Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ještě se mi nechce

02.07.2007   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ještě se mi nechceTitulek jsem si vypůjčil z nového CD Pepy Streichla „Za dveřmi“. Ale odčítám jej ze rtů každému, kdo cítí jako on, tu nesmírnou otravu vysvětlovat světu pořád jedno a to samé. Totiž, že je tu fajn.

Slova k písničce mu napsal další takový, Jaroslav Wykrent. Jak se může stát, že celoživotní lyrik napíše rodilému bluesmanovi Streichlovi výkřik do úst? Snadno. Generační souznění, černá Ostravice oběma teče u nohou. Co je nám do toho, možná podobný osud. Klempíroval, Pepa Streichl, klempíroval. Odmlčel se v letech 1995-1998, další čtyři působil jako příležitostný zpěvák své vlastní kapely Truc Blues, pak to rozpustil a začal zase sám. Najděte mi zemitějšího představitele bluesových písniček v naší krajině. Po odchodu Petra Kalandry a při vědomí, že pár lidí po naší zemi běhá se stejným citem pro styl jako on, říkám otevřeně, že „king of blues“ pro mě žije na Ostravsku a jmenuje se Pepa Streichl.
JehoTrio, k tomuto účelu poskládané, nadrtilo základy, další přátelé ve studiu dali nahrávkám výraz a zpěvák hlas. Neuslyšíte kytarové opusy, nad nimiž se tají dech. Neuslyšíte omračující hlasovou kaskádu, za belcantem musíte jinam. Pepa Streichl zákládal &Safrán. Zpěváci toho združení šli vždy po textu a velká severomoravská čtyřka písničkářů (Nohavica, Plíhal, Dobeš, Streichl) to nemá jinak. Na začátku zmiňuji Jaroslava Wykrenta. On a Jarka Krainová jsou jedinými autorskými hosty na albu, vše ostatní podepisuje protagonista. Z muzikantů upozorňuji na perkuse Kuby Kupčíka. Hraje totiž cajón. To je bedýnka s dírou a zručný hráč na ní nahradí zvuk celé soupravy bicích, říká encyklopedie. A to je on, Kuba Kupčík.

Už když jsem prvně vložil disk do přístroje, zaklel jsem radostí, pokud tohle slovní spojení uznáte. Obvyklé nastavení hlasitosti mě vykoplo z klidu, deska hraje úžasně. Zvuková režie Patrik Benek.
Album „Za dveřmi“, Streichlovo pojetí blues, posluchači. Trojka, jíž dluží vydavatel texty v bookletu. Jako kdyby z knihy vytrhl dvacet stránek a poslal zbytek na trh. Notabene v albu, které v Streichlově diskografii řadím k nejlepším.
Půjdu si ho s radostí poslechnout na koncert. Má vždycky šťávu a ta je u téhle muziky podstatná.

Zdroj fotografie www.streichl.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0806 s