulání po hradech českých VI.

12.09.2020   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Letní toulání po hradech českých VI.Jména dvou hradů, o kterých dnes bude řeč, můžete pro svou podobu snadno zaměnit. Zatímco prvý zmíněný, &Stramberk, má jen kulatou věž a moc toho z něj nezbylo, &Sternberk, patří mezi známé a zachovalé hradní komplexy.


&Stramberk
Kousek od Beskyd se nachází zbytek nepříliš známého hradu &Stramberk, někdy původně nazývaného Strallenberg. Víc než samotný fragment hradu znají Češi slavné &Stramberské uši, oblíbenou pochoutku na trzích a slavnostech.
Prvá zmínka o gotickém hradu připadá na rok 1359. Již tehdy stála věž Trůba, kterážto jako jediná z hradu přežila dodnes. Hrad byl nepříliš významným lucemburským sídlem. Malý a neznámý hrad opustilo obyvatelstvo již v 16. století, dále chátral. V 18. století se svalila část hradu i s hradbou, materiál si okamžitě obyvatelé rozdělili do staveb svých domků. Naštěstí se rekonstrukce dočkala alespoň věž, a to poměrně brzy – od roku 1903 totiž funguje jako rozhledna.
Na první pohled se zdá, že není proč &Stramberk navštívit. Zdání klame, ve městě najdeme hodně zachovalých roubených domů, muzea, krásný barokní kostel, v okolí naučné stezky…

&Sternberk
Jak jméno samo napovídá, dal hrad zbudovat rod &Sternberků. O tom, kdy přesně prvně stanuly hradní zdi, můžeme dlouze polemizovat. Na zřejmě raně gotických základech v rámci přilehlé vesnice vyrostl v polovině 13. století mohutný hrad. První dochovaná písemná zmínka se dochovala z roku 1296.
Ve 14. století se městu dostalo výsad hrazeného poddanského města, dle práva magdeburského. Pěknou shodou náhod tyto výsady &Sternberkové obdrželi od jednoho z jejich rodu - Alberta ze &Sternberka, tou dobou arcibiskupa. Výhodná pozice města s hradem, nalézající se na úpatí Nízkých Jeseníků (necelých 20km od dnešní Olomouce), předurčila hrad k mnohému dobývání. Nevyhnula se mu husitská vojska, větší spoušť však napáchala až třicetiletá válka. Roku 1627 zachvátil &Sternberk hrůzný požár, způsobený Dány, kteří v rámci císařské armády hrad dobývali. Ani po jejich odchodu nenastal ve městě pořádek. Začal řádit mor.
Podhradí, zčásti vylidněné morovou ránou, se pomalu zabydlovalo novými obyvateli. Zejména německé národnosti. Drobné rekonstrukce a stavby se proto nesly v duchu germanizace.
Do historie se hrad zapsal ještě roku 1805, během napoleonských válek. Již zmíněná strategická pozice mu tentokráte přinesla funkci průsečíku při sjednocení protinapoleonských armád. Na hradě tehdy schůzoval car Alexandr s rakouským císařem Františkem.
Příhraniční &Sternberk zažil líté boje i v dobách první republiky. Německé obyvatelstvo se roku 1919 vzbouřilo, povstání měla potlačit armáda. Oběti padaly na obou stranách…

Rekonstrukcí hrad zažil několik, v 15. a 16. století se týkala hradeb, druhou zajistil Jan II. z Lichtenštejna cca před sto lety. Hrad byl tehdy málem zříceninou. Další rekonstrukce ho čeká nyní. 



Zdroj fotografií: hrad-sternberk.cz , http://ftp.czechtourism.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0657 s